ЕХО ОТ БАНСКО ФИЛМ ФЕСТ` 2022 – 6 – 8 МАРТ В ПОЛСКИЯ ИНСТИТУТ

EХО ОТ БАНСКОФИЛМФЕСТ` 2022 – ФИЛМОВА ПАНОРАМА

Най-доброто от световното планинарско и екстремно кино идва в София! 3 дни, 9 филма, 100% extreme, 100% adrenaline, 100% adventure! Панорамата е на 6, 7 и 8 март 2023г., 18:30 часа, а Полският институт отново е домакин на събитието.

Традиционната панорама “Ехо от Банскофилмфест’ 2022” ще представи част от наградените филми от миналогодишния фестивал в Банско и още няколко страхотни ленти за Вас! В отминалото 21-во издание бяха показани над 80 филма от 35 държави. Събитието предлага най-доброто от световната кинокултура на тази тематика. Кинопанорамата е селекция от програмата на фестивала БанскоФилмфест – най-големият в този формат на Балканите.

Вход 8лв. на ден, 20лв. за цялата панорама. Местата са ограничени. Можете да закупите предварително вход тук:

Описание Сума
Ехо от Банскофилмфест` 2022 – 6 Март 8.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Ехо от Банскофилмфест` 2022 – 7 Март 8.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Ехо от Банскофилмфест` 2022 – 8 Март 8.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Ехо от Банскофилмфест` 2022 – всички дни 20.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
ПРОГРАМА:

 6 Март, понеделник

18:30ч. – 19:00ч. – “Сантяго”, 2021, България, Андрей Кулев, 16`

Филм за приятелството на едно дете и стар рибар. Вдъхновен от „Старецът и морето“ на Хемингуей. Андрей Кулев е продуцент, режисьор, сценарист, илюстратор. Завършва кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ. Илюстратор и дизайнер на редица книги и списания. Член на Съюза на българските художници и на Съюза на българските филмови дейци. От 2011 г. е арт директор на Световния фестивал на анимационния филм – Варна. Режисьор е на филмите „Пълнолуние“, „Поет и Пегас“, „Линията“, „Пианистът“, „Любов с превалявания“, („Златен ритон“ за анимационен филм, 2015), „Риби, плувци, кораби“, „Нощите на един самотен вестоносец“.

Награда УНИКА за най-добър български филм на Международния Банскофилмфест`2022

19:00ч. – 19:46ч. – „Доо Сар – филм за ски експедицията на Анджей Баргиел в Каракорум“, 2021, Полша, Якуб Гжела, 46`

Два върха, двама приятели и две ски спускания. Анджей Баргиел и Йендрек Барановски бродят из Каракорум, за да създадат своя история. Този филм е ски пътешествие, разказано от приятели, изпълнени със страст и любов към високите планини и карането на ски на височина над 6000 метра. Участниците в ски експедицията в Каракорум имат за цел да изкачат и да се спуснат от два шестхилядника – разположени в долината Гидимс-Дур, връх Яваш Сар II (6178 м над морското равнище) и връх Лайла (6096 м над морското равнище), разположен в долината Хуше. И двата върха са в пакистанската част на Каракорум, втората по големина планинска верига след Хималаите. Другата цел на експедиционерите е да изследват нови райони, за да намерят цели за постигане при бъдещи пътувания. Пътуването завършва с двоен успех. Покоряват и двата върха с интервал от само десет дни и се спускат със ски. Първият от тях – девственият връх Яваш Сар II, е изкачен от Анджей Баргиел на 30 април 2021 г. Той е първият човек в историята, който прави това. След като достига върха, Анджей Баргиел се спуска със ски до подножието. Така целта за тази част от експедицията е реализирана само частично. Анджей изкачва върха сам, а Йендрек Барановски го изчаква по средата поради недостатъчна аклиматизация. Спускането със ски по силно заледения връх се осъществява с помощта на въжета. Атакуват върха след по-малко от един ден в базовия лагер и изграждат преден базов лагер в подножието на планината. Вторият връх – Лайла, е покорен съвместно от Анджей Баргиел и Йендрек Барановски на 10 май 2021 г. Те са първите поляци в историята, които правят това. Поради заснежени условия и заледяване на конусната част не е възможно да карат ски от самия връх. Затова решават да оставят ските на 150 метра под върха, откъдето започва спускането до базата. Този филм не е само разказ за планински предизвикателства. Това е преди всичко история за едно приключение, свързано с опознаване на местната култура и запознанства с много интересни хора, прекарване на време заедно с приятели по време на дълги преходи. Експедицията е част от уникалния ски проект „Hic Sunt Leones“ (латинска фраза, която означава „тук има лъвове“ и се използва за обозначаване на неизследвани и непознати територии), иницииран от самия Анджей Баргиел. Вдъхновен от предишния си опит, той представя информация за стереотипа на алпиниста „мъченик“ и използва знанията си, за да организира индивидуални експедиции. Основната цел на този проект е да се направят ски спускания от най-високите планини в света и да се докаже, че карането на ски е възможно дори на върха на света. Откриващата експедиция на проекта е „Ски предизвикателство до Шишапангма“ – първата полска ски експедиция до Хималаите. Основната му цел е бързо изкачване до върха Шишапангма (8013 м н.в.) и след това спускане със ски.

