Ехо от Банскофилмфест`2017 – най-доброто от фестивала на гости в София

Най-доброто от световното планинарско и екстремно кино идва в София! 4 дни, 17 филма, 100% extreme, 100% adrenaline, 100% adventure! Панорамата е от 5 до 8 февруари 2018г., 18:00 часа, а Полският институт отново е домакин на събитието.

Традиционната панорама “Ехо от Банскофилмфест’ 2017” ще представи всички наградени филми от миналогодишния фестивал в Банско и още няколко страхотни ленти за Вас! В отминалото 17-то издание бяха показани над 120 филма от 35 държави. Събитието предлага най-доброто от световната кинокултура на тази тематика. Кинопанорамата е селекция от програмата на фестивала БанскоФилмфест – най-големият в този формат на Балканите.

Можете да закупите вход тук: //travellersclub.bg/event/echo-bansko-05/
Билети се купуват предварително.
Местата за 8 февруари са изчерпани!

ПРОГРАМА

 

5 февруари, понеделник

18.00-18.15 – откриване

18.15-18.34 – “Когато планините бяха диви” (Албания, Австрия, 2015, Йоханес Хофман, 19’)

Група от петима приятели – скиори, сноубордисти и филмов оператор, тръгват със своя ван да търсят дивата страна на Балканите. Преди да стигнат до крайната си цел – планините в Албания, те преминават през райони, където личат следи от войната след разпадането на Югославия.

Специално споменаване от Журито на Банскофилмфест’ 2017.

 

18.34-19.26 – “Дивата Ара” (Испания, 2017, Мартин Кампои Гарсия, 52’)

Ара е последната дива река на Пиренеите. Част от тяхната кръвоносна система, от тяхното ДНК. Аржентинският търсач на приключения, байкър и филмов реализатор Мартин се качва на велосипеда си в затънтеното селце Сан Николас де Бухаруельо. Така започва връзката му с реката, планината и хората. На бреговете той се сблъсква с не едно спортно предизвикателство. Там намира нови приятели. Там се влюбва в жената на живота си – днес негов партньор в приключенията, и създава семейство в Болтена. Всичко това – на бреговете на Ара. Последната дива река в Пиренеите. “Дивата Ара” е не само филм за планинското колоездене, но и за хората, обитаващи тези планини и за борбата им да оцелеят. И за сбъдването на мечтата на един човек, който общува със света, яхнал велосипеда си.

19.26-19.45 – “Домът на Гялму” (Непал, 2016, Асмита Шриш, Гевин Карвър, 19’)

Една година след земетресението, опустошило Непал, една жена с огромна смелост и чувство за хумор, възстановява дома си в силно пострадалата долина Лангтанг.

 

19.45-20.00 – почивка

 

20.00-20.19 – “Кангчендзьонга” (Полша, 2016, Кристина Рахвал, 19’)

Адам Биелецки – съавтор на първите зимни изкачвания на Гашербрум-1 (или Хидън пик, на 9 март 2012 г.) и Броуд пик (5 март 2013 г.), стъпил и на К-2 (на 31 юли 2012 г.) и Макалу (30 септември 2011 г.), след едногодишна пауза в най-високите планини, е поканен от Денис Урубко да участва в пролетна експедиция на Кангчендзьонга. Филмът разглежда смирението пред природата, укротяването на собственото его. И показва, че за отказване от поставената цел е необходима също толкова сила, колкото и за постигането й.

 

20.20-21.30 – “Самуел, живеещият сред облаците” (Белгия, 2016, Питер ван Ееке, 70’)

Един от най-награждаваните филми през последните две години разказва историята на Самуел, началник на въжената линия към върха Чакалтая (което на езика кечуа означава “Годеницата на ветровете”, 5395 м) в Боливия – една от най-старите в света. Едновременно с това Самуел е свидетел на тревожно явление – отдръпването след 1980 г. и пълното изчезване след 2009 г. на тамошния ледник. Носител на Grand Prix от миналогодишня международен фестивал на планинарския филм в Тренто и на още две награди – на РАИ [италианския национален, обществен радиотелевизионен оператор] за най-добър документален филм за актуални събития, и Наградата на името на Луджи Виторио Бертарели, учредена от Италианския туринг-клуб – за филм, насърчаващ устойчивия туризъм чрез отговорно отношение към планините, което позволява разумно използване на красотата и ценностите им.

  • Наградата за филм отразяващ бита и културата на планинските народи Банскофилмфест’ 2017.

