Детски приключенски фестивал – AdventureKIDS 2017 – 15-17 септември

Втори детски приключенски фестивал AdventureKIDS в Музейко от 15 до 17 септември

Музейко обича предизвикателствата и с вълнение търси отговор на въпросите: Защо приключенията са важни за децата? Как се оцелява сред природата? Как се организира експедиция с добри приятели? От 15 до 17 септември детския научен център посреща гостите на AdventureKIDS с разнообразна приключенска програма.

ADV KIDS 2017 FB-01

Кино, работилници, активности на открито и демонтрации на спортни клубове представят на деца и родители вълнуващия свят на приключенията и изледователските пътешествия.

Приключенски работилници запознават децата и техните родители с истински български изследователи и специалисти по екстремни спортове и дейности на открито. Скално катерене, спелеология, близка среща с интересни животни, демонстрации по екстремни спортове като гмуркане и парапланеризъм са част от предстоящите активности по време на приключенския фестивал.

Важен акцент в програмата е работилницата „Детски survival: в планината приятно и безопасно”, където ще се представят полезни съвети от планински спасители за първа помощ – как да се подготви, организира и проведе безопасен и приятен преход в планината.

Филмовата програма на фестивала представя 12 филма от 10 държави. Тези невероятни истории пренасят от Нова Зеландия до Доломитите, от Непалските Хималаи до щата Юта, от Антарктида до Алеутските острови в Тихия океан, от Монголия до остров Амбрим. Филмовите разкази дават близък поглед към експедиции до далечни и труднодостъпни територии, защитени местности и тайнствени подземни царства.

„За втора поредна година фестивалът адресира необходимостта на децата да откриват и да приключенстват. Екстремните спортове осигуряват така необходимия за тийнейджърската възраст баланс, превръщайки се в притегателна сила за всяко дете. Селекцията от филми тази година е насочена специално към тийнейджърите“ – споделя Весела Герчева, директор „Изложби и Програми“ в Музейко.

Организатори на детския приключенски фестивал AdventureKIDS са Музейко и Международният фестивал на планинарския филм “Банско Филм Фест”.

Програмата с филми, работилници и спортни демонстрации по време на AdventureKIDS е включена в билета за Музейко.

 

ПРОГРАМА:

15 септември, петък

16.00ч – 18.00ч.

ФИЛМОВА ПРОГРАМА

12 филма от Нова Зеландия, Франция, Чехия, Испания, САЩ, Германия, Индия, Италия, Великобритания, Австрия.

на тема

парапланеризъм, via ferrata, ски-алпинизъм, планинско бягане, планинско колездене, пътешествие, екология, спелеология, катерене, slack and high lining, полярни изследвания, океанско каякарство, free riding, вулканология.

Ще пътуваме до Нова Зеландия, Доломитите, Непалските Хималаи, щата Юта и Американския Северозапад, национален парк “Йелоустоун”, Антарктида, Алеутските острови в Тихия океан между Аляска и Камчатка, Монголия, остров Амбрим от архипелага Нови Хебриди, в държавата Вануату.

16.00-16.53 – “Йелоустоун” (Германия, Оливер Гьотцл, 53’)

Малко места в света са толкова специални и уникални като “Йелоустоун” – първият национален парк на Съединените щати и първата защитена територия в света. Това е непокътнат див свят на вековни гори, широки долини, обиталище на бизони, вилороги антилопи, вълци, мечки гризли и др. Разположен е върху вулканично плато, под което на дълбочина 7-17 км се намира огромна магмена камера. Този факт предопределя голямата геотермална активност в рамките на парка и наличието на многобройни гейзери и горещи извори. Филмът е сниман от всепризнатите филмови реализатори Оливер Гьотцл и Иво Ньоренберг с най-съременна техника и показва дивата природа на Йелоустоун необикновено зрелищно и впечатляващо.

 

16.53-17.00 – “Виа фератата Ческо Томазели” (Чехия, Иво Кошик, 5’)

Един къс разказ за изкачването, слизането и удоволствието да си в планината.

17.00 – 17.10почивка

17.10-17.30 – “ХималайСКИ принципи на новото приключение” (Испания, Пеп Куберес, 20’)

Когато започнахме да планираме осъществяването на мечтата ни за едно по-различно “откриване” на Хималаите – чрез изкачване на нови върхове на границата между Непал и Тибет, при това през зимата и със ски, и връщане до Катманду бегом или с планински велосипеди, реакциите бяха само две. Човек може да опознае една пътека, само ако премине по нея” – споделя режисьорът Пеп Куберес.

