Ехо от БанскоФилмФест` 2018 – филмова панорама

Най-доброто от световното планинарско и екстремно кино идва в София! 4 дни, 13 филма, 100% extreme, 100% adrenaline, 100% adventure! Панорамата е от 4 до 7 февруари 2019г., 18:30 часа, а Полският институт отново е домакин на събитието.

Традиционната панорама “Ехо от Банскофилмфест’ 2018” ще представи всички наградени филми от миналогодишния фестивал в Банско и още няколко страхотни ленти за Вас! В отминалото 18-то издание бяха показани над 120 филма от 35 държави. Събитието предлага най-доброто от световната кинокултура на тази тематика. Кинопанорамата е селекция от програмата на фестивала БанскоФилмфест – най-големият в този формат на Балканите.

Очаквайте скоро програма на прожекциите!

Вход 7лв. на вечер за всички прожекции, 20лв. за цялата панорама. Можете да закупите вход само онлайн тук:

 

Описание Сума
Ехо от Банскофилмфест 2018 – 4 февруари 7.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Ехо от Банскофилмфест 2018 – 5 февруари 7.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Ехо от Банскофилмфест 2018 – 6 февруари 7.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Ехо от Банскофилмфест 2018 – 7 февруари 7.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Ехо от Банскофилмфест 2018 – всички дни 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
ПРОГРАМА:

4 февруари, понеделник

 

18:30ч. – 18:45ч.  – откриване

18:45ч. – 19:26ч. – „Да прелетиш до 8000 метра“, Франция, 2017, Антоан Жирар, 41`

Антоан Жирар прелита заедно с палатката си над северен Пакистан посредством парапланер, прекосявайки над 1200 км и в продължение на 19 дни, след което прелита соло до Хималаите. Сам със себе си за компания, той лети над тази зашеметяваща планинска верига и достига височина от 8157м., за да види Броуд Пик отвисоко. Антоан Жирар е номиниран от National Geographic за „Приключенец на годината” за 2017г. През същата година той беше официален гост на Банскофилмфест 2017.

Награда на Международния кинофестивал на планинарското кино – Банскофилмфест 2018  за цялостна реализация в екстремни условия

 

19:26ч. – 20:30ч. – „Пристрастен към висините“, Словакия, 2018, Павол Барабаш, 63`

Словашки алпинисти преживяват блестящ успех, но и огромна трагедия в най-високата планина на света. Те принадлежат на групата, диктуваща тенденциите през последните години на 20-ти век в Хималаите. През очите на едно поколение алпинисти документалният филм „Пристрастен към висините” разкрива еволюцията на словашкия алпинизъм в Хималаите от първите експедиции до смелите опити до връх Еверест.

 

20:30ч. – 20:45ч. – почивка

 

20:45ч. – 21:30ч. –  “Килитон – най-трудният маратон в света“, Полша, 2018, Мачей Яблонски, Михал Гаврон, 45`

Звукът на барабани, миризмата на африканската джунгла и срещата на толкова много маратонци под Килиманджаро. Несигурността на върха и неограничената радост по време на изкачването до „покрива на Африка“ – всичко това (и много повече) във филма, който представя едно невероятно предизвикателство за група приключенци през декември 2017г.

 

5 февруари, вторник

 

18:30ч. – 19:03ч. – “Изкачването на седемте пясъчни скали“, Чехия, 2017, Карел Влицек, 33`

Катерене в чешките области с пясъчни скали през очите на Карел Влицек през 1968г. – 1973г., записано чрез снимки и 16-милиметрови филми, направени с камери AK 16 и Nikon. Филмът е открит, след като петдесет години е стоял в гаража, и е дигитализиран и завършен през 2017г.