19:46ч. – 20:36ч. – „Пътуващото кино в Андите“, 2021, Испания, Кармина Балагер, 49`

Учител от Северозападна Аржентина води екип на мобилно кино до най-изолираното училище във високопланинските долини Хухуй. Вървят пеша 20 часа при неблагоприятни условия. Когато пристигат, ни въвличат в образователните ценности на голяма надморска височина, като изобразяват изолацията в света на Андите и как общностите си взаимодействат със земята. „Пътуващо кино в Андите” е поетична аналогия между киното и пътуването – история, изплетена от Силвина Веласкес, директор на училището, чиято упоритост въвежда нова парадигма за жените от долините.

20:36ч. – 21:06ч. – „Северните 6“, 2021, Германия, Франк Кречман, Том Дауер, 30`

Северните 6 се считат за шестте най-големи предизвикателства на Алпите: северните стени на Гросе Сине, Пиц Бадиле, Матерхорн, Айгер, Пти Дрю и Гранд Жорас. Преди почти 70 години френският планински водач Гастон Ребюфа пише за сенчестите преходи в своята класика „Звезди и бури“: „Сбъднатата мечта ражда нова мечта – сега исках да изкача всички големи северни стени.“ Изкачването на всяка от тях е цел в живота на много алпинисти, известна още като „Големият шлем на алпинизма“. Швейцарецът Рожер Шали и южнотиролецът Симон Гитл са изкатерили всичките шест склона няколко пъти. Но те имат и нова мечта: целта им е да изкачат емблематичните стени без прекъсване и да изминат разстоянията между върховете без допълнителна помощ. Когато тръгват в една прохладна есенна утрин, им предстои почти невъзможно начинание: 1100 километра разстояние, 30 770 метра изкачване и 29 470 метра спускане, които смятат да достигнат на велосипеди, пеша, на въжета и с парапланер. Това е специално планинско пътешествие само за опитни хора. Защото всеки знае, че към Великите северни стени трябва да се подхожда само с повишено внимание и смирение.

7 Март, вторник

18:30ч. – 19:43ч. – “Списъкът: всичко или нищо”, 2021, Австрия, Ерик Кросланд, 73`

През 2016 г. Джеръми Хайц прави списък с най-емблематичните маршрути в Алпите и се спуска по тях по-бързо от всеки преди него за филма „Списъкът“. Това постижение води до пълно преосмисляне на класическите ски спускания и преминаване към изцяло ново ниво на фрийрайд. Но по думите на легендарния ски алпинист Силвен Содан: „Направи го в Швейцария, сега трябва да го направиш по света“. Този нов филм отговаря на това предизвикателство. Документалният филм проследява Джеръми и неговия доверен планински партньор Сам Антаматен, докато търсят ски спускания по най-високите планински вериги. От Андите до Каракорум и родния им район между тях, Сам и Джеръми прекарват последните няколко години в опити да разширят дефиницията за „стръмно каране на ски“. Това пътуване променя живота им и поставя толкова въпроси, колкото и отговори. Заглавието на филма казва всичко: или успяваш, или се връщаш без нищо, което да покажеш за времето, прекарано далеч от дома, и за рисковете, които си поел.

