ЕХО ОТ БАНСКО ФИЛМ ФЕСТ` 2023 – 5 – 7 МАРТ В ПОЛСКИЯ ИНСТИТУТ

EХО ОТ БАНСКОФИЛМФЕСТ` 2023 – ФИЛМОВА ПАНОРАМА

 

Най-добрата селекция от световното планинарско и екстремно кино идва в София! 3 дни, 12 филма, 100% extreme, 100% adrenaline, 100% adventure! Филмовият екстремен маратон е на 5, 6 и 7 март 2024г., 18:30 часа, а Полският институт отново е домакин на събитието.

Традиционната панорама “Ехо от Банскофилмфест’ 2023” ще представи част от наградените филми от миналогодишния Международен фестивал на планинаркото кино в Банско и още няколко хитови ленти за Вас! В отминалото 22-ро издание на фестивала бяха показани над 80 филма от 35 държави и по традиция в рамките на три филмови вечери ще се пренесем на едни от най-трудно достъпните райони на планетата, за да се уверим, че човешката воля и възможности нямат граници . Събитието предлага най-доброто от световната кинокултура на тази тема планини, алпинизъм, пътешествия, екстремни ски, парапланеризъм, природа и култура на планинарските народи. Кинопанорамата е селекция от програмата на фестивала БанскоФилмфест – най-големият в този формат на Балканите.

Вход 12лв. на ден, 28 лв. за цялата панорама. Местата са ограничени.

Можете да закупите предварително вход тук:

Описание Сума
Ехо от Банскофилмфест` 2023 – 5 Март 12 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Ехо от Банскофилмфест` 2023 – 6 Март 12.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Ехо от Банскофилмфест` 2023 – 7 Март 12.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Ехо от Банскофилмфест` 2023 – всички дни 28.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
 

ПРОГРАМА:

 5 Март, вторник

18:30ч. – 18:45ч. – ИНУСУK Пътят към дома, 2023, Полша, Марчин Томашевски, Малгожата Охницка, Войчех Висоцки, 15`

Филмът се развива на западния бряг на Гренландия по време на календарната зима. Двама Big Wall катерачи Марчин (Йети) Томашевски и Павел Халдас планират да създадат първия по рода си катерачески маршрут по това време на годината. Разказът се води от независими гласове — инуитка, която си спомня за баща си, съзерцаващ разказвач, който описва присъствието на катерачите сред замръзналите фиорди, както и самите катерачи. Филмът не представя техническите аспекти на катеренето, нито го следи стъпка по стъпка  – вместо това описва вътрешния живот на героите, техните размисли по време на експедицията. Героят от заглавието на филма, Инусук, представлява вид скулптура, създадена от инуитите чрез подреждане на камъни по начин, който наподобява изправен човек. Инусук има и практическо приложение — служи за знак. Инусук може да показва и пътя през живота, пътя към дома и така да изпълнява мистичната си цел.

Специално споменаване на Журито на Международния Банскофилмфест`2023 и награда Samsung. Марчин (Йети) Томашевски беше официален гост на последното издание на фестивала.

18:45ч. – 19:18ч. – Пионери, 2022, Италия, Алесандро Белтраме, 33`

Около средата на XIX в., когато първите английски пътешественици виждат планината Пале ди Сан Мартино, те са поразени от красотата на тази част от веригата на Доломитите, чиито върхове все още не са изкачeни. От този момент започва надпреварата за тяхното изкачване. Първият от тях е покорен през 1870 г. Това е връх Чимон де ла Пала (височина: 3184 метра), който е описан от Джон Бол като Матерхорн на Доломитите. Недълго след това идва редът на върховете Сас Маор, Пала ди Сан Мартино и Чима Канали, като преди да настъпи краят на този век на големите открития, всички основни върхове от групата Пале са изкачени. Тогавашните катерачи аристократи достигат до върховете с помощта на водачи фермери и ловци от областта Примиеро, които, макар и мотивирани от различни интереси, съставят легендарни групи, сътворили историята на планинарството. На 10 август 2021 г. Петер Мозер изкачва шест от основните върхове на Пале ди Сан Мартино за един ден. Вдъхновен от пионерите на планинарството.

