Двама чернокожи африканци към Еверест

Южноафриканците Сибусисо Вилане (Sibusiso Vilane) и Сараи Кхумало (Saray Khumalo) ще направят опит за изкачване на Еверест. Сибусисо или просто Сибу вече е бил на върха през 2003 г. (от юг) и 2005 г. (от север) – като първия чернокож африканец. Освен това има в актива си стигания до Северния (12 април 2012 г.) и Южния полюс*. Този път иска да пробва силите си на Третия полюс без кислород.

Сибу Вилане и Сараи Кхумало преди отпътуването им за Непал


За партньорката му Сараи Кхумало това е първа среща с най-високия връх на Земята. Тя иска да постигне мечтата си да стане първата чернокожа представителка на Африка, стъпила на 8848 м**.

Начинанието на двамата се съпътства от кампания за събиране на средства, които ще бъдат предназначени за благотворителност.

Сараи Кхумало и особено Сибу Вилане се радват на огромна популярност и са вдъхновяващ пример за младите хора на Черния континент.

–––––––––-

*Сибусисо Вилане (роден на 1 декември 1970 г.) е първият чернокож алпинист въобще, стъпил на Еверест и първият африканец, постигнал т. нар. приключенски и пътешественически Голям шлем, стигайки до най-високите върхове на всички континенти, а така също до Северния и Южния полюс (през януари 2008 г., като първия южноафриканец, при това без никаква странична помощ, в режим на пълна автономност). Женен е и е баща на три дъщери и един син.

**София Дейнънбърг (Sophia Danenberg, родена през 1972 г.) се смята за първата афроамериканка и първата чернокожа дама, която е изкачила Еверест (на 19 май 2006 г.). Тя е дете от смесен брак на негър и японка.

София слага подписа си на таблото на изкачилите Еверест

в кръчмата “Rum Doodle” в Катманду

Recent Posts

Leave a Comment