До небесните кладенци на Канаима и сърцето на Азия

До тях ще ни отведе филмовото пътешествие на 19 октомври т. г., вторник, от 19.00 часа в 259-та аудитория на Биологическия факултет* на Софийския университет “Св. Климент Охридски” (бул. “Драган Цанков” 6, до Националното радио).

salto1

Най-високият водопад в света – Салто дел Анхел (979 м)

Първо ще можете да видите филмът на известния български пътешественик и филмов реализатор Герасим Величков – Джери “Небесните кладенци на Канаима” (България, 2008, 27’). Той разказва за едно от най-вълшебните места на планетата – едноименния национален парк в Югоизточна Венецуела.

“El Parque Nacional Canaima” (Canaima National Park) се намира във венецуелския щат Боливар, до границите с Гайяна и Бразилия. Създаден е 1962 г., а през 1994 г. е обявен от ЮНЕСКО за част от световното природно наследство. На територията му се намират впечатляващи платовидни масиви. Тези планини, изградени от кварцит и наричани също така “Месас” („Mesas“), са едни от най-старите в света. Представляват изолирани екосистеми, богати на ендемитни животински и растителни видове. Отвесните им стени израстват направо от джунглата и това ги прави изключително труднодостъпни.

mapa

Карта на El Parque Nacional Canaima

Но най-голямата забележителност в парка е водопадът Салто дел Анхел (Caída del Ángel, Angel Falls) на река Карони (Río Caroni), който със своите 979 метра е най-висок в света.

Вторият филм от програмата е “Ази(я)мут” (Канада, 2006, Мелани Карие, Оливие Хигинс, 57’/ “Asiemut”, Canada, 2006, Olivier Higgins, Melanie Carrier, 57’). Неговите млади автори преминават с велосипеди 8000 км в Азия и стигат от Монголия до устието на Ганг, прекосявайки Синдзян, пустинята Такла-Макан, Тибет и Непал. И откриват страшно много нови неща, но преди всичко себе си.

Заповядайте!

Организатор:
Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”.

––––––––

Повече информация за Биологическия факултет и местоположението му – на:

//piron.phls.uni-sofia.bg/projects/kulturna-karta-na-sofia/63-2010-01-10-09-58-46

Recent Posts
Comments
  • lilia

    За този водопад съм чувала, че от абсолютната чистота, водата е в близко до пра произхода на Земята.Във вид на перфектна фина прахообразна влага , без химически замърсители.

Leave a Comment