Еверест’ 2014 – идва ли краят на един провален сезон?

Нова информация от базовия лагер в непалското подножие на Еверест от полския алпинист Богуслав Магрел. Изглежда, че комбинацията от азиатско лукавство и чиновническо безхаберие води неумолимо сезона към провал.

Движението през последните дни е в обратна посока – богатите клиенти отлетяха с хеликоптери, бедните слизат надолу пеша

Снимка/ photo: umbaihikers.org

Вчера ни посетиха непалският министър на туризма (културата и гражданската авиация – бел. пр.) със секретаря си и още неколцина чиновници. Говориха само на непалски и, естествено, не можахме да разберем нищо. Също така естествено никой не си даде труда да осигури превод. Ефектът от всичко това е, че продължаваме да не можем да се катерим, макар с очите си да видях как шефът на Сдружението на непалските туристически агенции безсрамно лъжеше в очите журналистите от немската телевизия RTL, твърдейки, че алпинистите могат да действа в планината.

За съжаление, това е чиста лъжа. Вече седем агенции прекратиха работа и ликвидираха своите лагери. Останалите буквално биват принуждавани да се откажат от по-нататъшни усилия. И то по всякакви възможни начини. Това се отнася също и за най-големите агенции – тази на Ръсъл Брайс (Russell Brice, става дума за “Himalayan Experience” – бел. пр.) или “7 summits”. Шерпите настояват за прекъсване и отмяна на всички експедиции.

Правителството държи в базовия лагер подразделение на организацията SPCC (Комитета за контрол върху замърсяването на района на Еверест, Sagarmatha Pollution Control Committee), което отговаря за поддържането на пътя през ледопада Кхумбу. Но неговите работници демонстративно не правят нищо. Нито една експедиция не разполага с достатъчно съоръжения и инвентар, за да оборудва и да поддържа пътя през ледопада към Еверест и Лхотце. При това тази услуга е предплатена на спомената организация, но е съвсем очевидно, че никой няма да получи обратно парите си.

Сега непрекъснато се повтаря, че причина за приключването на сезона е крайно опасното състояние на ледопада. Но за всички е ясно, че пълната блокада на Еверест, налагана от шерпите, трябва да им послужи като коз в пазарлъците с непалското правителство около нововъведенията, предложени от същите тези шерпи. Към момента споменатият в началото г-н министър предложи на всички, които искат да се откажат от по-нататъшни усилия, възможност да се възползват от получените разрешения в някоя от следващите пет години. Но заяви, че за връщане на пари и дума не може да става. Проблемът е в това, че стойността на позволението представлява само 10% от всичките разходи, които трябва да бъдат направени за участие в експедиция.

Клиентите на комерсиалните експедиции и чуждестранните алпинисти биват безсрамно изнудвани по всички възможни начини. Например, купил си газ за 20 долара – можеш да го продадеш за 5, купил си кислород за 400 долара – можеш да се отървеш от него срещу 200 долара. И така нататък. Шерпите завиха, че не искат да им се плаща възнаграждение за изкачване на върха (500 долара), но трябва да получат пълните си заплати (по 3000 долара на човек). И то при положение, че не са пренесли и един килограм товари, а кракът им не е стъпвал в ледопада. И това вече не е шега, а чиста форма грабителство и обирджийство.

Всички последици от прекъсването на сезона трябва да бъдат понесени от чужденците (клиенти на комерсиални експедиции и алпинисти). А за непалските власти и агенциите всичко трябва да се размине без последствия. С други думи, ще се окажем участници в най-скъпия трекинг до подножието на Еверест в цялата история

Наистина не знам как непалските власти и шерпската общност в Соло Кхумбу си представят по-нататъшното организиране на експедиции. Дали пък не разчитат на това, че винаги ще се намерят идиоти, които ще се оставят да бъдат измамени? Дали магнетизмът на най-високия връх в света ще бъде достатъчен и в бъдеще? Може би след сезон’ 2014 това вече няма да е така. Друг е въпросът, че световната общност на алпинистите е много слабо организирана, не разполага с никакви средства за натиск и е много вероятно тази история та за заглъхне с времето както миналогодишната на Нанга Парбат. Масовото напускане на базовия лагер в непалското подножие на Еверест продължава

25 април 2014 г.,

Базовият лагер на Еверест от юг,

Богуслав Магрел (Bogusław Magrel)

P. S. Оказа се, че информацията, публикувана на сайта alanarnette.com на 24 април т. г. е била недостатъчно прецизна. В нея се казваше, че сезонът на Еверест се прекратява, а желаещите могат да използват купените позволения в рамките на следващите пет години.

В комюнике, публикувано след спомената в началото среща в базовия лагер на Еверест, непалските власти се опитаха да уговарят намиращите в него да продължат дейността си, макар да се вижда, че ефектът е точно обратният – шерпите раздават картите и диктуват правилата на играта…

Recent Posts

Leave a Comment