17.30- 17.37 – “Светлина в мрака” (САЩ, Майк Браун, 7’)

Един филм, който отвежда зрителите в света на светлината и цветовете, използвайки най-съвременни технически средства. И следва професионалните байкъри Греъм Агаси и Мати Майлс при нощното им пътешествие през лунните пейзажи на Юта до горите край тихоокеанското крайбрежие на американския Северозпад. Филмът, сниман в продължение на три седмици с уникални осветителни съоръжения, предлага приказно красиви пейзажи и колоездене от най-висока класа. Той е нова стъпка в еволюцията на спортното кино и в търсенето на нови измерения.

17.37-18.02 – “Скитане из Страната на кивитата” (Нова Зеландия, Антоан Жирар, 25’)

Филмов разказ за прекосяването на Южния остров на Нова Зеландия от двама парапланеристи в режим на пълна автономност. Те носят всичко със себе си и бивакуват там, където ги “отвее вятърът”. Двамата участници в епичното приключение са и кинооператори. Които в продължение на 20 дни заснемат случващото се в дивата пустош.

 

Подходящо за деца над 10 години и родители.

 

16 септември, събота

11.30 – 12.30

12.30 – 13.30

Работилница: Катерене 

Спортното катерене рязко увеличи своята популярност като рекреационна и състезателна дейност през последните години. То се практикува от милиони възрастни и деца по добре осигурени скали или изкуствени стени в зала. Изкачванията на ръба на собствените възможностите са типична характеристика на спортното катерене. Това важи както за катерачи с високо ниво, така и за по-слабо подготвените. Стремежът към усъвършенстване заедно с приключенския характер и силните емоции, са причина този спорт да бъде предпочитан като средство за подобряване на физическата и психическа годност, както и за поддържане на добро здравословно състояние. Катеренето е естествена дейност, каквито са ходенето, бягането, плуването, борбата и други.

Катераческият workshop включва кратко представяне на катеренето като  екстремен спорт, техниките на осигуряване, новости в екипировката. Децата ще могат да изпробват катерачната стена в „Музейко“ с помощта на инструкторите, а на родителите ще бъде демонстрирано как да направят осигуровка и да екипират детето си.

Водещи:

д-р Михаил Михайлов – доцент в Национална спортна академия, където преподава теория и методика на спортната тренировка. Негов професионален интерес е научното осигуряване в елитния спорт. Той е сътрудничил на Дирекцията по контрол и управление на спортната подготовка към Министерството на физическото възпитание и спорта. Разработил е и програма за провеждане на занимания по спортно катерене за детски градини и училища. Член е на Медицинската комисия на Международната федерация по катерене и алпинизъм (UIAA). Занимава се със системни научни изследвания в областта на скалното катерене. Ръководил е няколко уъркшоп-а по dry tooling [разновидност на катеренето, характеризираща се с използване на инвентар за катерене по лед (ледокопи, котки и др.) на незаледени скални маршрути] в програмата на Международния фестивал на планинарското кино БанскоФилмФест. Наскоро разработи нова, единствена по рода си, система за задълбочени изследвания на специфичната сила и мускулна издръжливост при катерачи. Михайлов е катерач с някои забележителни постижения. Той е изкачил едно от най-големите скални предизвикателства в света – 1000-метровата Безименна кула на Транго (Trango Nameless Tower) в Каракорум, Пакистан, през 1998 г. Участник е и в първото изкачване на връх Левски (5733 м) в долината Кхане, също в Каракорум, Пакистан, през 2012 г.

и

гл. ас. д-р Тихомир Димитров – преподавател по туризъм, спортно катерене и ски в Департамента по спорт на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, защитил докторат на тема “Спортното катерене като средство за подобряване на двигателните качества на студентите“. Има привилегията да асистира на Михаил Михайлов в част от неговите изследвания. Тихомир Димитров е активен алпинист и катерач. Носител е на бронзов медал от състезание за Световната купа по ледено катерене, което е най-добрият резултата на българин досега. Четири пъти е шампион на България по ледено катерене, водещ на няколко уоркшоп-а по dry tooling в програмата на Международния фестивал на планинарското кино БанскоФилмФест. Има изкачвания на редица върхове в цял свят, сред които най-значими са тези по северните стени на Пти Дрю, Пиц Бадиле (в Алпите), Чима Гранде ди Лаваредо, Мармолада (Доломитите) и др.