Награда на Международния кинофестивал на планинарското кино – Банскофилмфест 2018  за представяне културата на планинарските народи

 

19:03ч. – 20:13ч. – „Балканско колоездачно приключение“, Белгия, 2018, Жан-Юже Коре, 70`

В България Жан Юже незаконно изследва изоставена съветска следа. Неговото преминаване, заснето от непознат, води до неочаквана реакция от медиите и провокира дебат в Европейския парламент. Шест месеца по-късно, той пропътува областта на велосипед и се гмурка в историята на Балканите, която проучва, откакто е 19-годишен. Той открива земя на гостоприемство, пълна с изненади: сприятелява се с косовски гмуркачи, става свидетел на последствията от войната в Босна и Херцеговина и качва изгубено куче на велосипеда си. Едно човешко пътешествие с импровизиран маршрут, близо до планините и природата, което дава смисъл на израза „съвременно приключение”.

Награда на Журито Международния кинофестивал на планинарското кино – Банскофилмфест 2018 

 

20:15ч. – 20:30ч. -почивка

 

20:30ч. – 21:00ч. – „Един ден на Витоша“, България, 2018, Руслан Вакрилов, 28`

Документалният филм „Един ден на Витоша“ представя щафетния супермаратон, който се реализира на 14 април 2018-та година с основното участие на алпиниста Дойчин Боянов и в компанията на известни спортисти като Боян Петров, Веселин Овчаров, Кирил Николов – Дизела, Станилия Стаменова, Илко Илиев, Николай Петков, Антония Григорова и др. За двадесет часа Дойчин обиколи Витоша по суша, въздух, вода, дори под земята, съпровождан от 16 суперспортиста, два коня и няколко хъскита. Инициативата имаше благотворителна цел – да подпомогне кампанията „Витоша – достъпна за всички“ на Природен парк „Витоша“ и да набере средства за изграждане на алея и спортна площадка в местността „Игликина поляна“ за хора с физически увреждания. В документалния филм можете да проследите как протече щафетният супермаратон, но също да се насладите на красотата и уникалността на Витоша като планина и всички условия за спорт, които предоставя тя.

 

21:00ч. – 21:10ч. – „Да бъдеш тук“, САЩ, 2016, Палмър Морс, Матю Микелсън, 10`

През по-голямата част от живота си Гордън Хемптън гони хилядите, многослойни природни звуци, като акустичен еколог, носител на награда Еми. През това време той се превръща в майстор в умение, което безспорно е умиращо изкуство: слушането. Във филма той споделя прозрения относно постоянното, нюансирано обменяне на съобщения в природата, обезпокоителното изчезване на места, незасегнати от човешка дейност, начинът, по който тишината може да ни отвори очите относно голямата картина и ползите от това просто да внимаваш. Тишината, както той казва, е „мозъчният тръст на душата.“

 

21:10ч. – 21:40ч.„Урко – катерене в настоящето“, Испания, 2018, Висенте Холгадо, 40`

Документален филм за живота и личността на Урко Барандиаран- световен шампион за пара катерачи. В продължение на 2 години се заснема живота на този млад катерач, който е загубил крака си при пътнотранспортно произшествие на 15-годишна възраст. Историята ни показва неговите върховни постижения, приятелство и сила, които са философия на живота му. Неговите ежедневни предизвикателства и безпокойства, връзката с природата, хиндуизма и живота на световен шампион, живеещ в планината Хуеска в микробус. Урко Барандиаран беше официален гост на Банскофилмфест 2018г.

 

 

6 февруари, сряда

18:30ч. – 19:46ч. – „Ничия земя – експедиция Антарктика“, Австрия, 2018, Матиас Майер, Матиас „Хауни“ Хаунхолдер 76`

