Книги от поредицата „На ръба“

Приятели, разполагаме с още няколко бройки от книгите от поредицата ни „На ръба“:

  • „Моят живот на ръба“, Райнхолд Меснер – „Светът бе голям колкото тази долина. Хората се изкачваха на ливадите да събират сено. По-надалеч не ходеше никой“. Още от началото Райнхолд Меснер стигаше по-далече от другите. Винаги прекрачваше границите и нарушаваше ограниченията. Рано остави след себе си тясната долина на своето детство в Южен Тирол. Пръв стигна до Еверест без кислородна маска и изкачи всичките четиринадесет осемхилядника. След катеренето по скалите и стигането до висините той прекоси пеша най-големите пясъчни и ледени пустини на Земята. „Аз доброволно влизам в ада“ – пише той днес. След като бе депутат в Европейския парламент, сега еднолично ръководи своя амбициозен проект за създаване на Музей на планинарството. Какво окриля този успял човек? Откъде черпи сили и фантазия, за да преоткрива себе си отново и отново? В разговор с репортера на „Шпигел“ Томас Хютлин Райнхолд Меснер разказва за своята родина, за своето семейство, за приятелството и егоизма, за неуспехите си и за своя инстинкт почти винаги да върши правилните неща.Райнхолд Меснер, роден във Филньос, Южен Тирол, е смятан за най-известния алпинист и ловец на приключения на нашето време. Той е направил около сто първи изкачвания, стъпил е на всички четиринадесет осемхилядника и е прекосил пеша Антарктида и Гренландия, Тибет и пустинята Такла Макан. В момента работи за създаването на „Меснер Маунтин Мюзиъм“ – единственият в света комплексен музей на планинарството. Последните му Книги са „Голата планина“, „Бялата самота“ и „Моят живот на ръба“.
  • „Моите спомени“, Валтер Бонати – Валтер Бонати е смятан за най-големият алпинист в света през 50-те и 60-те години на XX век. Автор на феноменални солови изкачвания в Алпите, има решителен принос за италианската премиера през 1954 г. на най-красивия и най-трудния осемхилядник – К-2 (8611 м). „Гуру“ на световния алпинизъм, оказал влияние на поколения алпинисти от цял свят, той е един от най-талантливите писатели на планинарска тема.Понякога се питаме, какъв смисъл има днес да се занимаваме с алпинизъм. Аз от моя страна си мисля, че всичко, което ни позволява да изразим човешката си същност – в това число и алпинизмът – заслужава поне да се отнасяме към него с респект.
  • book2_Bonatti„Ти не си втори, ти си велик – биография на Йежи Кукучка“, Петър Атанасов – Йежи Кукучка или Юрек, както го наричаха приятелите му (24 март 1947 г.-24 октомври 1989 г.), записа в актива си “Хималайската корона” – изкачване на всичките 14 осемхилядника на Земята, само за 8 години (1979-1987). На 11 осемхилядника той прокара нови маршрути или реализира първи зимни изкачвания. До 5 стигна в чист алпийски стрил – без предварителна обработка на маршрута с парапети, без междинни лагери, без височинни носачи, на един – соло. Само веднъж (на първия си осемхилядник – Лхотце, през 1979 г.) използва кислород. За по-малко от година и половина (21 януари 1985-18 юли 1986) стъпи на пет върха от категорията на най-високите – на три от тях за първи път през зимата, а на два (между които и страховитият К-2) – по невероятно трудни премиерни пътища. Когато през 1987 г. стъпи на Шиша Пангма и стана вторият човек в света с всички осемхилядници в актива си, Райнхолд Меснер му изпрати следната лаконична телеграма: “Ти не си втори, ти си велик”.
  • book3_Kukuzka„Стръмни върхове“, Георги Атанасов – Джиджи – Тази книга обобщава житейския път на една от най-големите фигури в българския алпинизъм – Георги Атанасов. Тя може да се разглежда и като колективен портрет на цяло поколение български планинари и алпинисти. Поколението, което реализира спортното овладяване на нашите планини и прокарва маршрути по всички най-трудни стени. Прави забележителни дебюти в Кавказ и Алпите. Преодолява една от най-големите психологически и спортно-технически бариери, прекрачвайки магическата граница от 7000 м надморска височина.
    Георги Атанасов е едно от главните действащи лица във всички начинания от този период. Много преди да е завършила най-активната част от алпийската му биография, той се посвещава на спортната наука и по този начин има труднооценим принос за създаването на спортно-педагогически кадри, върху които е изградена системата на българския алпинизъм.book4_Georgi AtanasovАко някои от вас още не са се сдобили с тeзи страхотни книги, можете да ги поръчате при нас на banskofilmfest@gmail.com!
Recent Posts

Leave a Comment