Ехо от Банскофилмфест`2019 – филмова панорама

EХО ОТ БАНСКОФИЛМФЕСТ` 2019 – ФИЛМОВА ПАНОРАМА

Най-доброто от световното планинарско и екстремно кино идва в София! 3 дни, 10 филма, 100% extreme, 100% adrenaline, 100% adventure! Панорамата е на 4, 5 и 6 февруари 2020г., 18:30 часа, а Полският институт отново е домакин на събитието.

Традиционната панорама “Ехо от Банскофилмфест’ 2019” ще представи всички наградени филми от миналогодишния фестивал в Банско и още няколко страхотни ленти за Вас! В отминалото 19-то издание бяха показани над 100 филма от 35 държави. Събитието предлага най-доброто от световната кинокултура на тази тематика. Кинопанорамата е селекция от програмата на фестивала БанскоФилмфест – най-големият в този формат на Балканите.

Вход 7лв. на ден, 15лв. за цялата панорама. Местата са ограничени. Можете да закупите предварително вход тук:

Описание Сума
Ехо от Банскофилмфест` 2019 – 6 февруари 7.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПРОГРАМА:

4 Февруари, вторник

18:30ч. – 19:00ч.„Море на вятъра“, България, 2019, Стоил Димитров, Борислав Камилов, 30`

„Море на вятъра” е късометражен документален филм за историята на двама сърфисти и техния нетрадиционен начин да насочат вниманието ни към проблема със замърсяването на морето с пластмаса. Поемайки на първото по рода си уиндсърф предизвикателство, те прекарват 24 часа във водата за 3 дни, за да изминат разстояние от 300 км от най-северната до най-южната точка на българското Черноморие. Целта: да вдигнат шум по темата със замърсяването на водата с пластмасови отпадъци. Експедицията включва лодки, делфини, един капитан, двама биолози и изследване на водата и биологичното разнообразие. Това, което искаме е да отговорим на два изключително важни въпроса – колко точно е замърсено Черно море и какво можем да направим, за да променим това? Филмът е продуциран от Remove Remove Productions и Beardfrost Productions

Награда за български филм на Международния Банскофилмфест`2019

 

19:00ч. – 20:25ч. –  „Последната планина, Полша, 2019, Дариуш Залуски, 83`

Истинската история за опита за изкачване на K2, последният хималайски връх, непокорен през зимата. Експедицията, водена през 2018 г. от ветерани и легенди в алпинизма – Кшищоф Виелицки, Адам Биелицки и Денис Урубко, успешно спасява Елизабет Револ, френски алпинист, попаднал в капан на близкия Нанга Парбат заедно с Томаш Мицкиевич. Това е една от най-необикновените спасистелни операции, организирани в историята на алпинизма.

Награда за цялостна реализация в екстремни условия на Международния Банскофилмфест`2019

 

20:25ч. – 20:35ч. – почивка

 

20:35ч. – 20:41ч. – „Пълнолуние“, Германия, Австрия, Филип Бекер, Макс Кронек, Йохен Месле, Йоханес Мюлер, 6`

Затварянето на лифтовите станции и залязващото слънце бележат края на екшъна за повечето скиори. Не и за Макс Кронек и Йохен Месле. Докато ски градовете заспиват, те се отправят към планините и ги гледат как се пробуждат в нова светлина. Снегът отново започва да блести. Само звукът на ските им, завиващи в свежият сняг, нарушават тишината на пълнолунната нощ. Този нов ски филм е заснет без изкуствена светлина през периодите на пълнолуние през зимата на 2019 г. Предизвикателство не само за скиорите, но и за създателите на филма.

Специално споменаване на Журито на Международния Банскофилмфест`2019

 

20:41ч. – 21:41ч. – „Пумори, дъщеря на планината, Испания, 2018, Ибан Гонзалес Пагалдини, Алекс Чикон, 60`

Този документален филм с участието на Алекс Чикон (който ще беше официален гост на Банскофилмфест 2019) отдава почит на младите алпинисти от Испания, загинали по време на експедицията през 2011 г. до връх Пумори разказвайки паралелно страхотната история на младото непалско момиче Суку Мая и връзката, породена между нея и семейството на едно от момчетата, загубили живота си в тази трагедия.

Награда на Община Банско за филм, отразяващ културата на планинарските народи на Банскофилмфест`2019

 

5 Февруари, сряда

18:30ч. – 19:03ч. – “Серо Киштвар – Ледено студена история”, Швейцария, 2018, Юлиан Цанкер, 33`

Планините Кашмир бяха забранени за чужди алпинисти в продължение на няколко години. Забраната беше отменена в началото на 2010 г. и Стефан Зигрист, Денис Бурдет и Давид Лама направиха първата експедиция в региона на следващата година, за да изкачат Серо Киштвар в алпийски стил. Те достигнаха върха през северозападната страна. Зигрист обаче беше забелязал нов маршрут и се завръща през 2017 г. заедно с Томас Хубер и Юлиан Цанкер, но трудностите бяха по-тежки от очакваното и се натъкнаха на трудно техническо изкачване.

