Еверест вече е по-лесен – няма го Стъпалото на Хилари…

Както писахме, в последните дни на Еверест бяха отбелязани първите изкачвания след провалените сезони през 2014 и 2015 г. (поради срутването в района на ледопада Кхумбу и поради гигантското земетресение на 26 април м. г.). Оказва, се че Класическият маршрут към “Третия полюс” е станал по-лесен.

Изчезнало е т. нар. Стъпало на Хилари – последното  голямо препятствие по пътя към върха откъм непалската му страна.

Hillary Step 2

Стъпалото на Хилари – този фрагмент от пътя към Еверест вече не съществува

Един от големите познавачи на историята на хималайския алпинизъм Януш Курчаб (Janusz Kurczab) така описва финалната част от първото изкачване на Едмънд Хилари (Edmund Hillary) и Тензинг Норгей (Tenzing Norgay) на Еверест на 29 май 1953 г.:

–           По-нататък водел Хилари и скоро трябвало да преодолее най-сериозното препятствие – скален праг, наречен по-късно Стъпалото на Хилари (Hillary Step). След преминаването на поредица от гърбици двамата спрели на място, откъдето гребенът тръгвал стръмно надолу, а в далечината се виждали Северното седло и ледникът Ронгбук. Часът бил 11.30. Били на най-високата точка на нашата планета!

Стъпалото на Хилари – вляво е снимката от 2016 г., вдясно – от 2013 г.

На желаещите да изкачат Еверест отсега нататък няма да им се налага да преминават през знаменитото Стъпало – 12-метровия скален праг с наклон около 50 градуса, разположен на около 8790 метра. Както пише мексиканецът Давид Лианьо Гонсалес (David Liaño Gonzales), стъпил на Еверест на 12 май т. г. с британците Кентън Куул Kenton Cool) и Робърт Ричард Лукъс (Robert Richard Lucas), този фрагмент от предвърховото било просто го няма. Изчезнал е! На мястото на някогашните скални трудности се е появила снежна рампа. Това най-вероятно е резултат от трагичното земетресение през 2015 г.

Преди няколко години Стъпалото на Хилари изглеждаше така:

В случилото се има нещо символично. Комерсиализацията на експедициите, които се отправят към най-високия връх на Земята, е неописуема. По пътя към Еверест преди няколко години се появиха спитове. От десетилетия маршрутът на Хилари и Тензинг старателно се обработва от шерпите с алуминиеви стълби и парапети. От години насам фиксираните въжета, за да бъде увеличена пропускателна способност на маршрута, вървят в две успоредни линии – едни са за изкачващите се, другите – за слизащите. Напоследък за транспортиране на багаж до високите лагери започна използване на хеликоптери. Стъпалото на Хилари представляваше проблемно място,“тясно гърло”, в машината за пари (по принцип на него можеше да се намира само един човек). Сега и това препяствие го няма…

На водещата снимка – навалица по Стъпалото на Хилари

 

Recent Posts

Leave a Comment