Екстремно лятно кино в SOHO през август!

И лятото като всеки друг сезон е време за приключенстване с жажда за силни емоции и преживявания. Затова ще изпратим месеца с три вечери в градината на SOHO с лятно кино, което благодарение на Банско Филм Фест*, ще представи най-доброто от екстремното и планинарско кино през последните години. 9 невероятни ленти, прожектирани директно под небето и една плачеща върба.

От Северния ледовит океан до Камчатка, от скалите на Вердон във Франция до Непал и Хималаите ще видим колко екстремни са две момичета с каяци в открити води, колко сила има в ръцете на един соло катерач и колко луди по перфектната линия са някои фрийрайдъри, които са готови да отидат до края на света заради нея.

Разхладителни напитки няма да липсват, но хамакът ще е само един, така че който превари, той ще завари.

SoEXTREME SUMMER CINEMA_cover photo_07.08.17-01

 

ПРОГРАМА:

28 АВГУСТ, ПОНЕДЕЛНИК

20:30-20:45 – “Като метроном” (Франция, Владимир Селие, 15’)

Пролетта на 2013 г., каньона Вердон във Франция. Срещата на каскадьорите, наречени “Летящите французи”, въздушните танцьори от “Compagnie 9.81”, музикантите от групата “Radio Monkey” и екипа на филмовата студия “Baraka Flims” води до появата на невероятен филм. В него от умелото съчетание на изключителните способности на музиканти и екстремни спортисти се раждат симфония, посветена на риска, и химн на пространството.

– Специална награда на журито на Международния фестивал на планинарския филм БанскоФилмФест 2017,  

20:45-21:16 – “Затъмнение” (Канада, Антъни Бонело, 31’)

Както става обикновено, в началото е една наглед безумна идея – пътешествие до остров Свалбард (Шпицберген) отвъд Северния полярен кръг по време на пълно слъчево затъмнение, за да бъде направена снимка на скиори точно по средата му. Участват фирмените състезатели на “Salomon” Коди Таунсенд, Крис Рубенс, Броуди Ливън и фотографът Рувим Крабе. Те влизат в схватка с дивия, вледенен терен и суровия климат в името на една снимка. Но за цял живот.

21:16-22:24 – “Том” (Испания/Италия, Анхел Естебан, Елена Гоатели, 68’)

В края на 2014 и в началото на 2015 г. британският алпинист Том Балърд – официален гост на Банскофилмфест’ 2015, първи в света изкачи в един зимен сезон шестте най-големи северни стени в Алпите – на Айгер, Матерхорн, Гранд Жорас, Пти Дрю, Пиц Бадиле и Чима Гранде ди Лаваредо. Той е син на Алисън Харгрийвз, която пък е първият човек в историята на алпинизма, който през 1993 г. успява да се справи със същото предизвикателство в един (летен) сезон. Алисън е и първата британка, изкатерила северната стена на Айгер през 1988 г., във втория месец на своята бременност с Том. Днес Том живее с баща си в Доломитите и не спира да се катери.

 

  • Специалната награда на Журито на Банскофилмфест‘ 2015,
  • Наградата на Младежкото жури на Банскофилмфест‘ 2015.

 

22:24 – 22:39 – “Блутопия” (Австралия, Саймън Блейър, Пийт Уайли, 15‘)

“Пред съвременните хора стои задачата да се научат да си сътрудничат пред лицето на големите предизикателства на бъдещето. Като експеримент решихме да направим филм в Сините планини със собствени сили, по приятелски, без комерсиална намеса. Така се появи “Bluetopia”. Надяваме се, че, гледайки го, ще се радвате толкова, колкото нас, докато го създавахме. Ние се катерихме, бягахме, ходихме по високо опънато въже, упражнявахме каньонинг и B. A. S. E. Jumping по места, които обичаме. Смятаме, че автентичната история, споделена в духа на истинска общност, има силата да убеди хората да преосмислят живота си и да направят избор, съобразен с техните дълбоки ценности и истински страсти. Какво обичате да правите? Правете го. Това ще бъде истинският ви подарък за света” – това е посланието на авторите и участниците в този филм.

 

29 АВГУСТ, ВТОРНИК

20:30-21:06 – “С каяци около Алеутските острови” (Великобритания, Джъстийн Кърджънвън, 36’)

През 2014 г. британките Сара Оутън – първата жена, обиколила света със силата на своите мускули, и Джъстийн Кърджънвън предприемат плаване между и около безлюдни или слабо населени парчета суша от архипелага на Алеутските острови, разположени между Аляска и Камчатка. За 101 дни двете изминават 2400 км в условията на диви бури, силни течения и… гладни мечки, научавайки много за хората, които обитават този суров и красив пейзаж, но преди всичко за себе си.

