Боян Петров ще атакува Кангчендзьонга с Денис Урубко, Адам Биелецки и Алекс Чикон

Известният български алпинист и спелеолог Боян Петров тази пролет ще направи опит да стане първият българин, стъпил на третия по височина връх в света Кангчендзьонга (8586 м). В мейл от непалската столица до читателите на сайта Съни пише:

От 3 дни съм в Катманду и ги посветих на пазаруване на екипировка и храна. Пермитът, в който съм включен, обхваща алпинисти, които ще атакуват Кангчендзьонга както от юг, така и от север. Експедицията официално се казва “South and North Kanchenjunga  Expedition 2014 Spring”. Неин организатор е агенцията “Seven Summit Treks”.

Внимателно слушам какви са правилата по време на експедициите в Непал

Най-новото при мен е, че след 3 дни прекарани с екипа на Денис Урубко (пазаруване и приготвяне на багажите, обеди, вечери и т. н.) успях да убедя участниците в него, че имам качествата, за да стана част от отбора, който ще атакува Кангчендзьонга от север. Алекс Чикон и Адам Биелецки бяха по-бързи в решението си и ме подкрепиха веднага.

Окончателният състав включва Денис Урубко (ръководител, Русия), Артӫм Браун (Русия), Дима Синьов (Русия), Адам Биелецки (Полша), Алекс Чикон (Испания) – на снимката, Боян Петров (България)

Експедицията на Канчендзьонга от север 2014- отляво надясно Адам Биелицки (Полша), Алекс Чикон (Испания), Дима Синӫв (Русия), Денис Урубко (Русия), Артӫм Браун (Русия)

На 11 април 2014 г. заминаваме с автобус за Тапледжунг, където ще пристигнем на 12 април късно вечерта. Оттам на 13-ти ще започнем трекинга към базовия лагер (Пангпема), който се очаква да достигнем след 7 дни.

Храната, която купих за височинните лагери

Планът за аклиматизация на екипа е да изкачим върха по Британския маршрут от 1979 г. на Питър Бордман, Дъг Скот, Джо Таскър, Жорж Бетамбур през северното седло. След това, в зависимост от снежните условия, физическата форма на участниците и състоянието на стената, ще бъде направен опит за изкачване по нов маршрут в централната част на северната стена.
На Кангчендзьонга от юг ще бъде доста населено тази пролет. В базовия лагер се очаква да присъстват около 25 алпинисти от Испания, Италия, Русия, Индия, Япония и поне 25 височинни шерпи. Най-голяма е експедицията на Карлос Сория, който с отбор от 7 шерпи ще направи всичко възможно, за да стъпи на върха. Той е в Непал от около две седмици. Аклиматизирал се с изкачване на Кала Патар и до базовия лагер ще стигне с хеликоптер. За втори опит на върха се насочила още и Нивес Мерой (Италия), на която и остават още няколко върха (Кангчендзьонга, Макалу и Анапурна – бел. ред.) за пълната хималайска корона. Нивес е придружена от съпругът си Романо Бенет, който има същия актив.

Испанецът Хорхе Егоечага и италианецът Марко Конфортола също планират изкачване от юг, но точните им планове засега не са публично известни.
На 7 април 2014 г. към Еверест се отправи румънецът Алекс Гаван. Сподели, че ще направи втори опит, този път откъм Непал.
На 9 април 2014 г. за Шиша Пангма замина Исрафил Ашурлъ, председател на Азербайджанската федерация по алпинизъм. Той е единственият представител на Азербайджан, който е бил на Еверест има колекциятя “Seven Summits” от най-високите върхове на всички континенти. Прутежава званието “Снежен барс”. Президент е на Федерацията по алпинизъм на страната си.

Опит за изкачване на девствен непалски шестхилядник ще предприеме Гия Тортладзе (Грузия), който беше настанен в нашия хотел и ни разказа “секретните“ си планове.

Петер Хамор (Словакия) ни каза, че ще опита double-header Шиша Пангма + Еверест в компанията на двама румънци.

Recent Posts

Leave a Comment