БанскоФилмФест 2016 – наградени филми

БанскоФилмФест 2016 – награди:

Днес 26 ноември, межуднародното жури на 16-тия Банскофилмфест реши:

 

  1. Голямата награда: „Соло“, Италия, Давиде Рива

Спомен за един изключителен алпинист и изключителен човек- Ренато Казароло. Филмът разкрива неговия дълбоко философски и проницателен подход за катерене, който докосва и засяга хора далеч извън сферата на екстремния  алпинизъм. Ренато и неговото наследство не трябва да бъдат забравени!

  1. Специална награда на журито „Метрономик“ , Франция, Владимир Селие

Луд и изключително забавен – този експериментален филм е свидетелство и израз на креативността и свободата! Той ни показва как скалите и пропастите могат да се превърнат в детска площадка и да ни позволят да се забавляваме!

  1. Награда за български филм – „Опашката на дракона“, Руслан Вакрилов, Виктор Варошкин, Мартин Маровски, Григор Вътев

Филмът улавя едно алпийско приключение, което може и да изглежда банално да опитните катерачиобиколили целия свят, но е изключително атрактивно, направено с чувство за хуморр и разширява границите на българския алпинизъм

  1. Наградата на община Банско за филм отразяващ бита и културата на планинарските народи – “Freedom under Load”, Словакия, Павол Барабаш

Изключителен портрет на хора с едно на пръв поглед странно  занимание. Среща ни с хора от особена порода  – планинските носачи във  Високите Татри. Чрез тях филмът ни предлага  силни послания на планинска мъдрост, която пленява сърцата въпреки скромния си произход.

  1. Награда за цялостна реализация в екстремни условия „Спускане в кратера на действащ вулкан“, Австрия, Йохен Шмол

Филмът не само уловяи екстремните условия той е направен под тяхното въздействие.Отличната  операторска работа  също изпраща  зрителя в кратера на вулкана, където ни представя действията и мненията на героите си. Изображенията на кипящата, светеща лава езеро са хипнотизиращи – един истински поглед към ада, но и ни среща  – с трогателното личнопослание  на главния герой Ула Ломан. Пътуването й ни води на едно от най-смъртоносните места на земята, за да се ни покаже на силата на живота.

  1. Награда за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания :“ През неизвестното“, Италия, Федерико Сантини

Във времената, когато изкачването на 8000-метрови върхове вече се свързват  с експедиционния туризъм, филмът ни  показва, че на високите върхове все още може да се намери истинско приключение. Той е честен портрет на трудностите, изпитанията и опасностите, които носи зимното катерене в алпийски стил. Предлага дълбоки прозрения в емоциите и мислите на алпинистите и ни изпраща мощно послание за основните ценности на истинския алпинизъм

Специално признание:

Not2Bad, Канада, Дарси Уитънбърг

Истинско забавление, великолепно чувство за хумор, перфектна операторска работа и монтаж, вдъхновяващ саундтрак!

 „С каяци около Алеутските острови“, Великобритания, Джъстин Кърджъвнън

Вдъхновяващо приключение, което ни показва, че дори и най-тежките обстоятелства могат да се превърнат в забавление и да бъдат посрещнати с усмивка!

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recent Posts

Leave a Comment