Барбара Зангерл (Австрия) – катерачка

Презентация на 24 септември, събота, 19:30ч., Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“

Барбара Зангерл (Австрия) – една от най-добрите съвременни катерачки. Барбара е Приключенец на годината на “National Geographic” за 2019г. Заедно с Джакопо са една от най-успешните свръзки и са автори на рекордното скоростно изкачване на Odyssee – най-трудният маршрут на Айгер. Постижения: 3 Free climbs on El Capitan (2015 FFA El Nino, 2016 FFA Zodiac, 2017 FFA Magic Mushroom); Sportclimbs up to 9a; FFA “Alpine Trilogy” (Kaisers neue Kleider, Silbergeier, End of Silence); FA Gondo Crack 8c/r, Switzerland (trad); FFA Muy Caliente E9/E10, Pembroke/Wales; FFA “Prinzip Hoffnung” E9, 8b (tradroute, Vorarlberg); 2008-first female bouldering 8b (pura vida/Switzerland)

Professional climbers Jacopo Larcher and Barbara Zangerl climbing Odyssee on Eiger North Face. This was the first repetition of the route.

Professional climbers Jacopo Larcher and Barbara Zangerl climbing Odyssee on Eiger North Face. This was the first repetition of the route.

“Запалих се по катеренето, когато брат ми ме взе да катеря, когато бях на 14 години. Така започнах. Заедно отидохме в залата за боулдъринг във Флирш. Катеренето ми хареса още от първата минута. След първото ми посещение в залата започнах редовно да се катеря. По-късно катерех много със сестра ми Клаудия и Бернд Зангерл (нямаме роднинска връзка :-)). Той ни заведе за първи път да катерим на скала. Заедно посетихме различните места за катерене в Швейцария. Мога много добре да си спомня първото си скално катерене/катерене по отвесна скала. Тогава едва ли можех да си представя, че катеренето върху естествена повърхност може да бъде много по-добро от това, което правех преди. Това беше вълнуващо преживяване за мен. Просто бях фокусирана върху боулдъринга в продължение на шест години и пътувах до различни места за боулдъринг по света.
Следващият ключов момент беше травмата ми на гърба, дискова херния на гръбначния стълб (случи се през 2009 г.), което ме накара да променя малко отношението си към катеренето. Дълго време не ми беше позволено да катеря, което беше моят фокус тогава. Имаше твърде голямо напрежение върху гърба ми, особено когато скачах от скали. Затова започнах с леки спортни изкачвания, което същевременно беше и вид терапия за контузията ми. Така открих нова страст. Изключително се забавлявах да опитам нещо ново.
Днес мога да кажа, че за мен е по-мотивиращо да комбинирам всичко и да се наслаждавам и да изследвам различните стилове на катерене. Обичам да съм на открито, да пътувам до различни места, за да изпробвам готини алпийски маршрути, спортни терени, традиционни изкачвания или спортни изкачвания. Катеренето и свързаният с него начин на живот са важни за мен. И обичам да се изправям пред предизвикателството и да се справям с него. Всеки път, когато опитвам нещо, което е над лимита ми, чувството е невероятно и това ме насърчава да продължа и да изследвам нови граници.
През зимните месеци тренирам на закрито. През лятото се опитвам да прекарвам по-голямата част от времето си на открито на скалите. В момента също работя на непълно работно време/ почасово в болница като асистент по радиология.”

Recent Posts

Leave a Comment