 

6 февруари, вторник

 

18.00-18.24 – “Да се научиш да живееш отново” (Франция, Италия, 2017, Елоизе Барбиери, 24’)

Макар че загубва чувствителността в краката си след инцидент в планината, Ванеса Франсоа продължава да се занимава с катерене с помощта на приятелите си, които са не само отлични алпинисти, но притежават душевна щедрост и солидарност. След успешното изкачване по тура “Zodiac” в Йосемити Ванеса решава да опита силите си на Гран Капюсен – високия близо 4000 метра скален монолит в масива на Монблан. За Ванеса катеренето е преди всичко пътуване към собствената й същност, по време на което постепенно започва да си дава сметка, че парализираното й тяло не може да бъде пречка пред общуването с планината.

 

18.24-19.32  – “Елбрус” (Франция, 2017, Лоран Жаме, 68’)

Ще отидем в Северен Кавказ и ще се изкачим на легендарния Елбрус (5642 м) – най-високият в Европа. Ще придружаваме скиорите Тибо Дюшосал и Люка Швиейковски, които често посещават Русия в търсене на нови склонове за спускания и пребивават в тази натоварена с история планина, която никога не им спестява изненади…

– Специалната награда на Журито от Банскофилмфест’ 2017.

 

19.32-19.50 – “Лунаг Ри” (Германия, 2016, Йоахим Хелинген, 18’)

Когато затваря очи и мисли за Непал, пред вътрешния взор на Давид Лама се появяват не снежните планини, а зелените долини и малкото село в тях, където е израсъл неговият баща. Като дете австрийският алпинист ги е посещавал на гърба на родителите. При поредното идване той вече определя темпото. Семейството е дошло да погостува на роднините на баща му. Но за Давид това не е единствената причина да се върне в Непал – заедно с американската алпийска легенда Конрад Анкер има намерение да направи опит за изкачване на великолепния Лунаг Ри (6907 м) по неговата северозападна стена. Но се оказва, че предизвикателството е прекалено голямо и не може да бъде преодоляно. Не този път…

 

19.50-20.00 – почивка

 

20.0021.36 – “Кървавият път” (САЩ, 2017, Никълъс Шранк, 96’)

Филмът проследява две планински велосипедистки – американката Рибека Раш и виетнамката Хуен Нгуен – преминали прочутата пътека на Хо Ши Мин през гъстите джунгли на Виетнам, Лаос и Камбоджа. Целта им е да стигнат до мястото, където бащата на Рибека, пилот от американските военно-въздушни сили, е бил свален в Лаос преди повече от 40 години. По време на това пътешествие двете жени поставят на тежко изпитание телата и психиката си, за да открият колко дълбок отпечатък върху живота им е сложила Виетнамската война.

  • Наградата за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания от Банскофилмфест’ 2017.

 

7 февруари, сряда

 

18:00-18:53 – “Пемба се завръща в Голи” (Испания, 2017, Хосеп Перес, 53’)

Пемба е от племето на шерпите, известно в цял свят с работата си за западните алпинисти при изкачванията им на най-високите върхове. Но Пемба не е изкачила нито един връх. Тя е народна певица, която напуска страната си през 90-те години на ХХ век, по време на гражданската война, и започва нов живот със семейството си в Каталуня, Испания. Двадесет години по-късно тя решава да се върне в родното си място Голи – малко селце в самото сърце на Хималаите, напълно изолирано от останалия свят и от прогреса, за да организира концерт и да преоткрие това кътче от рая, където е израснала. По време на своето пътуване тя ще ни покаже живота в едно от най-митичните места на Земята чрез разказите на десетима души – земеделец, монах, учител, шаман, планински водач и т. н.

– Специално споменаване от Журито на Банскофилмфест’ 2017.

 

18:54-19:04 – “Маратон на Юнгфрау” (Германия, 2016, Йохен Шмол, 10’)

Не, в този къс, но изключително динамичен филм не става дума за прочутото едноименно планинско бягане, а за преодоляването на над 3200 метра положителна денивелация при изкачването на Юнгфрау (4156 м) от Рогер Шели и Давид Хефти по уникален маршрут, който обединява всички разновидности на алпинизма и буквално започва от вратите на домовете им.

 

19:04-19:50 – “Майка” (Полша, 2017, Войтек Козакиевич, 45’)

Много занимаващи се със спорт жени се изправят пред избора: да създадат семейство или да останат верни на своята страст? “Преди всичко съм майка, но без катеренето не бих била тази, която съм. Бих била някаква съвсем друга личност” – казва Кинга Очиепка-Гжегулска. Имайки две деца, тя не се отказва от увлечението си и решава да си върне спортната форма. Това е откровен разказ на една от най-ярките и най-важните фигури в историята на полското спортно катерене.

