Едурне Пасабан – първата дама на хималайския алпинизъм

През 2010 г. бе определена първата жена, носителка на Хималайската корона, т. е. изкачила всичките 14 главни осемхилядника на Земята. Първа до финала на продължилата няколко години надпревара уж стигна южнокорейката О Еун-Сун или Мис О, както е популярна по света. На 27 април т. г. тя стъпи на Анапурна с придружители и телевизионен екип и бе обявена за национална героиня на страната си. Последните метри и минутите й на върха бяха предавани директно по телевизията в родината й, а чрез интернет – по света. Но още тогава мнозина поставиха под съмнение някои от изкачванията й. След продължили половин година разследвания се оказа, че подозренията и обвиненията са основателни. При това положение първата Хималайска корона бе присъдена на испанката Едурне Пасабан (родена на 1 август 1973 г. в Толоса, Страната на баските), която в началото на май бе на Шиша Пангма (8013 м) и приключи колекционирането на върхове от категорията на най-високите.

Edurne

Но нека спазим хронологията. Старите съмнения около изкачването на О Еун-Сун през 2009 г. на третия връх в света – Кангчендзьонга (8586 м), се възродиха още докато звучаха дитирамби и салюти в нейна чест. Пламъкът на съмнението тлееше месеци наред чрез подмятания и намеци, докато избухна с пълна сила след сензационната декларация на Корейската федерация по алпинизъм (КФА) в средата на ноември м. г. Успехът й на Кангчендзьонга, наречен от хроникьорката на хималайския алпинизъм Елизабет Хоули “спорен”, бе определен от КФА като “малко правдоподобен”.

oh-eus-sun

О Еун-Сун след детронирането

Снимка/ photo: explorersweb.com

Това мнение бе публикувано веднага от вестник “Korea Times”. То всъщност е на седмина членове на Управителния съвет на Федерацията, от които шестима са били на третия връх в света, а трима са притежатели на Хималайската корона – Парк Йонг-Сеок, Ум Хонг-Гил и Хан Ванг-Йонг. Те се позоваха на липсата на снимка от върха, на обърканите разкази на тримата шерпи, придружавали Мис О по време на атаката, и на факта, че националният флаг на Южна Корея, който тяхната колежка уж забила на върха, е бил видян от други алпинисти доста по-ниско.

Oh Eun Sun widok-z-kangczendzongi-duze

Изглед от Кангчендзьонга на североизток

Снимка: Кшищоф Виелицки

Photo: Krzysztof Wielicki

Генералният секретар на КФА Лее Еуи-Джае заяви пред “Korea Times”, че О Еин-Сун е била поканена да вземе участие в обсъжданията, но отказала с мотива, че “не е достатъчно подготвена”… След като се запозна с мнението на колегите си, О Еун-Сун отхвърли всички обвинения и обяви: “Ще се защитя на специално свикана пресконференция и ще продължа да събирам доказателства за това изкачване и след това ще помоля за тяхното разглеждане”. “Korea Times” не изключи възможността да бъде даден нов шанс на Мис О, докато някои медии обявиха казуса за решен. Най-категоричен бе сайтът Telegraph.co.uk: “Първата жена, която заяви, че е била на всички най-високи върхове в света, бе лишена от титлата си”. В този момент най-авторитетните статистици – Елизабет Хоули (Himalayan Database) и Еберхард Юргалски (8000ers.com), заеха изчаквателна позиция и не се ангажираха с категорично мнение. Може би това накара порталът Explorersweb.com да вземе нещата в свои ръце.

Неговото разследване доказа, че О Еун-Сун незаслужено се е окичила с първа Хималайска корона. Какви са доказателствата?

Oh Eun Sun kangczendzonga-wierzcholek-d

Изглед от Кангчендзьонга

Снимка: Феран Латоре

Photo: Ferran Latorre

Първо, времето на нейното изкачване. О Еун-Сун и тримата придружаващи я шерпи започват атаката при крайно лоши метеорологични условия. Те страшно дълго се добират до снежния склон, наречен Диагонала (8300 м), но оттам буквално светкавично стигат до върха (8586 м), макар теренът да си остава все така труден, а надморската височина да се увеличава. Второ, липсата на доказателства за стъпването на върха, в това число и на снимка. Неколцина алпинисти, които в следващите дни бяха на върха, твърдяха, че там са лежали празни кислородни бутилки. Южнокорейците Ким Джае-Соо и покойната Го Мин-Сун, норвежецът Йон Гангдал и шведът Матиас Карлсон ги снимаха. Мис О най-напред каза, че не ги е видяла, а след това започна да твърди, че не помни какво точно се е случило на 8586 м.

