Броуд пик е изкачен, идва ред на “Сияйната стена”

Във вторник, 12 юли т. г., Алеш Чесен (Aleš Česen) и Лука Линдич (Luka Lindič)* стъпиха на 12-тия връх в света Броуд пик (8047 м). Макар това да бе първото изкачване на осемхилядник в Пакистан през този сезон, а за двамата словенци – и най-голямата достигната височина (Лука бе стигал до 8200 м на Макалу, а Алеш не бе и помирисвал 8000 м), те не криеха, че става дума само за аклиматизация преди опита им на един от най-трудните върхове в света Гапшербрум-4 (7925 м).

За четвъртия по височина връх в масива Гашербрум се казва, че ако беше със 75 метра по-висок, то броят на носителите на т. нар. Хималайската корона, т. е. на стигналите до всички главни осемхилядници, би бил два пъти по-малък. На върха, изкачен през 1958 г. от италианска експедиция, ръководена от знаменития Рикардо Касин [6 август 1958 г., Валтер Бонати (Walter Bonatti) и Карло Маури (Carlo Mauri)], няма лесен маршрут. Дори преминаването по Класическия маршрут се смята за много сериозно спортно предизвикателство.

Cesen and Lindic 2

“Сияйната стена” на Гашербрум-4

Снимка: Кацпер Текиели

Photo: Kacper Tekieli

Цел на много силната свръзка Алеш Чесен-Лука Линцич е западната, “Сияйната стена” на върха. Издига се на над три километра и една от най-високите в света. Премината е за първи път от Войчиех Куртика (Wojciech Kurtyka) и Роберт Шауер (Robert Schauer) през 1985 г.

Това изкачване е отличавано по всички възможни начини. През 2000 г. американското списание “Climbing” го обяви за най-голямото постижение в алпинизма през ХХ век и за едно от осемте най-големи събития в историята на алпинизма. За 10 дни катерене (от които три без вода и четири без троха храна) Куртика и Шауер преодоляха “Сияйната стена”, доказвайки, че и най-високите върхове на Земята могат да бъдат изкачвани  в чист алпийски стил.

След кратка почивка Алеш и Лука ще се пренесат в отдалечения на 2-3 дни базов лагер в подножието на Гашербрум-4. Там ще очакват прозорец от хубаво време, даващ възможност за опит в алпийски стил. Няма съмнение, че това ще бъде най-интересното събитие в Пакистан (а и не само там) през 2016 г.

Стискаме палци и очакваме нови информации.

На водещата снимка (отляво надясно) – Марко Презель, Алеш Чесен и Лука Линдич, носители на наградата “Златен пикел” през 2015 г. за изкачването им по северната стена на Хагшу (6657 м) в Индийските Хималаи (1350 м, ED, 90° на ледените пасажи).

–––––––––––––-

*Лука Линдич е герой на филма “Непоколебимост” (Австрия, 2014, Якоб Слот, 10’/ “Determination”, Austria, 2014, Jacob Slot, 10’), показан на XIV-тия Банскофилмфест през 2014 г.

Recent Posts

Leave a Comment