21:06-22:36 – “Човек от снеговете” (Канада, Майк Дъглас, 90’)

От детството си Кевин Фоголим мечтае да живее и работи в планината. Тя се сбъдва, когато започва да се занимава с взривяване на лавини от хеликоптер в Крайбрежните планини на Британска Колумбия. А после рухва – след неуспешна мисия за изкуствено предизвикване на една лавина. Тогава Кевин и приятелят му от детинство – иконата на свободното каране Майк Дъглас, се изправят пред суровата реалност и разбират колко скъпо струва страстта към планините. Но че най-опасно е, когато човек спре да мечтае.

30 АВГУСТ, СРЯДА

20:30-20:45 – “Line reLOVEution” (Италия, Алесандро д’ Емилия, 15’)

Преди години, по времето на Първата световна война, по тези места са гърмели бомби, взривявали са се гранати и са загинали 18 000 млади войцици. “Нашата идея беше да покажем, че Монте Пиана в Доломитите може да бъде място на приятелство и мир” – казва Алесандро д’ Емилия. Така той и прятелят му Армин Холцер организират срещата на ходещите по въже, на която се събират както професионалисти, така и начинаещи любители на контакта с пространството.

20:46-21:25 – “Таши и монахът” (Индия, Андрю Хинтън, Джони Бърк, 39’)

Бившият будистки монах Лобсанг Пунчок отглежда и възпитава с любов и състрадание 85 осиновени деца в своеобразна комуна в подножието на Хималаите. По този начин се опитва да се избави от спомените за нерадостното си детство, когато е бил изоставен от родителите си. Филмът проследява влизането в общността на петгодишната Таши, която за първи разбира какво е любов и как тя лекува всички душевни болки.

21:26-22:30 – “Платнени криле. Полет с Анджело д’ Ариго” (Италия, Джовани Пелегрини, Киара Андрич, 64’)

Връщане към биографията на Анджело д’ Ариго – първият човек, прелетял над Еверест с делтаплан през 2004 г. Когато през 2006 г. загина по време на авиошоу, Италия и светът загубиха един от най-ярките си изследователи, пътешественици и представители на екстремните спортове. Анджело д’ Ариго бе многократен световен шампион и рекордьор по делта- и мотоделтапланеризъм. Победител е във въздушни ралита над Египет, Мароко, Алжир и някогашния Съветски съюз. Автор е на първите прелети с делта- и мотоделтаплан над Средиземно море и Сахара и с делтаплан над Сибир и Еверест. Този необикновен човек хвърчеше с ята от жерави и диви патици над Сибир, Сахара и Тибетското плато, за да изучава пътищата и поведението им и да прилага наученото при полети с рекордна височина и продължителност. В края на 2005 г. прекара 60 дни в свещената за инките долина Урубамба, близо до светилището Мачу Пикчу. Там изучаваше начина, по който летят тамошните господари на небето – кондорите, и всеки ден вземаше уроци от пернатите си учители. Както и на Еверест, бе съпровождан от снимачен екип на National Geographic. На 31 декември 2005 г. осъществи полет над най-високата точка на двете Америки и над цялото южно полукълбо – Аконкагуа (6959 м). А на 6 януари 2006 г. се издигна до 9100 м и прелетя с делтаплана си над изгасналия вулкан Тупунгато (6570 или 6550 м), също в Андите. Това е абсолютен световен рекорд.

ВХОД: 7лв.

ОРГАНИЗАТОРИ:

Банско Филм Фест: Международен фестивал за екстремно и планинарско кино в Банско и единствен в този формат за България и Балканите. Предлагат най-доброто от световното кино на тази тематика и канят актуални световни имена в екстремните спортове и приключения.

**SOHO: Арт коуъркинг пространство, което съчетава уютно работно място за споделено ползване с програма от културни и професионални събития и общност от креативни професионалисти, и подкрепя различни социални каузи.

Можете да закупите вход предварително тук:

Описание Сума
SoExtreme Summer Cinema 28 август 7.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
SoExtreme Summer Cinema 29 август 7.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
SoExtreme Summer Cinema 30 август 7.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Recent Posts

Leave a Comment