БанскофилмфестKIDS` 2016 – детска и младежка програма

BanskoFilmFestKIDS 2016  детска и младежка програма

Важна, част от програмата е специалният панел за деца и младежи – БанскоФилмФестKIDS. Вече няколко години за децата и младежите от училищата в Банско и региона е възможно да се докоснат не само до непознати земи и човешки истории, чрез филмите, но и да се срещнат лично с търсачите на приключения – гости на събитието. Екипът на Банскофилмфест твърдо вярва, че тези образователни способи обогатяват общата кулура на децата и допълват учебния процес. Знаем, че във всяко едно дете се крие любопитството към света, приключенията и пътешествията. Нека им покажем, че няма невъзможни неща!

 

23 ноември, Сряда, фоайе на Читалище „Никола Вапцаров“

  • 12:30ч. – откриване на изложбите и  рисунките от детския конкурс за рисунка – „Моето лято в природата”,  1-4 клас, предучилищна група
  • 16:00ч. – 17:00ч. Голяма зала на читалището, презентация и работилница Работилница „Еволюция от пластелин“, водещ Виолета Желязкова – Тъй като сме на приключенски фестивал, ще си поговорим за най-великото приключение на планетата – самия живот. Неговата история започва преди около 3 и половина милиарда години, преминава през планини и морета, през огън и лед, през безкрайни пустини и неизследвани джунгли, за да създаде света такъв, какъвто ни вдъхновява днес. Както при всяка игра, правилата на еволюцията са прости – чрез малки стъпки всеки съществуващ елемент може да се променя по всякакъв начин, но без да се започва отначало. Крайният резултат е винаги различен, защото никога не е планиран и известен предварително. Ако не вярвате, елате и опитайте сами – за по-голяма безопасност вместо живи клетки ще използваме пластелин. Изходната ни форма ще бъде примитивно гръбначно животно като тези, обитавали камбрийските океани, а граница на това, което ще създадем, ще бъде единствено въображението.
  • Виолета Желязкова – мулеколярен биолог, пътешественик и изследовател на прилепите към Националния природонаучен музей. Занимава се с пещери вече почти 10 години – както по работа, така и за удоволствие. Член е на Пещерния клуб и спелеоучилището „София“. Участвала е в експедиции в някои от най-големите пещери на Европа, а в подземното царство на България се чувства съвсем като у дома си.
  • Материали за работилницата ще се осигурят от екипа на Банскофилмфест: пластелин, картони, моливи, пастели и др.

 

24 ноември, Четвъртък,  пещера „Спропадналото“  в района на Пирин Голф Клуб

  • 13:00ч. – 14:00ч. – пещерен workshop „Проникване в пещера“ водещ Алексей Жалов, водещ спелеолог и изследовател на световна величина, откривател на множество пещери по света, организатор на пещерни експедиции и Жорж Влайков. В пещерата „Спропадналото“ могат да се срещнат различни по големина и цвят сталактити и сталагмити, а така също и прилепи. Пътешествието из пещерата не изисква особени усилия и специална екипировка. Учениците трябва да са облечени с дрехи, които могат да се окалят (например по-плътен анцунг) и високи обувки, но при възможност е по-добре да са обути с гумени ботуши. Необходимите за безопасно влизане каска и челник ще бъдат осигурени от организаторите. В рамиките на подземното приключение децата ще могат да научат повече за тайните на пещерите. Заниманието включва 15мин. беседа и 45мин. проникване в пещерния лабиринт.

 detska-programa_3

24 ноември, Четвъртък, градски парк Банско

  • 13:00 – 14:00ч. –  Workshop „Ориентиране“  
  • 14:00ч. – 15:00ч. – Workshop “Oриентиране“ 
  • Водещи: проф. В. Гърков, доц. Ал. Шопов, доц. Т. Педев, гл. ас. А. Гочков и студенти специалисти на катедра „Туризъм, алпинизъм и ориентиране“, НСА „Васил Левски“ – Workshop “Ориентиране“ е насочен към определени познания, които могат да бъдат полезни, когато сме сред природата. Заниятието ще научи децата да работят с компас, да боравят с карти, да разпознават природни явления. Учениците трябва да бъдат със спортно облекло. Водещите на workshop-a ще организират кратко състезание между участниците и най-добрите ще получат награди от организаторите.

 

26 ноември, Събота, Голяма зала на Читалище „Никола Вапцаров“

18:00ч.  – връчване награди от конкурса за рисунка /Наградите са осигурени от американската фирма MARMOT/.

 

Recent Posts

Leave a Comment