Антарктида е най-студеният, най-сухият и най-ветровитият континент, но също е и с най-висока средна надморска височина. Досега само учени, полярни изследователи и планинари, изкачващи връх Винсън пътуваха до Антарктика. Поради екстремния студ, с леден терен и пустинния климат, свободното каране на ски изглеждаше невъзможно. Но двамата фрирайдъри и авантюристи, Матиас „Хауни“ Хаунхолдер и Матиас Майер не се интересуват дали някой регион е твърде отдалечен или твърде суров за каране на ски. Дори са привлечени от така наречените тежки условия. Заедно с оператора Йоханес Айцетмюлер те се отправят на експедиция във вътрешността на Антарктика, за да търсят красиви планини за каране на ски. Екипът от трима мъже, всеки теглещ шейна от 90кг, изминават разстояние от 150 км. пеша и с кайтове. Това, което откриват е повече от очакваното. „Светият граал“ на свободното каране. Гледайте филма, за да се насладите на най-поразителния терен, на който някога хора са карали ски. Матиас Майер беше официален гост на Банскофилмфест 2018.

Награда на публиката на Международния кинофестивал на планинарското кино – Банскофилмфест 2018 

 

19:46ч. – 20:15ч. – “Морската планина“, Бразилия, 2018, Рафаел Дуарте, Итало Ире, 29`

На 750 мили от брега на Бразилия, около една трета от пътя до Африка, се издига върхът на подводна планина над Южния Атлантически океан на височина 6000 метра: остров Триндади. Документалният филм, разказва историята на пътешествието на експедиционния екип Miramundos към острова на боен кораб на бразилските военноморски сили и мисията на екипа да слязат на острова, за да разкрият някои от мистериите и обаянията на мястото, което е непознато за повечето хора и почти невъзможно за посещение. Филмът представя усилията на членовете на екипа да посетят основните забележителности на острова в рамките на само 45 часа, след като са пътували в бурно море в продължение на 4 дни, живеейки с военните и следвайките техните традиции на борда.

 

20:15ч. – 20:30ч. – почивка

 

20:30ч. – 21:50ч.„Магнетичните планини, Франция, 2017, Стив Уейкфорд, Мена Притхард, 85`

„Магнетичните планини” следва историята на обикновен човек, който се опитва да открие равновесие в живота си след падане от алпийски северен склон. Включвайки някои от най-големите имена в планинските спортове, ще бъде разкрита психологията зад това да поемаш рискове в планините, задавайки въпроса – струва ли си наистина?

 

 

 

7 февруари, четвъртък

18:30ч. – 19:51ч. – “Ама Даблам – Свещената планина“, Германия, Италия, 2018, Райнхолд Меснер, 81`

Непал, 1979г.: група от млади новозеландци, водени от Питър Хилари, решават да изкачат планината Ама Даблам (6828м). Същото възнамерява да направи и Райнхолд Меснер с екипа си. По време на изкачването първата група изпада в беда и в безпрецедентна проява на приятелство, екипът на Меснер решава да спаси алпинистите. Документалният филм ни отвежда на невероятно приключение, смесвайки лични архивни кадри с очарователното откровение на Райнхолд Меснер и колегите му.

Награда за сценарий „Петър Атанасов“ на Международния кинофестивал на планинарското кино – Банскофилмфест 2018 

 

19:51ч. – 20:00ч. – почивка

 

20:00ч. – 21:30ч. – „Земя на мечтите – филм за Мачей Бербека“, Полша, 2018, Станислав Бербека, 86’

В документалния си филм “Земя на мечтите“ Станислав Бербека съживява паметта на баща си Мачей Бербека. Благодарение на разказите на участниците в експедицията, спомените на членовете на семейството му и архивните записи (видео материали и снимки), можем да получим по-добра представа за начина на мислене на този изтъкнат полски алпинист и пътешественик. Сред историите за семейството, ценностите, прегърнати от Бербека и най-важните експедиции, има един, свързан с зимната експедиция до осемхилядника Броуд Пик (8051м). На 5 март 2013 г. главният герой изкачва върха, с което се сбъдва мечтата си, но загива навръщане по пътя към Базов лагер.

Голяма награда на Международния кинофестивал на планинарското кино – Банскофилмфест 2018 

 

Организаторите си запазват правото на промени в програмата!

Recent Posts

Leave a Comment