Ерве Бармас (Италия)

Звездите на Банско филм фест 2019

Ерве Бармас (Италия) – алпинист, преодолява соло през зимата четирите ръба на върх Матерхорн, катери в чист алпийски стил, свободно и без кислород; автор на множество премиерни изкачвания – Презентация 22 ноември, 19:15ч., Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“, Банско

 

Ерве Бармас (Hervé Barmasse)  е роден на 21 декември, 1977г. Бармас израства в семейство на алпинисти от Валтронанш – баща му Марко Бармас е един от най-известните алпинисти от долината Аоста (Северна Италия). Ерве е четвърто поколение планински водачи в неговото семейство. Той става ски инструктор през 1996 г., инструктор по сноуборд през 1997 г., а от 2000 г. е планински водач на Матерхорн, от 2007 г. национален инструктор на планинските водачи в Италия.

Portrait of HervŽ Barmasse.

През 2011 г. осъществява проектът „Проучване на Алпите“ , трилогия с цел изкачване на три нови маршрута по най-важните планини в долината, които са и едни от най-високите в Алпите: Монблан, Монте Роса и Матерхорн. Тези три нови маршрута позволиха на Ерве да преоткрие алпинизма в Алпите и да покаже, че проучването все още е възможно на тези места.

Несъмнено от трите изкачвания Матерхорн е най-предизвикателният. Ерве се справи соло, изумявайки алпинисткия свят със своята дързост и огромния риск, който пое по време на тридневното изкачване. Маршрутът, изкачен за първи път от Бармас е 1200 метра, 500м, от които са замръзнал кулоар. Това постижение е препратка към изкачването на великия Валтер Бонати (гост на Банскофилмфест 2009г.) през 1965г. – единственият човек, който соло е изкачил нов маршрут на Матерхорн преди Бармас.

17 Cervino © Damiano Levati Arch H. Barmasse

След опит за недокосваната северна страна на Гашербрум I (8068 м) и дълга почивка поради проблем с гръбнака му, Ерве се завръща в Патагония през 2013 г., но този път през зимата. Там той завършва първото зимно изкачване на Cerro Pollone и първото изкачване през зимата на два от върховете Colmillos.

Матерхорн е един от най-красивите върхове в света, икона на Швейцария и мечта на мнозина алпинисти.  Ерве Бармас записва изключително постижение на този емблематичен връх – преодолява соло през зимата четирите ръба на върха през 2014г.

Recent Posts

Leave a Comment