 

19:03ч. – 20:00ч. –  „Духът на ягуара“, Словакия, 2018, Павол Барабаш, 58`

Четирима приятели се отправят в амазонската джунгла за предизвикателно пътешествие. Те гребът по дивите реки и обикалят през дълбоки гори, за да станат част от индианското племе ходи. Мистериозната планина Сиера Майгуалида, която досега не е била кръстосвана от никое европейско човешко същество, ги крие от заобикалящия ги свят. Живеенето рамо до рамо с индианците по техния естествен начин на живот и прекарването на много дни в селото им, им показват как да уважават природата и нейния баланс. Индианското племе ходи представлява обратното на западната ни култура. А именно тяхното удоволствие от простите неща и щастието от живота срещу нашия непрекъснат подтик и желание да купуваме и притежаваме.

 

20:00ч. – 20:10ч. – почивка

 

20:10ч. – 21:30ч. – „Тежестта на водата“, САЩ, 2018, Майкъл Браун, 80`

“Тежестта на водата” е история за един незрящ мъж, който балансира между страха от удавяне в хаоса сред праговете на бурни реки и непреодолимото желание да се изтръгне от затвора на мрака. Сам с каяка си той се спуска по най-прочутата бурна река в света – Колорадо в отсечката й през Гранд Каньон. Ерик Уайхенмайър (първият сляп човек, изкачил Еверест)  вече се е справял с изумителни предизвикателства, пред които и зрящите биха се сепнали, и дори е изкачил Еверест, но спускането с каяк по бурна река е нещо различно. Движенето на водата е непредсказуемо, скалите по стените на каньона са безпощадни, грохотът не му позволява да чуе гласа на навигатора си и го излага на смъртна опасност, а приятелите му са в същото положение и се борят за собственото си оцеляване. Скоро той ще разбере, че всички приготовления и тренировки могат да се окажат недостатъчни. С наближаването на Лава Фолс – най-страховития праг на Гранд Каньон, страхът обзема Ерик с такава сила, че почти го парализира.

Награда за филм, отразяващ планинарските спортове, изследвания и приключения на Международния Банскофилмфест`2019

 

6 Февруари, четвъртък

18:15ч. – 18:35ч. – „Свързани“, Полша, 2018, Александра Мачейчик, 20`

Един ден в живота на 50-годишна двойка. Слепият Кшищоф отива да кара ски с Виола, която е негова съпруга и водач. Приготвят се за ски рано сутрин. Кшищоф поставя блутуут устройства в шлемовете, които ще ги свързват един към друг. Достигат върха на планината с лифт и колкото по-високо се изкачват, толкова повече научаваме за живота им. В същото време климатичните условия се променят, върху планинските склонове се спуска гъста мъгла. Когато Виола и Кшищоф най-сетне достигат върха, трябва да се открият и да се свържат в заобикалящата мъгла. Кратък документален филм за любовта и страстта.

 

18:35ч. – 20:38ч. – „Манаслу“, Австрия, 2018, Гералд Салмина, 123`

Идеята за филма се базира на житейската история на Ханс Камерландер, най-значителните му успехи и трагедии. Триумфът, с който става световно известен, е най-бързото изкачване на връх Еверест за 16 часа и 40 минути през 1996 г., последвано от първото ски спускане от върха на най-високата планина в света. Най-болезненият му момент е през 1991 г. на връх Манаслу в Непал, когато трагично изгубва двама от най-добрите си приятели. През есента на 2017 г. Камерландер и партньорът му Щефан Кек се връщат към Манаслу, за да изкачат 8163-метровия връх и евентуално да се спуснат по нов ски-маршрут. След 26 години това изкачване не само е предизвикателство за Ханс Камерландер но и отново го изправя пред трагедията от 1991 г., която той все още не е успял да преживее. Биографичен филм за един от най-великите планинари на наштео време, представен чрез архивни кадри и с помощта на много актьори в изиграни сцени.

Награда за най-добър сценарий на Международния Банскофилмфест`2019

 

20:38ч. – 21:45ч. –Спиш ли още, братко Якоб?“, Австрия, 2018, Щефан Бохун, 80`

„Спиш ли още, братко Якоб?“ е деликатно, лично филмово преживяване за раздялата и срещата. Вмъкнатите тук и там архивни кадри на братята като деца и тийнейджъри – по планинските върхове през лятото, докато плуват заедно или увлечени в буйния ритъм на танца, внасят неочаквана жизнерадостна нотка. Пътуването започва от тиролската долина Лараинтал и приключва в една хотелска стая в Порто с осъзнаването, че това не е тъжен филм, а история за нуждата да преживееш скръбта си и да откриеш спътниците в живота си.

Голяма награда на Международния Банскофилмфест` 2019

 

 Организаторите си запазват правото на промени в програмата!

 

Recent Posts

Leave a Comment