Банско филм фест KIDS 2019 – детска и младежка програма

BanskoFilmFestKIDS 2019, 20 – 24 ноември – Банскофилмфест 2019 детска и младежка програма 

Важна, част от програмата на фестивала е специалният панел за деца и младежи – БанскоФилмФестKIDS. Вече няколко години за децата и младежите от Банско и региона е възможно да се докоснат не само до непознати земи и човешки истории, чрез филмите, но и да се срещнат лично с търсачите на приключения – гости на събитието. Екипът на Банскофилмфест твърдо вярва, че тези образователни способи обогатяват знанието на децата за природата, допълват учебния процес и подпомагат двигателната им култура. Знаем, че във всяко едно дете се крие любопитството към света, приключенията и пътешествията. Нека им покажем, че няма невъзможни неща!

 • Film Fest Bansko 2018-18407
 • Филмова програма от програмата на фестивала за деца и младежи (програмата ще бъде изпратена допълнително по дни и часове);

 

19 ноември, вторник, фоайе на Читалище „Никола Вапцаров“, Голяма зала:

 • 14:00ч. – 15:00ч. – Работилница и презентация „Колко голяма може да бъде мечтата на един малък човек?“, 3 – 4 клас – Казват, че приключенията са за приключенците, а интересните неща се случват само на умните, красивите и можещите… Но колко далече може да стигне едно малко момиче, което не умее нищо друго освен да мечтае? За това до къде стигат мечтите и какъв е смисълът от тях ще ви разкаже – Антония Хубанчева, учен, пътешественик и приключенец.
 • Водещ: Антония Хубанчева – е асоцииран сътрудник към Националния природонаучен музей – БАН. Повече от 8 години изследва прилепите и техния забулен в тъма живот. Следвайки мечтите, работата и приключенския си дух Антония има зад гърба си специализации и научни експедиции в джунглите на Централна Америка, вулканичните тихоокеански острови и саваните на Африка. Освен изследователската дейност, тя се занмава активно с комуникация на науката и мотивационни презентации.

Материали за работилницата ще се осигурят от екипа на Банскофилмфест: пластелин, картони, моливи, пастели и др.

16:00ч. – 17:00ч. – открит урок „Моретата и океаните на Европа“, 5 – 7 клас, водещ доц. Любомир Кендеров

 

20 ноември, Сряда,

12:30ч. – фоайе на Читалище „Никола Вапцаров“, откриване на изложбата от детския конкурс за рисунка „Есен в Пирин“ – участници от 1 до 4 клас, училища Община

14:00 – 15:00ч. – открит урок „Кръговратът на водата под земята “, Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“, 5 – 8 клас

Водещ: Камен Бонев, геолог, д-р. на Парижкия университет

 • 14:00ч. – 15:30ч. – първа група – ателие и работилница „Как да стана водолаз?“ 4 – 7 клас – Ателието включва презентация и видеоматериали от подводни обекти, кратка история на водолазния спорт, практики, осигуряване, подходящи места за гмуркане в България, демонстрация на съвременна водолазна екипировка и разказва за вълнуващото в този спорт, гмуркане с професионални инструктири с истинска водолазна екипировка в басейн. Ще представим първите стъпки на стартиращия водолаз – курсове, стартова екипировка, подходящи обекти за гмуркане и подводни истории за вълнуващото в този екстремен спорт. 72 % от повърхността на земята е покрита с вода. Струва си да научите повече за този необятен на гледки свят!
 • Водещ: Александър Киров – геодезист и водолаз, участник в множество проучвания на подводни пещери в Мексико и България.
 • 15:30ч. – 16:30ч. – втора група

Място: басейн на хотел „България“

 

–              15:30ч. – 16:30ч. – фотографски уоркшоп „Заснемане с дрон“, 8 – 12 клас,  с един от най – известните български фотографи Владислав Терзийски (допълнително ще се уточни мястото, тъй като зависи и от метеорологичните условия)

 

  21 ноември, Четвъртък,  пещера „Спропадналото“:

 • 10:30ч. – първа група – пещерен workshop „Проникване в пещера“ ?
 • 13:30ч. – 14:30ч. – първа група – пещерен workshop „Проникване в пещера“ пропоръчителна възраст от 4 – 8 клас. В пещерата „Спропадналото“ могат да се срещнат различни по големина и цвят сталактити и сталагмити, а така също и прилепи. Пътешествието из пещерата не изисква особени усилия и специална екипировка. Учениците трябва да са облечени с дрехи, които могат да се окалят и високи обувки, но при възможност е по-добре да са обути с гумени ботуши. Необходимите за безопасно влизане каска и челник ще бъдат осигурени от организаторите. В рамиките на подземното приключение децата ще могат да научат повече за тайните на пещерите. Заниманието включва 15мин. беседа и 45мин. проникване в пещерния лабиринт;
 • 14:30ч. – 15:30ч. – втора група – пещерен workshop „Проникване в пещера“
 • Банско
 • 13:00ч – 14:00ч. –  Workshop „Ориентиране“, Парк Банско,  възраст от 5 – 7 клас
 • 14:00ч. – 15:00ч. – Workshop “Oриентиране“, Парк Банско, възраст от 8 – 10 клас

Водещи: преподаватели от катедра „Туризъм, алпинизъм и ориентиране“, НСА „Васил Левски“ – Workshop “Ориентиране“ е насочен към определени познания, които могат да бъдат полезни, когато сме сред природата. Заниятието ще научи децата да работят с компас, да боравят с карти, да разпознават природни явления.  Учениците трябва да бъдат със спортно облекло. Водещите на workshop-a ще организират кратко състезание между участниците и най-добрите ще получат награди от организаторите;

Водещите осигуряват безопасността на децата и предварителния инструктаж.

 • 13:00ч. – 14:00ч. – „С епруветка под земята“, 4 – 5 – Погледнете през микроскопа на Ния Тошкова и се настройте на биоложка вълна. За да изследва супер-силите на прилепите преминава през пещерите на Борнео, отглежда си вампири в Панама и се запознава с всички летящите бозайници в Балабановата дупка. Затегнете си туристическата раница и елате да разберете колко далече и дълбоко може да стигнете с любопитство и една мечта.

Водещ: Ния Тошкова

 

 • 16:00ч. – 17:00ч.открит урок с легендата в българския алпинизъм Кирил Досков „Образуване на планините – георграфия и геология“ Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“, 7 – 12 клас.

23 ноември, Събота, Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“

17:30ч. – връчване на наградите от конкурса за рисунка

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ: Всички ученици независимо от възрастта могат да посетят филмовата и съпътстваща програма на фестивала. За целта организаторите ще изпратят на училищата подходящите филми за деца под 12 години, а за останалите възрасти програмата е напълно подходяща.

Програмата е напълно безплатна за всички деца и младежи. Водещите на отделните заниятия участват безвъзмездно в събитието, а организаторите осигуряват чрез дарители необходимата екипировка за децата, награди, подаръци и всички материали.

9

 

 

 

 

 

 

Recent Posts

Leave a Comment