“Докосване до религията, културата и природата на Китай”

Това е презентацията на Любомир Балабански, която можете да видите на 8 май т. г., вторник, от 19.30 часа в 259-та аудитория на Биологическия факултет* на СУ „Св. Климент Охридски“ (бул. „Драган Цанков“ 6, до Националното радио).

“Ще ви разкажа за пътуването ми до Китай миналото лято. Първоначално кацнах в Западен Китай, в града Урумчи. Оттам трябваше да се придвижа с влак почти 4000 км до Пекин. По пътя посетих будисткото селце Лангмусъ, на 3300 метра в планината, където успях да видя истинското лице и запазената автентичност на будизма в Китай. Там се запознах с традиционното

“небесно погребение”. След това отидох в град Сиахъ, където се намира един от най-големите будистки манастири извън Тибет. Оттам продължих към Майдзи Шан – изключително красиво място с пещери, издълбани във висока отвесна скала отново с големи будистки скулптури и рисунки. Следващата ми спирка беше град Пингяо, който е един от най-добре съхранените древни градове в Китай, както и в света. Най-накрая пристигнах в Пекин, като посетих и най-високата запазена част на Великата Китайска Стена. В края на пътуването ми отново трябваше да прекося цял Китай от изток на запад и да се върна в Урумчи, като пътят минава край пустинята Гоби и най-източните части на планинската верига Тян-Шан” – казва авторът.

Заповядайте!

Организатор:
Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”.

————————

*Повече информация за Биологическия факултет и местоположението му – на:
//piron.phls.uni-sofia.bg/projects/kulturna-karta-na-sofia/63-2010-01-10-09-58-46

Recent Posts

Leave a Comment