Екстремно кино – 26, 27 и 28 декември, Културен център Г8

Екстремно кино
Избрано от Банско филм фест

26, 27 и 28 Декември, Културен център G8

Очаквайте три екстремни дни с избрани филми от Банско филм фест през годините. Предстои Ви едно пътуване пълно с адреналин – от планините на Антарктика до скалите на Шотландия, от небето на Австралия до пещерите на Мексико, фрийрайдинг в Кавказ…, самота сред Аляска. Герои на тези уникални филми са световни имена в алпинизма, катеренето, екстремните ски и сноуборда. И още…парапланеризъм и бейсджъмпинг ще допълнят филмовата програма. Интересен елемент в програмата ще бъде и изложбата „Кавказ 2014“ на алпинистите Тако Младенов и Янко Дойчинов, които в 30 фотоса ще ни разкажат за експедицията си в дивите планините на Кавказ. Последният ден ще се пренесем в Хималаите с Боян Петров и най-големият български успех в алпинизма.

Организатор:
Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“

Културен център Г8, София, ул. „Гладстон“ 8, телефон за резервации: 02/ 955 00 80


 

26 декември, петък

16:30 – 17:22 – “Холтана – приключение в Антарктика”, Франция, 52’

На 28 ноември 2009 г. Жералдин Фаснахт, Сам Боже, Себ Колон-Гро и Маню Пелисие напускат Франция на път за Антарктида. Там в продължение на два месеца, в режим на пълна автономност, изкачват невероятния скален обелиск Холтана. Но приключението им не се изчерпва само с това. Към него се добавят екстремни ски, сноуборд, бейз джъмпинг и полети с костюм-крило.

17:30 – 18:22 – “Дългата надежда”, Великобритания, 2011,  60’

Сейнт Джон е най-високата крайбрежна скала на остров Хой (един от принадлежащите на Шотландия Оркнейски острови) – 350 м. Изкачена е за първи път през 1970 г. от катерача и поета Ед Дрюмънд и от Оливър Хил за седем дни с висящи биваци, за които са използвани хамаци. 40 г. по-късно Дейв Маклауд – един от top-катерачите в света, преодолява тура за един ден, като последното въже е изцяло ново. Така се появява “The Longhope Route Direct” (E11). Филмът проследява и пътуването на болния от Паркинсън Дрюмънд – за да зърне своя маршрут може би за последен път…

18:30 – 19:22 – “Чудо в бурята”, Австралия, 2010, 52’

На 16 юли 2007 г., по време на тренировка преди световното първенство в Австралия, Ева Вишниерска попада в епицентъра на страховита буря. Мощно възходящо течение я издига до 9946 метра. По време на този принудителен полет за известен период тя губи съзнание, което, според мнението на лекарите, й е помогнало да оживее при температура под минус 40 градуса по Целзий, защото е забавило обмяната на веществата в нейния организъм. Тя се приземява на 60 км от мястото на старта. За съжаление друг парапланерист – китаецът Хе Жонгпин, става жертва на тази буря…


 

27 декември, събота

16:00 – 16:52 – “Издигане” , Франция, 2013, 52’

Казва се, че пътешествията формират нови възгледи за света. Но те променят и вижданията за познатото обкръжение и за самите нас. Откриването на живота на планинците в страни, различни от нашата, променя подходът ни към ските и планините. Авторът на филма пише: “Като скиори от западния свят често сме дотолкова привилегировани, че ни интересува само пътят надолу, а останалото е без значение. Но сега вече ще трябва да се концентрираме и върху изкачването, да започваме от най-ниското. Овладяванвто на алпийската техника ни позволява да стигаме до места, които винаги сме смятали за недостижими”.

17:00 – 17:45 – “Пещерата”, САЩ, 2013, 45’

Чеве е най-дълбоката пещера на Западното полукълбо. Разположена е в масива Сиера Хуарес (щата Оаксака, Мексико). От входа й до последното познато място трябва да бъдат изминати 9 км и да бъдат преодолени 1484 м денивелация. А логистиката при проникването в такива обекти е подобна на тази при изкачването на хималайските осемхилядници в пионерските години на височинния алпинизъм – организиране на лагери, снабдяването им с храна, гориво, екипировка и съоръжения. Да стигнеш “дотам” и да се върнеш – тези думи не могат да предадат размера на усилията, които трябва да бъдат положени. Нещата се усложняват неимоверно, ако в експедицията участват леководолази. Тяхната дейност, според статистиките и изследванията, е една от най-опасните. Филмът разказва за предоляването на подводния сифон, който през 2009 г. спира напредването на международен екип от спелеолози. Осъществяват го американецът Фил Шорт и полякът Марчин Гала. Става дума и за опита да свързване на Чеве с откритата през 2004 г. друга пещера – J2, дълга 11,5 км и дълбока 1222 м. В нейния Сифон 4 през 2009 г. се гмурка пуерториканецът Хосе Моралес и след 300 м не успява да стигне края на подводния коридор…

18:00 – 19:40 – “Маунт Сейнт Илайъс”, Австрия, 2009, 100`

Филмов портрет и поклон пред паметта на Петер Ресман, който загина трагично след 25-метрово падане на 28 май т. г. в района на Фишбах-Шлухт ин Ункен, Пинцгау (Австрия). Той бе един от най-големите екстремни скиори на нашето време. Филмът разказва за едни от най-значителните му постижения в Аляска. Изключително впечатляваща история, изтръпващи кадри сред опасните планини…


 

28 декември, неделя

16:00 – 16:55 – “Тру дьо фер – Желязната дупка”, Словакия, 2011, 55’

Тру дьо фер в превод означава Желязната дупка. Това е великолепен природен феномен, разположен на остров Реюнион в Индийския океан. Рязкото слягане на земните пластове и дъждовете са създали “произведение” каквото не може да бъде срещнато никъде другаде на нашата планета. Появилият се каньон е Маунт Еверест сред каньоните на Земята. В неговите дълбини природата е скътала и съхранила най-необикновените форми на живот, които можете да си представите. Там досега са прониквали само няколко души. Той е достъпен единствено за най-добрите между най-добрите. Там може да се влезе, но няма никаква гаранция за излизането. Плюс това каньонът е едно от най-дъждовните места в света, където количеството на годишните валежи стига до 10 метра на квадратен метър!
– Награда за цялостна реализация в екстремни условия от Банскофилмфест’ 2011.

17:00 – 17:58 -“Една крачка отвъд – истинската история на Жералдин Фаснахт”, Франция, 2012, 58’

Филмът е поглед към живота на практикуващите екстремни спортове “извън сцената”. Това е разказ за официалната гостенка на Банскофилмфест през тази година – най-екстремната дама в света, световноизвестната сноубордистка и бейз-скачачка Жералдин Фаснахт. Със свои приятели и партньорката си от бейз-джъмпинга Карина Холеким тя ни въвежда в общността на истинските съвременни супермени – бейз-скачачите.

18:15 – 19:10 – “3 x 8000”, България, 2014, Жоро Торнев, Боян Петров, 54’

Филм за едно от най-големите постижения в историята на българския алпинизъм – изкачването на три осемхилядника в рамките на 70 дни, дело на Боян Петров. При това върховете са вторият и третият в света – К-2 (8611 м) и Кангчендзьонга (8586 м), а така също Броуд пик (8047 м).


Билети: 6/4 лв. (за студенти, ученици, пенсионери и инвалиди)

Организаторите си запазват правото на промени  в програмата!

Recent Posts

Leave a Comment