 

19:50-20:00 – почивка

 

20:00-20:38 – “Огледалната стена” (Великобритания)

Необходимостта от приключения и търсене на предизвикателства е естествен инстинкт за много хора. У Лио Хоулдинг тя се проявява в организиране на експедиции до труднодостъпни обекти с невиждана техническа трудност и в компанията на изключително силни участници. Но след смъртта на дългогодишния му партньор Шон Стенли Лиъри и раждането на дъщеря му Фрея Лио се отправя на поредната си експедиция с променени разбирания и съвсем нов екип.

 

20:05-21:30 – “Навлизане в две вселени – епопея в Гренландия” (Германия, 2016, Йохен Шмол, 52’)

Трима носители на престижната награда “Приключенец на годината” на списанието “National Geographic” (една от тях е сестрата на Ерик Макнейър-Лондри, един от официалните гости на Банскофилмфест’ 2017 – Сара) предприемат необикновена каякарска мисия в Гренландия. Със ски и кайтове те теглят своите каяци 1000 километра през ледената пустош, а после правят спускане по най-северната река, по която някой някога е гребал.

–           Наградата за цялостна реализация в екстремни условия от Банскофилмфест’ 2017.

 

8 февруари, четвъртък

 

18.00-18.40 – “Project BIG ICE: Patagonia” – първа фаза” (България, 2017, Бранислав Бранков, 40’)

През април 2017 г. българските изследователи Бранислав Бранков и Кирил Трифонов пътуват до Южна Патагония, за да проучат и да се подготвят за прекосяване по цялата дължина на Иело Континентал – най-трудното и технично ледено поле на планетата. Южната ледена шапка на Патагония представлява над 400 км непрекъснат лед и е второто най-голямо ледено поле извън полярните области. Границите му се простират между масивите Серо Торе и Фицрой на изток и Тихия океан на запад. Характерът на тамошната природа прави невъзможно съществуването на какъвто и да било живот върху леда. По време на престоя си върху леденото поле екипът на “Project Big Ice: Patagonia” се сблъсква с тежки физически и психологически предизвикателства и сериозни неконтролируеми опасности… Един филм за преживяванията в края на света, където оцеляването зависи изцяло от правилността на взиманите решения и предприеманите действия…

  • Наградата за български филм от Банскофилмфест’ 2017.

 

18.41-19.40 – “Свещената (не)свещена река” (САЩ, Индия, 2016, Джейк Нортън, Пийт Макбрайд, 59’)

Филмът разказва за най-обожествяваната и най-почитаната река – великата Ганг. През 2013 г. режисьорите на филма преминават разстоянието от изворите до вливането й в Индийския океан. Те преодоляват близо 5500 метра денивелация и 1550 мили разстояние, документирайки красотата и проблемите й. Тя е почитана от над 1 милиард души, от нея зависи животът на 500 милиона човешки същества. Тя е източник на живот и вдъхновение, но и на смърт, замърсяване и трагедии… Реката е преградена на 16 места за нуждите на електродобива. В строеж са нови 14 баража. В нея се изливат тонове промишлени и битови отпадъци, докато милиони хора всеки ден правят ритуални къпания във водите (Ганга Джал) на Ма Ганга – Мама Ганга. Както казва Джейк Нортън, става дума за парадокса на великата и свещена река – божествена и осквернена, почитана и опозорена. И за отговора на основния въпрос: “Може ли да оцелее?”.

 

19.40-19.55 – почивка

 

19.55-21.31 – “Бунтарят – легендата Фред Беки” (САЩ, 2017, Дейв О’ Лъски, 96’)

Филмът е посветен на един от най-влиятелните американски алпинисти за всички времена – Фред Беки, който изоставя общоприетите норми на поведение и материалния комфорт, за да избере чергарския живот на скитащ алпинист. Той прави многобройни свръхтртудни изкачвания, които много дълго са смятани за невъзможни. Бунтарят Беки изгаря мостовете след себе си, бяга от славата и живее като самотник – единствено с мисълта за следващия връх. Оказва се, че през цялото време си е водил записки, в които е разговарял със себе си и е анализирал ставащото около него. Еколог още от времената, когато това понятие не съществува, той е автор на 13 фундаментални книги, които са като пътепоказатели за младите поколения. Фред Беки не се боeше от предзвикателствата, дори и на 94 години. Почина на 30 октомври 2017 г.

  • Голямата награда от Банскофилмфест’ 2017.

 

 

Заповядайте!

Организаторите си запазват правото за промени в обявената програма.
Организатори:
Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”,
Община Банско,
Полският Институт в София.


Recent Posts

Leave a Comment