Днес националният парк “Йосемити” навършва 150 г.!

На 30 юни 1864 г. тогавашният американски президент Ейбръхъм Линкълн (Abraham Lincoln) подписва указ, с който влиза в сила решението на Конгреса за обявяване на Долината Йосемити (Yosemite Valley) и Дъбравата Марипоса (Mariposa Grove) за защитени територии. През 1890 г. те се обединяват в националния парк “Йосемити” (Yosemite National Park).

Споменатият указ е подписан в разгара на Гражданската война, но авторите му са били истински визионери, защото така е поставено началото на мрежата от национални паркове на територията на Съединените щати, които днес са 400. Идеята пък е на няколко видни личности, между които Гейлън Кларк (Galen Clark) и сенаторът Джон Коунс (John Conness), заинтересувани от развитието на туризма. И на 30 юни 1874 г. президентът Линкълн подписва одобреният от Конгреса документ, наречен “Yosemitee Grant”.

Йосемити

Така, Долината Йосемити и Дъбравата Марипоса са предадени на щата Калифорния и им е предоставен статута на щатски парк, а след две години е назначена негова управа от специално упълномощени лица. Днес това се смята за значителна стъпка в историята на САЩ, предхождаща създаването на “Йелоустоун”, който е първият в света национален парк.

Въпреки защитата на закона в Йосемити и Марипоса и след подписването на “Yosemitee Grant” в особено големи размери продължават пашата на овце и дърводобивът (основно на секвои). Това кара известния изследовател и природозащитник Джон Мюиър* да поиска по-строг режим за опазване на тази територия. Той убеждава влиятелни посетители, че е необходима федерална (т. е. на централната власт) намеса. Сред тях се оказва издателят на списанието “Century Magazine” Робърт Ъндърууд Джонсън (Robert Underwood Johnson). С негова помощ Мюиър успява да прокара в Конгреса решение, по чиято сила от 1 октомври 1890 г. Долината Йосемити става национален парк. Въпреки това щатът Калифорния запазва контрола си над Йосемити, както и над Марипоса, а Мюиър успява да убеди местните хора да прекратят пашата на овце по алпийските поляни.

На 19 май 1891 г. Паркът преминава под охраната на Четвърти кавалерийски полк (Fourth Cavalry Regiment) на американската армия, който създава своя база в района. Тъй като към края на 1890 г. пашата на добитък вече престава да бъде проблем, военните се заемат с други проблеми на устройството на територията. А Мюиър и учреденият от него клуб “Сиера” (“Sierra Club”) продължават да лобират за създаването на национален парк на федерално, а не на щатско подчинение.

През май 1903 г. Долината е посетена от президента на САЩ Тиъдър Рузвелт (Theodore Roosvelt), който прекарва в нея три дни. От срещите между него и Мюиър произтича подписването през 1906 г. на указ, по силата на който Паркът започва да бъде администриран от федералното правителство на страната.

Днес националният парк “Йосемити” е сред най-известните и най-посещаваните в САЩ. Освен невероятните пейзажи – ефект от ледникова дейност, и знаменитите отвесни и надвесени скални стена, чиято височина стига до 1000 м, там растат и знаменитите гигантски секвои, диаметърът на някои от които стига до 9 метра! Това място се посещава като обект на поклонение от туристи и алпинисти от цял свят. В Долината има три туристически центъра и няколко къмпинга, (между тях е изключително популярният сред катерачите Camp 4). Те едва успяват да обслужват огромния брой посетители. За щастие, крайната цел на мнозинството от тях са асфалтираните алеи, кафетата, музеите и магазините за сувенири.

На Земята има няколко места, които напълно са заслужили реномето си на абсолютно магични и магнетични не само за катерачите. И едно от тях е легендарната Долина в националния парк “Йосемити”. Тя е известна с монолитните си скални формации, с окъпаните от слънце стени, с идеалните пукнатини, които пресичат плочите от жълт гранит и с неповторимата атмосфера, създавана от присъствието на катерачи от цял свят. Така, Долината се е превърнала в икона на традиционното катерене и в Мека на big wall-а.

Височината на тамошните върхове не е най-голямата – най-високият на територията на парка Маунт Коунс (Mount Conness) се издига на 2647 м. А калифорнийският климат е причина за доминиращото топло и стабилно време. Разбира се, лятото и зимата не са най-добрите периоди за катерене (заради горещините и студа), но останалата част от годината е почти идеална за практикуването на всякаква катерачна активност.

–––––––––

Джон Мюиър през 1875 г.

Снимка: Карлтън Уоткинс

Photo: Carleton Watkins


*Джон Мюиър (John Muir, 21 април 1838 г.-24 декември 1914 г.) е американски естествоизпитател, писател и защитник на дивата природа. Неговите писма, есета и книги разказват за контактите му с нея, главно с планинската система Сиера Невада в Калифорния. Роден е в Шотландия, в многодетното семейство на Дейниъл Мюиър (Daniel Muir) и Ам Гълри (Ann Gilrye), което през 1849 г. емигрира в САЩ и се първоначално се заселва в щата Уисконсин. Запознавайки се с Йосемити, младият Джон посвещава на района значителна част от времето си и дори една година работи в Долината като овчар. Горе-долу по това време изкачва върховете Катедрал (Cathedral Peak) и Дейна (Mount Dana) и преодолява пеша стария индиански път от Кървавия каньон (Bloody Canyon) до езерото Моноу (Mono Lake). Произведенията на Мюиър вдъхновяват читателите, между които има президенти и конгресмени да предприемат действия за защита на околната среда. Благодарение на неговата активност е съхранена дивата природа в Йосемити, в националния парк “Секвоя” и другаде. Джон Мюиър основава клуб “Сиера” (през 1892 г. е избран за негов президент)  – една от най-престижните и най-влиятелните екологични организации в САЩ. С името му са назовани няколко върха, ледник в Аляска, част от калифорнийското крайбрежие, училища, колежи. Най-популярните пешеходни маршрути в страната се наричат Muir Traill (в щатите Тенеси, Уисконсин, Кънектикът и Калифорния). На негови годишнини са посветени две пощенски марки. През 2005 г. в 50-те американски щата е пусната в обръщение медно-никелова монета от 25 цента (емисията съдържа 520 400 000 екземпляра) с изображение на скалната формация Хаф Доум и на Джон Мюир на неин фон, с гигантска секвоя и с реещ се в небесата калифорнийски кондор. Всяка година от 1989-та насетне Калифорния отбелязва Деня на Джон Мюиър на 21 април (рождената му дата). Той е първият човек, комуто е отдадена почит по този начин.

Recent Posts

Leave a Comment