Четири жертви на Шиша Пангма и Еверест, нов опит на Анапурна

Подготвяйки информация за ставащото по най-високите върхове през тазгодишния предмусонен (пролетен) сезон, отново се налага да започнем със съобщение за трагични инциденти на най-ниския и на най-високия сред осемхилядниците – Шиша Пангма (8013 м) и Еверест (8848 м).

На височина 6200 м по Класическия маршрут към Шиша Пангма се скъса парапет, което предзивика падане на двама души – Патрик Матиоли (Patrik Mattioli, Швейцария) и Йон Давид Йонсон (Jon David Johnson, Австрия). Те попаднаха в ледена пукнатина без шанс за оцеляване.

Жертви все и Еверест, при това на нивото на базовия лагер. Японецът Хиденори Хаги (Hidenori Hagi) и анонимен участник в комерсиална експедиция от Южна Корея починаха по време на лечение от височинна болест, почти веднага след като пристигнаха в подножието.

Струва си да отбележим, че базовите лагери от непалската страна на Еверест и на Макалу (8463 м) са най-високо разположените  в света – намират се на около 5600 м, колкото е най-високият връх в Кавказ – Елбрус (5642 м). В момента кандидатите за изкачване на Еверест се аклимнатизират по склоновете му, поради което случаите на разболяване от различните проявления на височинната болест не са редки. А за спасителите от Himalayan Rescue Association това е периодът на най-тежка работа.

Опитът за втора атака на Анапурна (8091 м) е досущ като предишния. Ето какво пише известният полски алпинист Кацпер Текиели (Kacper Tekieli),  който коментира текущо събитията в Хималаите за сайта Wspinanie.Pl: “Макар че след неотдавнашния неуспех мнозина алпинисти и участници в комерсиални експедиции напуснаха базовия лагер в подножието на десетия врух в света, в него остана значителен брой хора, които разчитат на още един шанс. От групата, наброяваща около 30 души, трябва да споменем българина Боян Петров, който, разчитайки на отличната си работоспособност, иска да пристъпи към атака един ден по-рано от “основната група”. Днес (вчера, 27 април 2016 г.) той стигна до лагер 2 и според предварителните пресмятания трябва да предприеме финална атака в събота”.

Spring 2016 Boyan-Petrov-na-przeleczy-Broad-Col-7850m-fot.Kacper-Tekieli

Боян Петров на седловината Броуд Кол (Broad Col, 7850 м)

Снимка: Кацпер Текиели

Photo: Kacper Tekieli

На другия край на групата ще бъде най-възрастният действащ хималаист, който официално декларира желание да стъпи на всичките ч14 главни осемхилядника – 77-годишният испанец Карлос Сория (Carlos Soria).

Прогнозата за следващата седмица предвижда тежки снеговалежи за района на Анапурна, както, впрочем, и за българските.

На водещата снимка – Пунгпа Ри, Пхола Гангчен и Шиша Пангма, гледани от превала Тонг Ла

Снимка/ photo: satoriexpeditions.com

 

Recent Posts

Leave a Comment