Еверест: предложение за женитба, рекорди и смърт, многобройни изкачвания на Макалу

Периодът на добро време в Непалските Хималаи продължава. На Еверест от непалската му страна от началото на сезона са се изкачили 350 души. За съжаление, статистиката е безмилостна – големият брой успешни стигания до върха означава фатален край за поредни клиенти на комерсиалните експедиции…

Climbers acclimatising in higher camps on Mt Everest, on Monday, May 9, 2016.

Climbers acclimatising in higher camps on Mt Everest, on Monday, May 9, 2016.

В Западния циркус на Еверест

През нощта в неделя срещу понеделник по пътя надолу почина Субаш Пал (Subash Pal) от Индия. Той се почувства зле непосредствено под върха и веднага бе съпроводен по обратния път. За съжаление, непоправимото настъпи между лагери 4 и 3. Това бе четвърта жертва на Еверест от началото на сезона.

От събота вечерта няма контакт с двама други индийци – Пареш Натх (Paresh Nath) и Гаутам Гхош (Goutam Ghosh). Все пак остава надеждата, че липсата на връзка с тях се дължи на неразборията, произтичаща от големия брой хора по Класическия маршрут към Еверест.

01 Lammle

Томас Лемле

Но от “Третия полюс” идват и оптимистични новини. Вчера сутринта немският хималаист Томас Лемле (Thomas Lämmle), който стигна до върха без кислород, изпрати чрез “Twitter” следното послание от 8848 м:

–           Хайке, ще се ожениш ли за мене?

Не е известен отговорът на Хайке. Вероятно романтичният Томас (?) вече го е чул, защото се намира в лагер 3.

Своя шести (!) успех на Еверест вчера записа американката Мелиса Арнът (Melissa Arnot), този път без кислород. Не е изключено да се опитва да догони в надпреварата за за най-много дамски изкачвания на най-високия връх живеещата в Съединените щати непалка Лхакпа Шерпа (Lhakpa Sherpa), която преди няколко бе на върха за седми път.

Без кислород до Еверест вчера стигна и представителката на Еквадор Карла Перес (Carla Perez).

Макалу

В същото време с успех на голяма група завърши втората атака на петия връх в света. Между изкачилите се до 8463 м е испанецът Феран Латоре, за когото това е 12-ти осемхилядник. На всички свои върхове от категорията “8000+” той е бил без употреба на кислород. Също бе употреба на кислородна апаратура на върха бе и българинът Боян Петров, който на 30 април т. г. празнува успех на Анапурна (8091 м), а на 11 май т. г. трябваше да се върне само на 150 м от Макалу.

Общо към момента има 12 потвърдени изкачвания на Макалу.

На водещата снимка – Мелиса Арнът

По:

the-himalayan-times

Recent Posts

Leave a Comment