Благотворителна вечер за Украйна – лекция, музика, прожекции – 18 май, Дом на киното

Приятели, каним ви на едно по – специално събитие, което нашият екип организира съвместно с Дом на киното – Благотворителна вечер за Украйна! 
През годините екипът на Банскофилмфест е организирал различни благотворителни инициативи – за хора в неравностойно положение, за пострадали при инциденти в планината, както и благотворителни прожекции след земетресението в Непал през 2015г. Не можем да останем безразлични и сега…Изразяваме нашата солидарност и подкрепа към Украйна чрез благотворителна вечер на 18 май от 18:30ч. в Дом на киното. Присъединяваме се към цивилизования избор на демократично мислещите хора. Всяка подкрепа сега има значение, това е нашият начин и се надяваме след тази вечер публиката да научи нещо ново и полезно и едновременно да се зареди с изкуството на киното и музиката, които подбрахме тематично!

В програмата са включени – лекция на пътешественика по душа и доктор по професия д-р Славян Стоилов, магичната музика на Николай Иванов – Ом и прожекции на украински планинарски филми (селекция от програмата на фестивала).

На входа на събитието ще бъде поставена кутия и всеки може да се включи с дарение по своя преценка. Средствата ще бъдат преведени на Сдружението на Украинските Организации в България „Мати Украйна“. Събитието не е с политическа цел, а изцяло с благотворителна.

Благодарим на туристическа агенция TravelPal за подкрепата на това събитие!

TravelPalПрограма:

18:30ч. – 19:30ч. – Лекция „Радиационна защита и лъчева болест“ – лектор д-р Славян Стоилов. 

Д-р Стоилов участва от години в различни събития, включително и по време на фестивала и конференцията „Медицина за пътешественици“ с лекции на теми като първа помощ, как да се подготвим за екзотични пътешествия, предизвикателства пред човешкия организъм в различните климатични зони и т.н. Ако не сте посещавали неговите атрактивни лекции горещо Ви препоръчваме да го направите. Д-р Стоилов е може би най-пътуващият доктор, с невероятни здравни познания за това какви лекарства и превенции трябва да спазват пътешествениците. От друга страна той е и изключителен планинар, лекар на десетки експедиции в Хималаите. Изследвал е медицината на древен Египет и генетиката на българите.

Д-р Славян Стоилов завършва Френската гимназия, а по-късно и Висшия медицински институт в София. Притежава диплом за придобита специалност по Вътрешни болести и превод на медицинска литература. В спортната си кариера има изкачени три континентални първенеца и 23 участия в международни експедиционни прояви, в повечето от които като лекар. Посетил е над 80 държави на 5 континента. Потомствен лекар, владее свободно 4 езика, с 4 издадени книги и една под печат. Оператор и сценарист на 4 документални филма, автор на множество публикации в периодичния печат, като всички илюстрации са от неговия личен архив, с няколко самостоятелни фотоизложби. Участвал е многократно в публицистични и научно-популярни предавания по радиото и телевизията.

Slavian-2

19:30ч. –  19:40ч. – време за въпроси

19:40ч. – 20:00ч. – специално участие на музиканта, композитора и художник – Николай Иванов – Ом

Николай – Ом е истински артист на няколко нива. Има над 40 изложби в България и зад граница, удивително комбинира различни стилове и инструменти, участва в експедицията „Еверест Концерт“ – най-високия концерт в света. Съчетава модерност и традиция, различни жанрове и изобразителни езици, създава музикални експерименти от джаз и модерна до електронна и филмова музика, Николай Иванов ОМ изразява по уникален начин съвременното изкуство, които откриваме и в музиката и в живописта му.

1933717_10150116642269836_377800_o
20:00ч. – 20:30ч. – „Светилище на мечтите”, Украйна, 2009, Сергей Волков, 30’ (“Святилище
грез”/ “Sanctuary of dreams”, Ukraine, 2009, Sergey Volkov, 30’)
Това е филм за човек с прякор Фантик, който се е посветил на катеренето и за него то е средство за постигане на свобода и път към самопознание. Но също – извор на вдъхновение и сила да върви в избраната посока. Това не е филм за алпинизма и катеренето, а за живота въобще. Когато човек се докосне до филма, има чувство, че разговаря с героя му очи в очи и той искрено разказва за живота си именно на него.

20:30ч. – 20:33ч. – „Бързият Педро“, Украйна, 2018, Sergii Grechukha, 3`/Швидкий Петро/Fast Pedro, Ukraine, 2018, Sergii Grechukha, 3`
Педро е обикновено момче от Киев, което общо взето живее рутинен живот. Като цяло нищо не е много особено, освен че е един от най-бързите сноубордисти в света.

20:33ч. – 21:00ч. – „В очакване да спре вятърът”, Украйна, 2016, Стела Шабльовская, 20’/ “Чекати вітру”/ “Whistle for a wind”, Ukraine, 2016, Stella Shabliovska, 20’

Метеорологичната станция е последното място, където човек може да си отдъхне преди изкачването над 5000 метра. А когато времето е лошо, тя се превръща в пространство, където може само да чака… Филмът е заснет на връх Казбек (5047 м) в Грузия.

Recent Posts

Leave a Comment