Подходящо за деца между 6 и 10 години и родители.

Място: покрив, катерачна стена.

 

13.30 – 15.30  Работилница: „Facebook на животните“ + демонстрация на живи животни

Ателието ще представи на децата приключенията сред природата като част от живота ни, а в природата срещаме уникални същества.  Участниците ще научат интересни факти за животните, които изследва Ния и сами ще влязат в ролята на изследователи. Ще разберат повече за поведението на животните. Имат ли животните характер и какъв е еволюционенния смисъл на разнообразието в поведението за една здрава популация. Само хората ли могат да имат приятели? А какво мислят и чувстват животните? Любовта не е запазена марка само за хората. Приятелството е безценно както за човека, така и за животните, а за много от тях дори е въпрос на оцеляване.

Водещ:

Ния Тошкова е биолог, асоцииран сътрудник, член на Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучния музей, бакалавър по “Екология и опазване на околната среда”. Разработва и провежда  детски ваканционни училища в Природонаучния музей, представяния на Музея на Софийския фестивал на науката, БанскофилмфестKIDS  и други научно-популяризаторски събития.

Подходящо за деца над 8 години и родители.

Място: Работилница, етаж 2.

 

 

15.30 – 17.30ч.

ФИЛМОВА ПРОГРАМА

15.30 – 16.10 –  “Таши и монахът” (Индия, Андрю Хинтън, Джони Бърк, 39’)

Бившият будистки монах Лобсанг Пунчок отглежда и възпитава с любов и състрадание 85 осиновени деца в подножието на Хималаите. Филмът проследява влизането в общността на петгодишната Таши, която за първи разбира какво е любов и приятелство сред непалските деца и как те лекуват всички душевни болки.

16.15-16.30 – “Line reLOVEution” (Италия, Алесандро д’ Емилия, 15’)

Нашата идея беше да покажем, че Монте Пиана в Доломитите може да бъде място на приятелство и мир” – казва Алесандро д’ Емилия. Така той и прятелят му Армин Холцер организират срещата на ходещите по въже, на която се събират както професионалисти, така и начинаещи любители на контакта с пространството.

16.30-16.40 – почивка

16.40-16.54 – “Тайната на ледовете” (Франция, Лоик Фонтамп, 14’)

През 1957-ма, по случай Международната геофизическа година, младият студент Клод Лорию заминава за Антарктида в състава на научна експедиция. Оказва се в полярната станция “Шарко”, загубена сред ледовете на Белия коинтинент, и прекарва в нея една година. Този екстремен житейски опит му дава възмжност да научи принципите на оцеляване и на човешка солидарност, но и да открие своето призвание – да бъде глациолог. Прониквайки в света на ледовете, той разбира, че те съдържат изключителнло ценна информация за миналото на нашата планета и за историята на нейния климат. Тридесет години Клод Лорию прави непрекъснати изследвания, за да разбере, че ледовете ни отправят едно много важно послание, в което не се вслушваме…

16.54-17.30 – “С каяци около Алеутските острови” (Великобритания, Джъстийн Кърджънвън, 36’)

През 2014 г. британките Сара Оутън – първата жена, обиколила света със силата на своите мускули, и Джъстийн Кърджънвън предприемат плаване между и около безлюдни или слабо населени парчета суша от архипелага на Алеутските острови, разположени между Аляска и Камчатка. За 101 дни двете изминават 2400 км в условията на диви бури, силни течения и… гладни мечки, научавайки много за хората, които обитават този суров и красив пейзаж, но преди всичко за себе си.

 

Подходящо за деца над 10 години и родители.

 

15.30 – 16.30 Работилница: „Как да стана водолаз?“ 

Ателието включва презентация и видеоматериали от подводни пещери, кратка история на водолазния спорт, практики, осигуряване, подходящи места за гмуркане в България, демонстрация на съвременна водолазна екипировка и разказва за вълнуващото в този екстремен спорт. Ще представим първите стъпки на стартиращия водолаз – курсове, стартова екипировка, подходящи обекти за гмуркане и подводни истории за вълнуващото в този екстремен спорт. 72 % от повърхността на земята е покрита с вода. Струва си да научите повече за този необятен на гледки свят!

Водещ:

Александър Киров – геодезист и водолаз, участник в множество проучвания на подводни пещери в Мексико и България.

Подходящо за деца от 9 до 13 години.