Награда “Петър Атанасов” за най-добър сценарий на Международния Банскофилмфест`2023

19:18ч. – 19:43ч. – В сянката на Чамланг, 2022, Франция, Жереми Шенал, Бенжамен Ведрин, Шарл Дюбуло, 25`

Северната стена на връх Чамланг, висока почти 2000 метра и издигаща се на 7200 метра над морското равнище, е една от последните големи неизкачени стени в Хималаите. Бенжамин Ведрин я забелязва по време на предишна експедиция до Чамланг и решава да обедини сили с Шарл Дюбуло — много силен алпинист, но новак в големите височини. Снежни виелици, висящи биваци, участъци със смесен и вертикален лед… Филмът ни потапя в най-доброто от света на Хималаите през 21-ви век!

Награда за цялостна реализация в екстремни условия на Международния Банскофилмфест`2023

19:43ч. – 20:05ч. – Гнездото, 2022, Дания, Исландия, Хилнюр Палмасон, 22`

Nest е исландски късометражен филм от 2022 г., режисиран от Хилнюр Палмасон Историята проследява братя и сестри, които строят къща на дърво заедно в продължение на една година. Той е заснет от Хилнюр точно пред къщата му за период от 18 месеца, с подкрепата и помощта на трите му деца. Докато ги наблюдаваме в миговете на отчаяние и радост, преживяваме красотата и безпощадността на сезоните. Филм от официалната селекция на 78-то издание на фестивала Berlinale 2022.

Награда за най-добър късометражен филм на на Международния Банскофилмфест`2023, подкрепена от 3DXON

 

20:05ч. – 20:52ч. – Последният континент, 2023, Австрия, Мариас Майер, 47`

Двамата световни фрийрайдъри и пътешественици Матиас (Хауни) Хаунхолдер и Матиас Майер са обикаляли къде ли не в търсене на пухкав сняг. Правили са първи спускания, оставяли са дълбоки снежни следи и са участвали в експедиции на шест континента. Остава само един, на който никога не са планирали да карат ски — Африка. Приключението няма да е истинско, ако единствената им цел е „прах от ски в Африка“. Екологичното мислене винаги е било важно за Хауни и Матиас, но когато става дума за пътешествия, някак все остава на заден план. Не и този път. Целта им е да стигнат до Сахара и обратно само на електричество и без непременно да го изтъкват, да покажат, че това е възможно в нормални условия.

 

6 Март, сряда

18:30ч. – 19:10ч. – Животът на един бегач, 2023, Полша, Гжегож Липиец, 40`

Историята на Пьотр Херцог – мулти атлет в различни дисциплини, победител в най-предизвикателните планински ултрамаратони. Филмът разкрива житейският мъ път от детството в бедния квартал на комунистическа Полша до световния връх. Един филм за изключителната страст и нейната същност. История за всички ползи и загуби в живтотът на един атлет, разказани и от гледна точка на майката и съпругата на Пьотр.

19:10ч. – 19:26ч. – Егюй дю Миди — операция „Електрик авеню, 2023, България, Георги Керезов, Стоил Димитров, 16`

В съседство с връх Егюй дю Миди, разположен всред море от планински масиви на надморска височина 3842 м, се извисява легендарният 50-метров гранитен монолит Жандарм де Космик. През последните 30 години се използват само два маршрута за изкачване на тази скална игла: Диджитъл крак (категория на трудност 8a) и Арет де Космик (8a), но това се промени на 10 август 2022 г.!

