Четвърта Алекова вечер

На 28 декември т. г., от 19.00 часа, в малката зала на Сатиричния театър в София ще се състои четвъртата Алекова вечер. Ще бъдат показани поредните филмови творби, превърнали се в класика на световното документално и планинарско кино.

Това са:

“Без слънце”, Швейцария, 2007, Джани Падлина, 23’ (“Sine Sole”, Switzerland, 2007, Gianni Padlina, 23’)
Едно мъничко селце в планините на Северна Италия, чиито кмет – извън кметуването – не се е отказал от професията машинист на влака, който свързва селцето с широкия свят. И който би искал да вижда своите съселяни усмихнати и весели през дългите зимни месеци, когато слънцето дори не надниква в долината. И така се ражда гениално хрумване, което ще привлече във малкото селце Виганела най-големите печатни издания и телевизии от свят – CNN, BBC, RAI, TSI, от Испания, Дания, Япония дори и “Al Jazeera”.
– Наградата на Съюза на туристическия бизнес в Банско от Банскофилмфест’ 2008.

“Докосване до пустотата” (“Touching the void”) Кевин Макдоналд (Kevin McDonald), 2003, Великобритания, 105’.

След изкачване през 1988 г. по голямата и опасна западна стена на Сиула Гранде (6344 м) в Перуанските Анди Джо Симпсън и партньорът му Саймън Йейтс слизат надолу, когато се случва нещастие. Джо счупва крака си и това превръща рискованото спускане в отчаяна борба за живот. Накрая – в тъмнината и беснеещата снежна буря – Саймън взема страшното решение да среже въжето, на което виси приятеля му. Джо пада в пропастта…
“Докосване до пустотата” е разказ за самотната епопея на страх и страдание, за силата и смелостта на човека, които му позволяват да запази живота и вярата си в непоклатимата сила на приятелството.

“Докосване до пустотата” е най-успешният британски документален филм. Премиерата му е на 23 януари 2004 г. и само през уикенда на неговото пускане на екран са регистрирани постъпления от $96 973. През първите 20 седмици той носи $4 593 598 в САЩ и $9 292 204 на останалите пазари – общо $13 885 802.

Носител на десетки награди от най-авторитетните фестивали на документалното и планинарското кино.

– Специална награда от Международния фестивал на планинарския филм в Сливен през 2004 г.

Вход 4 лева.

Recent Posts

Leave a Comment