Ефросина Христова и Милена Ненова – „Проучването на Колкина дупка“

Ефросина Христова и Милена Ненова/Efrosina Hristova and Milena Nenova – членове на пещерен клуб „Под Ръбъ“, участнички в проучванията на най-дългата и най-дълбоката пещера в България –  Колкина дупка. “Под Ръбъ” проучи и откри нови части в пещера Колкина дупка в Понор планина която благодарение на това в рамките на 10 г. стана най-дългата и най-дълбоката пещера в България – 543м дълбока и над 19 км дълга. Двете пещернячки редовно участват в експедиции в страната по проучване на труднодостъпни пещери и райони.

 

Ефросина Христова –  От ученическите си години се запалва по пещерите, което й е основно хоби, заедно с катерене, ски, гмуркане и да брои птици. Обича да прекарва времето си в природата и често е доброволец за социални, природни и научни каузи. Завършва: курс пещерняк към клуб “Под Ръбъ, курс по алпинизъм и катерене към клуб “Еделвайс”, курс по пещерно спасяване към френската пещерна федерация “SSF”. Участва в множество експедиции по проучване на пещери и помощ при водолазни експедиции в България, Албания, Румъния, Сърбия, Черна Гора, Хърватска, Австрия.

Милена Ненова – По професия е графичен дизайнер, завършила е Националната художествена академия. По душа е любител на всякакви занимания сред природата – пещери, планини, ски, колоездене, катерене. През 2017г. завършва курс „Пещерняк“ към клуб „Под Ръбъ“ и от тогава до днес пещерите са неизменна част от живота й. Основно се занимава с пещерна фотография и помагам при обучението на нови курсисти в курсовете, които организира клубът. Участвала е в експедиции у нас и в Хърватска, където клуб „Под Ръбъ“ редовно ходи.

 

Recent Posts

Leave a Comment