Звездите на БФФ 2014: Давид Гьотлер (Германия)

David Goettler През 2003 г. изкатерва трудния маршрут „Supercanaleta“ на Фицрой в Патагония.

Записва зимни изкачвания по северните стени на Айгер, Матерхорн и Гранд Жорас в Алпите. Има пет осемхилядника в актива си – Гашербрум-2 (8035 м), Броуд пик (8047 м), Дхаулагири (8167 м), Лхотце (8516 м) и Макалу (8462 м). Има два опита на К-2 (8611 м), завършили на 8200 м. Пробвал е прокарването на нов маршрут по северната стена на Ама Даблам (6856 м) в Непалските Хималаи.

Дългогодишен партньор е на Герлинде Калтенбрунер – втората жена в света, стъпила на всички осемхилядници, и първата, направила това без употреба на кислород. Едно от забележителните постижения на двамата е изкачването на Нупце (7891 м) на 17 май 2012 г.

През зимата на 2013/ 2014 г. Давид бе партньор на височинен алпинист номер едно в света – италианеца Симоне Моро, в опита за първо зимно изкачване на Нанга Парбат (8125 м). Двамата действаха по Маршрута на Ханс Шел (по Южната или Рупалската стена на върха) и водиха близо тримесечна битка със сковаващия мраз и пронизващия леден вятър, стигайки до около 7400 м. За Давид алпинизмът е :

Нещо повече от хоби – той е моят живот, моята страст, онова, което придава смисъл на всичко. Обичам отворените пространства, живота на открито, предизвикателствата на природата, възможността да бъда част от едно голямо приключение. Много високо ценя приятелството – като нещо съвсем естествено и проявяващо се винаги и навсякъде. Алпинизмът изисква пълна концентрация във всеки момент и осъзнаване, че и най-малката грешка може да доведе до непоправими последици. Но той означава и непрекъснато търсене на нови и нови предизвикателства. Приемайки ги, никога не забравям, че най-важното от всичко е да остана жив.

David-Goettler

Recent Posts

Leave a Comment