Специална награда Samsung на Международния Банскофилмфест`2023

19:26ч. – 20:15ч. – По стъпките на Карим, 2022, Испания, Хавиер Алваро, 51`

Абдул Карим е най-прочутият носач в Каракорум. Роден е в Хуше — малко селце в северен Пакистан, където единственият начин да се припечелят пари, за да се оцелее през суровите зими, е да се работи към експедициите до високите върхове на страната. Карим отрано се откроява сред другите. Най-добрият е и това му позволява да се катери заедно с катерачите на най-високо ниво към тогавашния момент: Райнхолд Меснер, Йежи Кукучка, Крис Бонингтъn. Всеки с готовност би се възползвал от такава слава за собствена облага, но Карим има само едно желание: да промени живота на своето градче, което сякаш е застинало в Средновековието. Прави го с помощта на няколко приятели успешни алпинисти, с които преди 20 години поставят началото на проект за сътрудничество в Хуше. Днес градчето е различно, но Карим не се задоволява с това. Най-новият му проект е може би най-амбициозният и революционният от всички: заедно с трите си внучки създава първия женски отбор по алпинизъм в Балтистан, в държава, където жените рядко имат възможност да решават сами какво да правят с живота си.

 

Награда на Община Банско за филм, отразяващ културата на планинарските народи на Банскофилмфест`2023

 

20:15ч. – 20:53ч. – Да, 2023, Франция, Себ Жам, 38`

Годината е 1787-ма, неизвестен овчар изкачва първия висок връх в Пиренеите. Две столетия по-късно един скиор започва приключение, потопено в историята на ските в Пиринеите, което ще го накара да се вгледа в себе си. Преход, воден от пионерите между миналото, настоящето и бъдещето.

Специална награда на Журито на Международния Банскофилмфест`2023

7 Март, четврътък

18:30ч. 19:23ч. – Мимолетно, 2022, Великобритания, Алaстър Лий, 53`  

„Мимолетно“ е новият филм за 2022 г. на автора на приключенски филми Алaстър Лий. Хората, занимаващи се със зимни изкачвания на планините в Шотландия, винаги са будили възхищението на режисьора и през този сезон той не устоява на предизвикателството да заснеме продукция, запечатваща прекрасната природа на шотландските планини и уникалния дух на катерачите, които ги изкачват в зимни условия. Филмът вече очаква зрителите си и след един от най-трудните проекти, с които се е захващал авторът, целият екип и участвалите катерачи споделят чувството, че резултатът от труда им е много специален. Филмът проследява топ катерачите Гай Робъртсън и Грег Бозуел, които преследват страстта си да търсят нови зимни маршрути. Както е добре документирано, зимният сезон през 2021/2022 г. беше един от най-трудните и странните през последните години. Това обстоятелство способства за обогатяването на драматичното съдържание на филма и помага на катерачите да добавят към списъка на своите постижения изкачването на някои маршрути, които имат почти митичен статус. Филмът разказва историята от двете страни на обектива и се отличава с най-високото до момента качество на продукция, посветена на зимните изкачвания в Шотландия.

Награда на филм за планинарски спортове, приключения и изследвания на Международния Банскофилмфест`2023

19:23ч. – 19:36ч. – Кафе Американо, 2023, САЩ, Бен Пейдж, Джоуи Шуслер, Томас Удсън 13

Вдъхновен от снимка, която получава от баща си, Шон Ниър тръгва на пътешествие из Италия в търсене на най-доброто кафе, но и на най-добрите маршрути за планинско колоездене в страната.

 19:36ч. – 20:39ч. – Гранд Каньон, 2023, Словакия, Павол Барабаш, 63`

Реките Брахмапутра, Карнали и Колорадо привличат множество любители на речните преходи с лодка. Особено място между тях заема река Колорадо, която се разгръща като една уникална природна сцена, на чийто фон буйните води на бързеите разкриват пред очите ни древната история на Земята. Необузданото течение на реката извиква спомени за скъп приятел, чиято страст да разкрие мистериите на големите реки е вдъхновила мнозина.

Голяма награда на Международния Банскофилмфест`2023

 

Организаторите си запазват правото на промени в програмата!

 

Recent Posts

Leave a Comment