БанскофилмфестKIDS 2017 – детска и младежка програма

Банскофилмфест 2017 детска и младежка програма включва 350 деца от училищата и детските градини в Община Банско

Важна, част от програмата на фестивала е специалният панел за деца и младежи – БанскоФилмФестKIDS. Вече няколко години за децата и младежите от Банско и региона е възможно да се докоснат не само до непознати земи и човешки истории, чрез филмите, но и да се срещнат лично с търсачите на приключения – гости на събитието. Екипът на Банскофилмфест твърдо вярва, че тези образователни способи обогатяват знанието на децата за природата, допълват учебния процес и подпомагат двигателната им култура. Знаем, че във всяко едно дете се крие любопитството към света, приключенията и пътешествията. Нека им покажем, че няма невъзможни неща!

21 ноември, вторник, фоайе на Читалище „Никола Вапцаров“, Голяма зала:

 • 13:00ч. – 16:00ч. – Работилница „Еволюция от пластелин“– три групи –  2 – 4 клас – Тъй като сме на приключенски фестивал, ще си поговорим за най-великото приключение на планетата – самия живот. Неговата история започва преди около 3 и половина милиарда години, преминава през планини и морета, през огън и лед, през безкрайни пустини и неизследвани джунгли, за да създаде света такъв, какъвто ни вдъхновява днес. Както при всяка игра, правилата на еволюцията са прости – чрез малки стъпки всеки съществуващ елемент може да се променя по всякакъв начин, но без да се започва отначало. Крайният резултат е винаги различен, защото никога не е планиран и известен предварително. Ако не вярвате, елате и опитайте сами – за по-голяма безопасност вместо живи клетки ще използваме пластелин. Изходната ни форма ще бъде примитивно гръбначно животно като тези, обитавали камбрийските океани, а граница на това, което ще създадем, ще бъде единствено въображението.

Водещ: Виолета Желязкова – мулеколярен биолог, пътешественик и изследовател на прилепите към Националния природонаучен музей. Занимава се с пещери вече почти 10 години – както по работа, така и за удоволствие. Член е на Пещерния клуб и спелеоучилището „София“. Участвала е в експедиции в някои от най-големите пещери на Европа, а в подземното царство на България се чувства съвсем като у дома си.

IMG_1262

 • 16:00ч. – 17:00ч. Работилница и презентация „Мечтаете ли да сте откриватели?“ 4 – 6 клас – workshop с микроскопи. Мечтаете ли да сте откриватели? Искате ли да стъпите на място, където никой никога не е бил? Чудите ли се що за животни се чувстват добре под земята? Ако отговаряте с „Да“ на някой от тези въпроси, то елате да прекарате няколко часа с Ния и Вили на Банско филм фест. Тук ще научите:
 • как се образуват пещерите и колко са важни за останалата част от света?
 • как е възможен животът при пълната липса на светлина?
 • що за организми ядат камъни?
 • по какво пещерните животни се различават от наземните?
 • с какво толкова са специални прилепите?
 • що за хора са пещерняците?

Освен да учим много ще си играем (нали знаете, че истинските изследователи никога не порастват), ще разгледаме пещерни животни под бинокуляр, ще разпънем палатка и ще разкрием някои от най-дълбоките тайни на България.

Водещ: Ния Тошкова – биолог, асоцииран сътрудник, член на Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучния музей, бакалавър по “Екология и опазване на околната среда”. Разработва и провежда  детски ваканционни училища в Природонаучния музей;

Nia Toshkova_2

22 ноември, Сряда, фоайе на Читалище „Никола Вапцаров“ 

12:30ч. – откриване на изложба и детски конкурс за рисунка „Любим сезон в планината“ – 1- 4 клас и предучилищни групи

1

22 ноември, Сряда, басейн в хотел и спа „Тринити“:

 • 14:00ч. – 15:30ч. – ателие и работилница „Как да стана водолаз?“ 4 – 7 клас – Ателието включва презентация и видеоматериали от подводни обекти, кратка история на водолазния спорт, практики, осигуряване, подходящи места за гмуркане в България, демонстрация на съвременна водолазна екипировка и разказва за вълнуващото в този спорт. Ще представим първите стъпки на стартиращия водолаз – курсове, стартова екипировка, подходящи обекти за гмуркане и подводни истории за вълнуващото в този екстремен спорт. 72 % от повърхността на земята е покрита с вода. Струва си да научите повече за този необятен на гледки свят!
 • Водещ: Александър Киров – геодезист и водолаз, участник в множество проучвания на подводни пещери в Мексико и България.

14600655_10157417757960161_1043091992_o

23 ноември, Четвъртък,  пещера „Спропадналото“:

 • 13:30ч. – 14:30ч. – първа група – пещерен workshop „Проникване в пещера“ пропоръчителна възраст от 4 – 8 клас. В пещерата „Спропадналото“ могат да се срещнат различни по големина и цвят сталактити и сталагмити, а така също и прилепи. Пътешествието из пещерата не изисква особени усилия и специална екипировка. Учениците трябва да са облечени с дрехи, които могат да се окалят и високи обувки, но при възможност е по-добре да са обути с гумени ботуши. Необходимите за безопасно влизане каска и челник ще бъдат осигурени от организаторите. В рамиките на подземното приключение децата ще могат да научат повече за тайните на пещерите. Заниманието включва 15мин. беседа и 45мин. проникване в пещерния лабиринт;
 • 14:30ч. – 15:30ч. – втора група – пещерен workshop „Проникване в пещера“

Водещите осигуряват безопасността на децата и предварителния инструктаж.

Children program

23 ноември, Четвъртък, градски парк Банско

 • 13:00ч – 14:00ч. –  Workshop „Ориентиране“  възраст от 5 – 7 клас
 • 14:00ч. – 15:00ч. – Workshop “Oриентиране“ възраст от 8 – 10 клас
 • Водещи: преподаватели от катедра „Туризъм, алпинизъм и ориентиране“, НСА „Васил Левски“ – Workshop “Ориентиране“ е насочен към определени познания, които могат да бъдат полезни, когато сме сред природата. Заниятието ще научи децата да работят с компас, да боравят с карти, да разпознават природни явления. Учениците трябва да бъдат със спортно облекло. Водещите на workshop-a ще организират кратко състезание между участниците и най-добрите ще получат награди от организаторите;

IMG_1608

 

IMG_1685

 Програмата е напълно безплатна за всички деца и младежи. Водещите на отделните заниятия участват безвъзмездно в събитието, а организаторите осигуряват чрез дарители необходимата екипировка за децата, награди, подаръци и всички материали.

Всички деца ще получат вкусни изненади от Roobar :)!

Специални благодарности на магазин „Намасте“,  екипа на IntotheWild.BG и Projcet: Big Ice Patagonia , Marmot,  Българско пещерно дружество, НСА „Васил Левски“, „Тринити“, спа-хотел Банско!

 

Recent Posts

Leave a Comment