БанскофилмфестKIDS 2015 – програма за деца и младежи

Банскофилмфест включи в своята програма и специален панел за деца и младежи. Вече няколко години за децата и младежите от Банско и региона е възможно да се докоснат не само до непознати земи и човекшки истории, чрез филмите, но и да се срещнат лично с търсачите на приключения – гости на събитието. Екипът на Банскофилмфест твърдо вярва, че тези образователни способи обогатяват общата кулура на децата и допълват учебния процес. Знаем, че във всяко едно дете се крие любопитството към света, приключенията и пътешествията. Нека им покажем, че няма невъзможни неща!

деткса програма 3

Благодарим на всички лектори и училища, които ще участват!

Програма:

25 ноември, Сряда, фоайе на Читалище „Никола Вапцаров“

  • 12:30ч. – откриване на изложбите и  рисунките от детския конкурс за рисунка – „Моето семейство и Банско”
  • 16:00ч. – 17:00ч. Голяма зала на читалището, лекция и работилница“История за мечти, прилепи и пътешествия“ – Антония Хубанчева (биолог) от Националния природонаучен музей към БАН ще разкаже къде могат да те отведат мечтите и защо е важно да се борим за тях. Какво значи да си изследовател, къде се правят експедиции и защо е важно да знаем как се опъва палатка? Участниците ще  научат интересни факти за изучаваните животни и сами ще влязат в ролята на изследователи.
  • Антония Хубанчева е асоцииран сътрудник към Националния природонаучен музей – БАН. Повече от 8 години изследва прилепите и техния забулен в тъма живот. Следвайки мечтите, работата и приключенския си дух Антония има зад гърба си специализации и научни експедиции в джунглите на Централна Америка, вулканичните тихоокеански острови и саваните на Африка. Освен изследователската дейност, тя се занмава активно с комуникация на науката и мотивационни презентации.

Antonia Hubancheva

 

26 ноември, Четвъртък,  пещера „Спропадналото“  в района на Пирин Голф Клуб

  • 13:00 – 14:00ч. – пещерен workshop „Проникване в пещера“ – водещи спелеолозите Алексей Жалов и Жорж Влайков. В пещерата „Спропадналото“ могат да се срещнат различни по големина и цвят сталактити и сталагмити, а така също и прилепи. Пътешествието из пещерата не изисква особени усилия и специална екипировка. В рамиките на подземното приключение децата ще могат да научат повече за тайните на пещерите. заниманието включва 15мин. беседа и 45мин. проникване в пещерния лабиринт.
  • Алексей Жалов – изследовател на световна величина, откривател на множество пещери по света, организатор на национални пещерни експедиции, автор на книги. Жорж Влайков – участник  в национални и международни пещерни експедиции.

 

 

 AlexeyZhalov

26 ноември, Четвъртък, Голяма зала на читалище „Никола Вапцаров“

  • 13:00 – 14:00ч. Среща с официалните гости на Банскофилмфест Нуно Гомеш (ЮАР) – водолаз, гмуркач и Иван Кожухаров (България) – алпинист – мотивационни лекции (с превод). Те ще представят себе си, своите постижения в областите си и защо и как са постигнали целите си.
  • Нуно Гомеш (ЮАР) – Завършва геология и постъпва Витватерсрандския университет (Йоханесбург), където придобива магистърска степен по гражданско строителство. Бушменсгат (Южна Африка) е една от най-дълбоките водни пещери в света и се оказва идеално място за справяне с нови и по-големи предизвикателства. Именно в нея през 1988 г. Нуно поставя рекорд на Африка, стигайки до 123 метра. Кариерата му върви по възходяща линия и днес той е притежател на два световни рекорда, вписани в Книгата на Гинес – за най-дълбоко гмуркане в пещера (282 метра и 60 см, до дъното на Бушменсгат, ЮАР, декември 1994 г.) и в открити води (318 метра и 25 сантиметра на 10 юли 2005 г.). Освен всички свои занимания Нуно Гомеш работи в Световната конфедерация по подводни дейности като инструктор и треньор на инструктори по технически, пещерни и тримикс-потапяния.

Descent to 123 meters at Lago Maggiore (1)

 

  • Иван Кожухаров (България/Швейцария) – той пристига специално от Швейцария за Банскофилмфест, където живее в момента. Иван започва да се катери на 15 години. И бързо стига до елита на българския алпинизъм. На прага на голямата му кариера в планините по света, на 1 август 1990 г., при изкачване на Пти Дрю във Френските Алпи, попада в обсега на голямо скално срутване и получава тежки контузии. Лекарите във Франция не дават големи надежди. Хеликоптерът продължава към Женева. След десет години и десет операции Иван започва да участва в изкачвания и в полети с параплан – винаги заедно със и благодарение на приятелите си. Във всекидневния си живот Иван Кожухаров работи в сферата на финансите. Владее четири езика – френски, немски, английски и руски. На всички говори тихо, почти шепнешком. Но казва, че не е нужно да си викаме, за да се чуем. А също, че сам по себе си животът няма особено голям смисъл. Ние сме тези, които трябва да открием смисъла на своето съществуване и да го изпълним с ценности и съдържание. И че в огромна степен това зависи единствено от нас самите.

Ivan Kojuharov

 

 

29 ноември, Събота, Голяма зала на Читалище „Никола Вапцаров“

18:00ч.  – връчване награди от конкурсите /Наградите са осигурени от американската фирма MARMOT и магазин Спотчето/.

 

Recent Posts

Leave a Comment