Звездите на БФФ 2014: Дамяно Ленци (Италия)

Мнозина го посочват като най-добрия в света съвременен ски-алпинист. И със сигурност имат основание. Дори само поради факта, че триумфира в тазгодишната Световна купа по ски-алпинизъм, надделявайки над такива светила, като световноизвестния екстремалист Килиан Хорнет (Испания) и Уилям Бон Мардион (Франция). Става дума за италианеца Дамяно Ленци, който е роден на 14 август 1987 г. в Домодосола в подножието на Алпите, от италианската страна на прочутия Симплонски тунел (провинция Вербано-Кузио-Осола, Пиемонт).

Damiano Lenzi (1)

Той е и състезател по ски-бягане, като защитава цветовете на италианската армия и по-точно на нейните планински части, т. нар. “Алпини”.

 

2014 г. е най-успешната в досегашната богата кариера на Дамяно, защото не само стана притежател на Световната купа, но и постигна победи в трите най-големи състезания по ски-алпинизъм – един много рядко срещан “хеттрик” в дисциплината. Най-напред, от 20 до 23 март т. г. с Матео Айдалин спечели прочутата надпревара “Pierra Menta”. След по-малко от седмица, от 28 до 30 март, със същия партньор победи в друго знаменито ски-рали – “Tour du Rutor Extrême” във Вале д’ Аоста. Най-накрая дойде триумфът му (с Матео Айдалин и Микеле Боскачи) в тазгодишното издание на третото от класическите състезания по ски-алпинизъм – “Patrouille des Glaciers”. През 2013 г. с Манфред Райхегер и Матео Айдалин зае първо място в ски-ралито “Trofeo Medzalama”.

 

От многобройните му други победи и класирания на призови места ще посочим само шампионските титли от европейското (с Денис Бруно, Манфред Райхегер и Лоренцо Холцкнехт) и световното (с Лоренцо Холцкнехт, Денис Бруно и Манфред Райхегер) първенство по ски-алпинизъм в щафетата съответно през 2009 и 2010 г., и първите места в популярните ски-ралита “Пицо Тре Синьори” и “Трофео Фиу” (2009 г.).

Recent Posts

Leave a Comment