Барбара Цангерл изкатери своя най-труден спортен маршрут

Барбара Цангерл (Barbara Zangerl) има изключителен катерачен актив, но досега не бе преминавала толкова труден спортен маршрут. Става дума за линията “Harry’ s Dirty Brother” (8c+) в околностите на авсрийското градче Лорюнс (Lorüns), в района на Форарлберг (Vorarlberg), която австрийката преодоля на 1 април т. г.

BarbaraZangerl_Silbergeier_Pic_Alpsolut_-2

Бабси в акция

Снимка: от архива на Б. Цангерл

Photo: B. Zangerl Archives

Маршрутът “Harry ’s Dirty Brother” бе набелязан и накован от Юрген Хьофле (Jürgen Höfle). Първо го изкатери през миналата година Якопо Лархер (Jacopo Larcher). А за Барбара това бе немалко изпитание – тя няколко пъти посети района през последните две години и направи около 30 опита. Линията тръгва заедно с класическия за района на Лорюнс тур “Dirty Harry” (8b+) и след добър rest (място с възможност за почивка) върви по надвесен винкел. Трудността се повишава от факта, че crux-ът (ключовото място) се намира в самия край.

Барбара или Бабси, както я наричат приятелите й, е една от най-комплексните и всестранни катерещи се дами в съвремнния свят. Започна своята кариера от боулдъринга. След това с успех се справяше в други области на катеренето, в това число и по алпийските стени. На нея принадлежи първото и засега единствено дамско изкатерване по туровете от т. нар. Алпийска трилогия.

Има в актива си знаменитата, смятана за класика, линия в Доломитите “Bellavista” на Чима Овест ди Лаваредо, а така също не по-малко знаменитата “El Niño” на Ел Капитан в Йосемити (в свръзка с Якопо Лархер). Има също така и по-къси спортни маршрути със собствена осигуровка, между които е “Prinzip Hoffnung” на Беат Камерландер (Beat Kammerlander) по стената на платото Бюрсер (Bürser Platte) във Форарлберг.

На водещата снимка – в района на Форарлберг има големи възможности за катерене

––––––––––––

* Алпийската трилогия включва:

“Silbergeier” (8b+).

Автор: Беат Камерландер (Beat Kammerlander), 1994 г.

Въжета: 8b, 7c+, 8a+, 7a, 8b+, 7c+.

Местоположение: Ретикон (Rätikon, Швейцария).

“End of silence” (8b+).

Автор: Томас Хубер (Thomas Huber), 1994 г.

Въжета: 7a+, 6a, 6c+, 6c, 7b+, 7c+, 7b+, 8b, 8b+, 7c+, 7a+.

Местоположение: Хинтерес Фойерхорндл (Hinteres Feuerhorndl), Берхтесгаденски Алпи (Германия).

“Kaisers neue Kleider” (8b+).

Автор: Щефан Гловач (Stefan Glowacz), 1994 г.

Въжета: 7a, 7c , 8b, 7b+, 8b+, 8a, 6b, 8b+, 6c.

Местоположение: Вилдер Кайзер (Wilder Kaiser), Австрия.

Recent Posts

Leave a Comment