Спонсорът на О Еун-Сун – южнокорейската фирма “Black Yak”, забави с няколко дни публикуването на фотография от върха. Когато най-сетне тя се появи, се оказа, че скалният купол на Кангчендзьонга е изцяло покрит със сняг. По-късно Мис О започна да обяснява, че заради силния вятър снимката е била направена не на самия връх, а малко под него. И съмненията около графика на изкачването се дължат “на недоразуменията около разположението на щурмовия лагера и оттам – около височината на изходния пункт за финалната атака”.

И досега не е ясно на какво разстояние от най-високата точка са стигнали южнокорейката и нейните шерпи. Още от самото начало беше малко правдоподобно, че след такова изнурително усилие алпинистите са спрели на полегат снежен склон, само на няколко метра от върха. Изследователят на историята около мистериозното изчезване на британските алпинисти Джордж Лей Мелъри и Андрю Ървин по време на опита им за изкачване на Еверест през 1924 г. – американецът Том Холцъл, бе натоварен от сайта Explorersweb да проучи подложени на допълнителна цифрова обработка снимки на Кшищоф Виелицки и Феран Латоре и на къс филм на Кинга Барановска от самотното й стигане до върха седмица след Мис О. Холцъл отхвърли възможността фотографията на корейката да е била направена на разстояние по-малко от 50 м от върха. И Виелицки (петият човек, стъпил на всички осемхилядници, един от най-авторитетните и най-уважаваните алпинисти в света), и Холцъл смятат, че всъщност мястото, където е била направена, е в района на споменатия Диагонал, на около 8300 м.

Oh Eun Sun kangczendzonga-wg-latorre-d

Горната част на южната стена на Кангчендзьонга според Феран Латоре

Холцъл обърна внимание на факта, че на снимката Мис О е стъпила частично зад малка снежна площадка, която хвърля сянка върху част от левия й крак. Това не съответства на изгледа на върха от филма на Кинга Барановска. Съвсем объркани и противоречиви се оказаха разказите на тримата шерпи. Том Холцъл каза: “Сирдарът Дава Вангчук Шерпа (четири пъти на Кангчендзьонга) заяви пред мис Хоули, че Мис О действително е била на най-високата точка. Подкрепи го Пема Тсеринг Шерпа. Нурбу Шерпа пък твърди, че групата се е отказала на един час от върха, а Мис О – че това е станало на 5 до 10 метра от него. Тази игра на криеница ограбва триумфа на друга алпинистка”.

kangczendzonga-fot-miss-oh-d

“Върховата” снимка на Мис О

Всички, ангажирани с дискусията, поставят въпроса за честността. Място, разположено на 10, дори на 5 метра от върха, не е върхът. Explorersweb посочва примери за честно обяснение на нещата от други алпинисти. Когато испанецът Хорхе Егочеага спря само на 12 метра от К-2 (8611 м) заради несигурния сняг, той не съобщи, че е бил на върха. Същото се отнася и за българина Боян Петров, който през 2009 г. заяви, че се е върнал на около 30 метра от Гашербрум-2 (8035 м). При това положение сирдарът Дава Вангчук Шерпа, който е бил три пъти на Кангчендзьонга, ще трябва да обясни защо непрекъснато твърдеше, че е извел клиентката си до самия връх. Особено след като Мис О казва нещо съвсем различно. И не само това. О Еун-Сун ще трябва да докаже действителността на своите изкачвания и на други осемхилядници, защото липсват снимки или други достоверни доказателства за тези нейни “постижения”.

Трябва да припомним думите на испанеца Иняки Очоа, който казва, че “с понятието връх се означава място, от което теренът се спуска надолу във всички посоки”. И според тази дефиниция, която се приема не само от алпинистите, истинската носителка на първата Хималайска корона сред дамите (XXI въобще) е испанката от баски произход Едурне Пасабан.

На 12 октомври 2010 г. Едурне обяви, че иска да се изкачи на Еверест през пролетта на 2011 г. по Класическия маршрут откъм Непал. Но този път без кислород (през 2001 г. тя бе на Еверест по същия път, но с кислород). Това ще бъде своеобразен поправителен изпит и повратна точка в кариерата й. След Еверест Едурне иска да започне друг живот – защото на света има много интересни неща, от които е трябвало да се отказва заради амбициозните си планове в планините.

Петър Атанасов

Recent Posts

Leave a Comment