 

17 септември, неделя

11:30 – 12:30

12:30 – 13:30

Работилница: Катерене 

Спортното катерене рязко увеличи своята популярност като възстановяваща и състезателна дейност през последните години. То се практикува от милиони възрастни и деца по добре осигурени скали или изкуствени стени в зала. Изкачванията на ръба на собствените възможностите са типична характеристика на спортното катерене. Това важи както за катерачи с високо ниво, така и за по-слабо подготвените. Стремежът към усъвършенстване заедно с приключенския характер и силните емоции са причина този спорт да бъде предпочитан като средство за подобряване на физическата и психическата годност, както и за поддържане на добро здравословно състояние. Катеренето е естествена дейност, каквито са ходенето, бягането, плуването, борбата и други.

Катераческият workshop включва кратко представяне на катеренето като  екстремен спорт, техниките на осигуряване, новости в екипировката. Децата ще могат да изпробват катерачната стена в „Музейко“ с помощта на инструкторите, а на родителите ще бъде демонстрирано как да направят осигуровка и да екипират детето си.

Водещи:

д-р Михаил Михайлов – доцент в Национална спортна академия, където преподава теория и методика на спортната тренировка. Негов професионален интерес е научното осигуряване в елитния спорт. Той е сътрудничил на Дирекцията по контрол и управление на спортната подготовка към Министерството на физическото възпитание и спорта. Михайлов е разработил и програма за провеждане на занимания по спортно катерене за детски градини и училища. Той е член на медицинската комисия на Международната федерация по катерене и алпинизъм (UIAA). Занимава се със системни научните изследвания в областта на скалното катерене. Ръководил е няколко уоркшоп-а по dry tooling [разновидност на катеренето, характеризираща се с използване на инвентар за катерене по лед (ледокопи, котки и др.) на незаледени скални маршрути] в програмата на Международния фестивал на планинарското кино БанскоФилмФест. Наскоро той разработи нова, единствена по рода си, система за задълбочени изследвания на специфичната сила и мускулна издръжливост при катерачи. Михайлов е катерач с някои забележителни постижения. Той е изкачил едно от най-големите скални предизвикателства в света – 1000-метровата Безименна кула на Транго (Trango Nameless Tower) в Каракорум, Пакистан, през 1998 г. Участник е и в първото изкачване на връх Левски (5733 м) в долината Кхане, също в Каракорум, Пакистан, през 2012 г.

и

гл. ас. д-р Тихомир Димитров – преподавател по туризъм, спортно катерене и ски в Департамента по спорт на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, защитил докторат на тема “Спортното катерене като средство за подобряване на двигателните качества на студентите“. Има привилегията да асистира на Михаил Михайлов в част от неговите изследвания. Тихомир Димитров е активен алпинист и катерач. Носител е на бронзов медал от състезание за Световната купа по ледено катерене, което е най-добрият резултата на българин досега. Четири пъти е шампион на България по ледено катерене, водещ на няколко уоркшоп-а по dry tooling в програмата на Международния фестивал на планинарското кино БанскоФилмФест. Има изкачвания на редица върхове в цял свят, сред които най-значими са тези по северните стени на Пти Дрю, Пиц Бадиле (в Алпите), Чима Гранде ди Лаваредо, Мармолада (Доломитите) и др.

Подходящо за деца между 6 и 10 години и родители.

Място: покрив, катерачна стена.

 

13.30-14.30 – Работилница: Пещерите – пълни с тайни и скрити съкровища  + състезание по опъване на палатки

Искате ли да бъдете откриватели? Мечтаете ли да сте първите хора, стъпили на неизследвано място, на което да дадете име? Ако отговорът е „Да“, то спелеологията е точно за вас. Спелеология наричаме науката, изучаваща пещерите – едни от последните недокоснати от човека кътчета на планетата, дом на причудливи създания и природни съркровища. Спускането до дъното обаче не е лесно и изисква смелост, упорити тренировки и, разбира се, добри приятели. Когато добри приятели съберат няколко километра въже, съставят подробен план за действие и организират палатков лагер с полева кухня, се получава експедиция. Виолета и приятелите й проучват пещерата Словачка яма в планината Велебит (Хърватска)  – достигането до най-отдалечените й части отнема поне два дни през пропасти, коридори и водопади. Това, което намират на дъното, обаче си струва…Точно за това ще ви разкаже Виолета – Какво е усещането да си първият човек, стъпил на дадено място, и удоволствие ли е да си целият покрит с кал? На тези и на други въпроси ще си отговорим в рамките на работилницата „Пещерите – пълни с тайни и скрити съкровища“, посветена на спелеологията. Едновременно екстремен спорт и наука за пещерите, спелеологията е лесен и (неочаквано, но да!) безопасен начин да се озовете на едни от последните неизследвани кътчета на планетата..

