“Да стъпиш на Монблан“ с наградата „Златен Дявол”

От 6 до 13-ти август 2011 г. в Диаблере (Diablerets, Швейцария) се проведе 42-рият традиционен Фестивал на планинарските филми. Българският филм „Да стъпиш на Монблан“ получи наградата „Златен Дявол”.

13 август 2011, Диаблере, представителят на Швейцарския алпийски клуб (Club Alpin Suisse) връчва на Иван Кожухаров наградата Златен Дявол (Diable d’or) за филма „Да Стъпиш на Монблан” в категория „Планини“

Диаблере е малко планинско селище в швейцарските Алпи, скътано в равно място между издигащите се наоколо внушителни 3-4000-метрови върхове. Тук всичко е много швейцарско: сравнително малко, дискретно, добре изпипано, локално, но същевременно невероятно космополитно и отворено към света. Пълно е с туристи и посетители от къде ли не.

Престижният швейцарски фестивал заема важна позиция в кинематографията, свързана с планините. Фестивалът е един от основателите на Международния алианс за планинарски филми (//www.mountainfilmalliance.org ), създаден през 2000 г. и обединяващ в момента 21 от най-престижните планинарски филмови фестивали от цял свят (от 2005 г. негов член е и българският Банскофилмфест).

Иван Кожухаров: „През месец март 2011 г. изпратих за участие в конкурсната програма на фестивала документите и филма за нашето изкачване „Да стъпиш на Монблан“. Участвахме в конкурсната програма в надпревара с 25 други филма. Естествено, бях предвидил да присъствам на прожекцията на 11 август вечерта, но през следващите месеци, подгонен от хилядите ежедневни проблеми, бях на път да пропусна прожекцията. В крайна сметка успях да намеря време и в деня на излъчването, изпотени и изнервени, към 17 часа „запалихме” към Диаблере, заедно със Здравко Михайлов, български алпинист, който също живее близо до Женева. На един светофар на изхода от града телефонът ми звънна и когато видях, че се ми обаждат от офиса на фестивала, се зачудих какъв ли проблем е изникнал!? Пак. Беше главната организаторка, която, след традиционния поздрав, веднага ме запита: „Какво ще правите в събота? Всъщност, каквото и да правите, трябва да бъдете в Диаблере преди 11 часа. Вашият филм спечели „Златен Дявол” (Diable d’or) в категория „Планини”.

Потвърдих, че ще присъствам и затворих… Забравих и ядове, и умора! Това е то! Разпалени и ухилени със Здравко, изпяхме на висок глас племенната песен на победата… Няколко пъти! Колата летеше (с позволената скорост, разбира се) към Диаблере.

Това бе една много стойностна награда и признание на първо място за хората, осъществили филмовата реализация: Мирослава Иванова, Веселка Кирякова, Александра Ненкова. Същевременно това бе и признание за стойността на нашето изкачване на Монблан през 2009 г., а и, струва ми се, за нашето отношение към планините. Бях невероятно щастлив.

Впрочем, „Да стъпиш на Монблан” беше обявен и за най-добър български филм на десетото издание на Банскофилмфест през 2010 г.

Както самото изкачване, така и създаването на филма за него, преминаха през много трудни моменти. Малко хора знаят, че имаше опасност филмът изобщо да не бъде реализиран. Единствено благодарение на сериозната работа на екипа на филма, „Да стъпиш на Монблан” имаше успешна премиера в България точно една година след изкачването. Всичко си струваше. И работата, и нервите, и умората…

На коктейла, организиран след връчването на наградите в Диаблере, имах продължителни разговори и с организаторите, и с официалните гости, и със зрителите. Въпросите им към мен бяха много. Отнасяха се и до изкачването, и до направата на филма… А един от членовете на журито се приближи и ентусиазирано ми обясни, че направеното е нещо невероятно. „Много висока цел – каза ми той – Много добра и прецизна подготовка, професионализъм на всички нива, много добър екип… А освен всичко друго сте успели да пресъздадете тази история по много силен и въздействащ начин. Браво! Аз за първи път се сблъсквам с българи и съм очарован”.

И явно правейки аналог с швейцарското „Suisse made“, допълни: „Очевидно това е истинска „Българска работа”.“

Усмихнах се и му казах: „Наздраве!“. Прав беше човекът.

Recent Posts

Leave a Comment