Филм за спасителната служба и планинските спасителите в Татрите

На 21 юни (понеделник) т. г. от 18.00 в Полския Институт в София ще можете да видите филма за планинската спасителна служба в Татрите “На всяка заповед на началника…”. Ще се състои и среща с един от авторите му – Йежи Порембски. Проявата бе планирана за 21 април т. г., но я провали изригването на вулкана в Исландия.
TOPR-1
ТОПР в акция

 

Името на филма “На всяка заповед на началника…” (2009, Анна-Мария Филипов, 75’) идва от началото на клетвата, която полагат планинските спасители в Полша. Той е посветен на 100-годишнината от създаването на Доброволната спасителна служба в Татрите (ТОPR), която бе чествана тържествено на 29 октомври 2009 г. ТОPR е четвъртата организация от този род в света и първата извън Алпите.

“На всяка заповед на началника…” разказва за историята и настоящето на тази елитарна спасителна организация. Голямо предимство на филма са интервютата с легендите на ТОПР и действащите в момента спасители. Те са преплетени с динамични кадри от спасителни акции, тренировки и прекрасни изгледи от Татрите. За срещите си с “червените якета” разказват спасени туристи и известният алпинист Артур Хайзер, който в момента ръководи национална експедиция на Нанга Парбат (8125 м)  в Западните Хималаи (Пакистан).

Recent Posts

Leave a Comment