Ателието завършва със състезание по най-бързо опъване на палатка и награди за победителите.

 

Водещ:

Виолета Желязкова – пътешественик, молекулярен биолог и изследовател на прилепите към Националния природонаучен музей. Занимава се с пещери вече почти 10 години – както по работа, така и за удоволствие. Член е на Пещерния клуб и спелеоучилището „София“. Участвала е в експедиции в някои от най-големите пещери на Европа, а в подземното царство на България се чувства съвсем като у дома си. Елате и Виолета ще ви покаже, че в тъмното се крият само чудеса, но не и чудовища.

Подходящо за деца над 6 години.

Място: Работилница, етаж 2.

Водещи на състезанието: Ния Тошкова и Виолета Желязкова

Възраст: от 8 до 13 години

 

ФИЛМОВА ПРОГРАМА

13.30-14.25 – “Малка монголска юзда”, Австралия, Майкъл Дилън, 55’)

Режисьор и продуцент на този филм е Майкъл Дилън – един от най-големите майстори на приключенското и планинарското кино. Това е историята на 12-годишният Ангъс от Австралия, който посещава Монголия и вижда деца, които участват в конно надбягване на дълго разстояние. И решава един ден да се присъедини към тях. Ангъс се завръща в Монголия, за да тренира и да успее да завърши голямата надпревара по случай местния празник Наадам.

 

14.25-14.48 – “Зимна активност” (Франция, Микаел Бимбо, 23’)

Четирима приятели – Микаел, Рьоми, Солан и Уилям се забавляват навсякъде в планината. Специалисти по свободно каране, те ни убеждават, че това не е единствената форма на активност през зимата. Задачата им се усложнява двойно от факта, че те са не само герои, но и създатели на филма.

 

14.48-15.40 – “Спускане в кратера на действащ вулкан” (Австрия, Йохен Шмол, Пабло Дурана, 52’)

Невероятно научно приключение в сърцето на един от най-активните вулкани на Земята. През май 2015 г. екип от учени и алпинисти заминава за остров Амбрим от архипелага Нови Хебриди, в държавата Вануату. Ула Ломан, съпругът й Себастиан Хофман и Томас Бойер стигат опасно близо до езерото от гореща лава Бимбоу, за да вземат проби от нея.

 

Подходящо за деца над 10 години и родители.

 

15.30-17.00 – Работилница: Детски survival: в планината приятно и безопасно! 

Ателието осигурява базови познания и умения за правилно поведение сред природата и полезни съвети за първа помощ – как да подготвим, организираме и проведем преход в планината, така че да не бъдат допуснати неприятности и всички да бъдем щастливи от преживяното. Водещите ще разкажат как да реагираме по най-добрия начин, ако се стигне до инцидент. Ще се научим как и с какво се промива рана, как се правят прости превръзки, как се обездвижва травмиран крайник с подръчни средства и, ако се налага, как следва да бъде пренесен пострадал.

Водещи:

инж. Красимир Стоянов –  инженер, дългогодишен планински спасител с много висока квалификация, най-добрият българския специалист по спасяване от въздуха (с използване не хеликоптери), инструктор по планинско спасяване, алпинист, родоначалник на екстремните ски в България, участник в експедиции. Ръководител и управляващ учебния процес в катедра „Туризъм“ към програмата „Спорт“ в Нов български университет,

гл. ас. д-р Любомир Младенов – преподавател по спортна медицина в Националната спортна академия “Васил Левски” . Контактът с природата винаги го е вдъхновявал и зареждал. Занимава се с ветроходство, парапланеризъм, катерене и алпинизъм. Незабравими за него са експедициите му в Аржентина, Чили, Пакистан, Египет. Лекар е както на българските алпинисти, така и на българския национален отбор по биатлон. Участва в различни научни форуми – конференции, семинари и др.

Подходящо за деца от 7 до 15 години и родители.

 

За повече информация: www.muzeiko.bg и www.banskofilmfest.com

Организаторите си запазват правото на промени в програмата!

Recent Posts

Leave a Comment