Награда за цялостна реализация в екстремни условия на Международния Банскофилмфест`2022

19:43ч. – 21:15ч. – “На добър час, поляци!”, 2020, Полша/САЩ, Адам Наврот, 88`

„На добър час, поляци!“ разказва историята на петима полски студенти на ръба на зрелостта, които умело манипулират съветската система така, че да се озоват на експедиция с каяк в Америка с шестколесен военен камион, оборудване „направи си сам“ и почти никакви умения за спускане по бързеи. Историята проследява тяхното епично двугодишно пътешествие, което кулминира с рекордно първо спускане по най-дълбокия каньон в света. Каякарите попадат под съветския прицел, след като използват новата си слава, за да се борят за демокрация в Източния блок.

Награда “Петър Атанасов” за най-добър сценарий на Международния Банскофилмфест`2022

 

8 Март, сряда

18:30ч. – 19:25ч. – #TO_BE, 2021, Полша, Гжегож Липец, 54`

Артистично кино от двучленен екип – Мая Петрашевска-Копер и Гжегож Липец. Комбинацията от техните артистични виждания, чувствителност и индивидуален стил на разказване с изображения, музика, графики и анимации има изненадващ ефект. Създателите изправят зрителя пред велика личност, един от най-бележитите полски алпинисти, Кшищоф Виелицки. Филмът разкрива как човекът напуска планините и се връща у дома. #TO_BE е философска история за приятелството, партньорството и природата, но и спиращо дъха виртуално пътуване до четиринадесетте осемхилядника – без патос, с уважение към хората и природата. Зрителят придружава Виелицки при изкачването на най-високите планини в света, но отива и в градината с него, за да бере зеленчуци. И започва да се чуди кое е по-важно.

19:25ч. –  21:05ч. – „Светостта на пространството“, 2022, САЩ, Ренан Озтюрк, Фреди Уилкинсън, 102`

Брад Уошбърн е най-великият въздушен планински фотограф на всички времена. Висейки от отворената врата на самолет, той прелита над некартографирани планински вериги и заснема емблематични изображения. Повече от осемдесет години, след като Уошбърн за първи път снима Денали от въздуха, приятелите катерачи Ренан Йозтюрк и Фреди Уилкинсън разглеждат някои от изображенията на Уошбърн. Хрумва им налудничава идея, която става мечта: вместо да се изкачат нагоре, те прекосяват настрани – през най-страховитите върхове на масива Лосовият зъб. Заснет в продължение на пет години, СВЕТОСТТА НА ПРОСТРАНСТВОТО обединява визуални елементи от най-високо ниво – от зашеметяващи широкоформатни черно-бели снимки на Уошбърн и Адамс до най-съвременна кинематография от хеликоптер и космическа фотография – с незабравима история, обхващащи поколения. Това е едновременно приказка за приключения, със спиращи сърцето моменти и празнуване на изследователския дух.

Награда на филм за планинарски спортове, приключения и изследвания на Международния Банскофилмфест`2022

21:05ч. – 21:30ч. – „Мечтаната планина“, 2020, САЩ, Кайли Рудик, Кира Кроуел, 18`

В кой момент е правилно да следваш мечтите си? Нека тръгнем след международния планински водач, хуманист и авантюрист на годината, избран от National Geographic за 2016 г., Пасанг Лхаму Шерпа Акита, докато тя задава тези въпроси и следва интуицията си в най-важната от всички експедиции – собствения си живот. Dream Mountain предлага прозрения за нейната борба да балансира между алпинизма и майчинството и натиска да зачита традиционната си култура, докато прекрачва границите като елитна спортистка.

Организаторите си запазват правото на промени в програмата!

 

Recent Posts

Leave a Comment