Филм за трагедията на К-2 през 2008 г.

Плюс опитите за изкачване на К-2 през този сезон на върха две ирландски студии – “Имидж нау филмс” от Дъблин и “Пат Фолви” от Кеъри, снимаха филм за трагичните събития през август 2008 г., когато по склоновете загинаха 11 алпинисти.


Снимка: Моника Рогожинска

Използван бе хеликоптер “Екюриел” на пакистанските ВВС. Той стигна до 7162 метра, което по всяка вероятност е рекорд за планината Каракорум. От борда му бяха заснети лагер 4 върху т. нар. “Рамо” на К-2 и най-опасното място по класическия маршрут – жлебът, наречен “Гърлото на бутилката”, където се случи трагедията преди три години.

Снимките продължиха един ден, но бяха подготвяни от две години и половина. Филмът ще се казва “Върхът” и е посветен на Джерърд Макдоунъл – първият ирландец, стъпил на К-2, но загинал на слизане при опита си да спаси двама търпящи бедствие южнокорейци. Реконструкцията на събитията бе направена с помощта на непалски шерпи.

Продуцент на филма е известният пътешественик, полярник и алпинист Пат Фолви, който е бил два пъти на Еверест (през 1995 и 2004 г.).

Серакът над Bottle neck, чието рухване предизвика трагедията през 2008 г.

Recent Posts

Leave a Comment