Банскофилмфест гостува в Скопие

На 13, 14 и 15 септември т. г. столицата на Република Македония – Скопие, ще бъде домакин на проявата „Ехо от Международния фестивал на планинарския филм в Банско. Тя ще бъде финал на тазгодишното „Карпошево културно лето”.

Echo Bansko 

Oрганизатори на „Ехо од Меѓународниот фестивал на планински филм во Банско”

са Община Карпош на град Скопие, сайтът www.alpinizam.org и Сдружението „Международен фестивал на планинарския филм”. Както винаги в подобни случаи, има един човек, който е „душата” на начинанието и поема върху себе си всички тегоби на организацията. В случая това е Игор Талевски.

 

Ето какво пише в анонса, публикуван в почти всички македонски информационни сайтове:

Со големо задоволство ве покануваме на „Ехо од Банско“ Фестивалот на планински филмови.

Како што и самиот наслов кажува, овој настан ќе биде Ехо од веројатно најголемата и најзначајна културна манифестација на тема планини на Балканот: Банско Филм Фест. Овој Фестивал прерасна во сериозна институција која на едно место носи прекрасни филмски остварувања, реализира презентации на достигнувањата на најголемите имиња од светот на планинските спортови, изложби на фотографии… На едно место, во прекрасното Банско, се случува прослава на соживотот помеѓу човекот и природата, човекот и планините…

 

“Ехо од Банско“ е заеднички обид дел од таа прослава да се пренесе и во Македонија. Така на 13-ти,14-ти и 15-ти Септември, во рамките на Културното Лето 2010 при Општина Карпош ќе биде претставена програма од 15 филма. Ова е само мал дел од богатството акумулирано во БанскоФилмФест низ годините, но се надеваме дека тоа ќе биде инспирација повеќе да го посетите овогодинешното јубилејно, 10-то по ред издание на овој фестивал во Банско, а секако се надеваме дека после тоа ехото од таму повторно ќе „го слушнеме“ и овде кај нас…

 

Проекциите ќе бидат од 17 до 21 часот во Кинотека на Македонија. Повеќе инфо: kontakt@alpinizam.org

Информация за проявата – на:

www.alpinizam.org/edu/pre/bnsk/eho2010.html.

Recent Posts

Leave a Comment