Звездите на БФФ 2016: Карлалберто Чименти (Италия)

Карлалберто Чименти – първият “Снежен барс” със ски!

Карлалберто Чименти (Италия)/Carlalberto Cimenti (Italy) – алпинист, ски-алпинист, планински гид, първият човек в света  изкачил петте най-високи върха на някогашния Съветски съюз, носещи изключително престижното звание “Снежен барс”, и осъществил спускания със ски от тях – Презентация на БанскоФилмФест`2016 – 25 ноември, 18:50ч. Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“, Банско

carlalbertocimenti_2

Роден е на 14 февруари 1975 г. Живее в приказно красвивото селце Праджелато, в провинцията Пиемонте, на 60 км западно от Торино. Любимото му място за каране на ски е Джексън Хоул в щата Уайоминг. Жизнената си философия резюмира така: “Опитвам се да организирам експедиции в най-отдалечените места. Търся границата на моите физически и психически възможности в изкачванията на планини и в спусканията със ски от тях. В същото време искам – с фотографии и филми – да направя преживяванията и впечатленията си достояние на колкото се може повече хора”.

Името му е Карлалберто Чименти, а приятелите му го наричат просто Кала. Алпинист, ски-алпинист, планински гид.

img_9151

На 19 август 2015 г. с изкачването си на пик Исмаил Сомони (някогашния пик Комунизъм, 7495 м) стана първият италианец с почетното звание “Снежен барс”. Но той не само стъпи на петте най-високи върха на някогашния Съветски съюз, а като първи човек в света се спусна от тях със ски.

Кала Чименти започна реализацията на проекта си “Snowleopard” през лятото на 2013 г. Намерението му бе да изкачи пик Исмаил Сомони (7495 м), пик Авицена (в миналото – пик Ленин, 7134 м), пик Евгения Корженвска (7105 м) в Памир, пик Победа (7439 м) и Кхан Тенгри (6995 м) в Тян-Шан и да осъществи спускания със ски в рамките на два месеца. Но успя да реализира само част от плана си с успехи на Авицена, Корженевска и Кхан Тенгри. През следващото лято – на 13 август 2014 г. – прибави към тях пик Победа.

img_9002-copia

За 2015-та му остана пик Исмаил Сомони. Но още от началото го съпътстваха неприятности. Когато на 22 юли с. г. отпътува за Таджикистан, стана ясно, че южната част на страната е пострадала от наводнения. Заминаването му от град Джаргитал за базовия лагер (4200 м) се отложи с почти цели десет дни – за 2 август. Това го изправи пред необходимостта да се аклиматизира и да предприеме опит за изкачване в рамките на само 17 дни.

След наколко излизания по маршрута, по време на едно от които (на 14 август) участва в спасителна акция за сваляне на заболял от височинна болест руски алпинист, на 16 август започна решителният опит за финална атака. Три дни по-късно, на 19 август, стъпи на памирския първенец. И това го направи, както бе казано първият италиански “Снежен барс”. Но предстоше най-трудното. На 7495 м сложи ските, които бе изнесъл (както и на останалите върхове) без никаква странична помощ, и започна безкрайното спускане, което го отведе до подножието и му отреди място в историята на алпинизма и ски-алпинизма като първият в света “Снежен барс” със ски.

Кала винаги е бил спортист и световен пътешественик. Любовта си към планината и приключенията дължи на баща си, с когото още на 12 години изкачва Монблан. Няколко години по-късно е на Охос дел Саладо (6893 м), Килиманджаро (5895 м) и на няколко шестхилядника в Непалските Хималаи. След известен период на занимания с планинско колело, на 15-годишна възраст се пристрастява към планинското бягане, катеренето и ски-алпинизма, където постига впечатляващи резултати. Други върхове в кариерата му са изкачвания на Чо Ойю (8201 м) и скоростното (за 26 часа от базовия лагер до базовия лагер) соло през мусонния период на Ама Даблам (6812 м) през 2010 г. и спускането със ски от Манаслу (8163 м) през 2011 г.

 

Recent Posts

Leave a Comment