Банскофилмфест 2015 – пресинформация

Банско Филм Фест‘ 2015 – 25 – 29 ноември 2015 г.

100% Extreme

100% Adventure

100% Adrenaline

 

Банско Филм Фест 2015 наближава!

В програмата – 100 филма от 25  страни и пет континента, върхове на световното кино на тема планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове. Най-големият и единствен фестивал на тази тематика в България ще предложи на публиката от българия и чужбина едно уникално изживаване –  катерене, алпинизъм, фрийрайдинг,  екстремно колоездене, слаклайн и др. Над 15 презентации и workshop-ве  ще бъдат изнесени от чуждестранни и български гости.  Десет изложби ще украсят фоайетата на фестивалният център. Партитата, разбира се няма да останат на заден план – гости и публика ще разпускат заедно, както всяка година. Всички прожекции и презентации ще се проведат в град Банско, Читалище „Никола Вапцаров“ и  в кино-залата на Посетителския информационен център.

Официалното откриване на БанскоФилмФест`2015  ще бъде с българската премиера на филма „Щрайф Пъкълът на спускачите“/“Streif – One Hell of a Ride”, Австрия, 2014, Гералд Салмина, Том Дауер. Филмът е за легендарната писта „Щрайф“. Не пропускайте тази уникална лента – 25 ноември, 19:00ч., Голяма зала, културен център „Н. Вапцаров, Банско.

В Банско отново ще се събере световният елит на търсачите на приключения и на най-трудните изпитания за духа и тялото. Те ще изнесат презентации и лекции за своите постижения:

 

 • Боян Петров (България) – биолог, алпинист, първо българско изкачване на К2 (2014г.), първо българско изкачване на Манаслу (2015г.)
 • Кирил Николов – Дизела (България) – планински бегач, рекорд „Ком-Емине“, 2015г.
 • Жан Троайе (Швейцария/ Канада) – един от най-великите съвременни алпинисти,
 • Себастиан Кава (Полша) – първият човек прелетял над Хималаите с безмоторен самолет, многократен световен и европейски шампион и рекордьор по безмоторно летене,
 • Нуно Гомеш (ЮАР) – най-големият съвременен леководолаз и гмуркач, световен рекордьор по дълбочина на проникване в пещери и в открити води,
 • Нилс Харалд Филип (Австрия) – един от най-големите екстремни колоездачи в света,
 • Тамара Лунгер (Италия), най-силната италианска планинска бегачка, височинна и ски-алпинистка,
 • Том Балърд (Великобритания), първият човек в света, успял да изкачи в рамките на един зимен сезон (2014/ 2015 г.) шестте най-големи и най-трудни северни стени в Алпите,
 • Хансйорг Ауер (Австрия), един от най-големите в света солови екстремни алпинисти,
 • Патрик Габару (Франция), един от най-големите алпинисти в света, човекът с най-много – над 200, премиерни маршрута в Алпите,
 • Ив Балю (Франция), алпинист, писател, притежател на най-голямата частна колекция в света от документи, материали и фотографии за историята на планинарството и алпинизма,
 • Йохен Хемлеб (Германия), алпинист, пътешественик, писател, сценарист, специалист по най-големите загадки в историята на алпинизма (като тази около изчезването на Джорд Лей Мелъри и Андрю Ървин на Еверест през 1924 г.).

Фестивалното жури ще оценява филмите от конкурсната програма в 6 категории.

Жури: Лука Бих (Италия), режисьор, оператор, Силвия Роте (Германия), режисьор, Камен Алипиев (България), журналист, Иван Обрейков (България), оператор, Александър Донев (България), продуцент, кинокритик.

Публиката ще има възможност да се запознае и с най-големите постижения на българските алпинисти, пещерняци, пътешественици и търсачи на приключения през последната година, сред които се откроява Боян Петров, който направи първо българско изкачване на Манаслу през септември 2015г.  Презентация ще изнесе и друг български алпинист Иван Кожухаров, който пристига от Швейцария, спрециално за фестивала.

Важна, част от програмата е специалният панел за деца и младежи – БанскоФилмФестKIDS. Вече няколко години за децата и младежите от Банско и региона е възможно да се докоснат не само до непознати земи и човекшки истории, чрез филмите, но и да се срещнат лично с търсачите на приключения – гости на събитието. Екипът на Банскофилмфест твърдо вярва, че тези образователни способи обогатяват общата кулура на децата и допълват учебния процес. Знаем, че във всяко едно дете се крие любопитството към света, приключенията и пътешествията. Нека им покажем, че няма невъзможни неща!

Съпътстващата програма включва изложби, семинари и работилници, Планинарска академия, рубриката “Памет – незабравимите български пътешественици”, отбелязване на годишнини от важни събития в бългаския алпинизъм, връчване на новоучредената награда на Банскофилмфест за цялостен принос в развитието на алпинизма, представяне на Австрия и Полша в рубриката “Посоки”, катерачески workshop  с висококвалифицирано измерване, водещи доц. Михаил Михайлов и ас. Тихомир Димитров.

 

Организатори на Банскофилмфест са:

 • Община Банско,
 • Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”.

Спонсори:

Fibank

Marmot, магазин Spotcheto

Със съдейтсвието на:

Австрийско посолство

Италиански културен институт в София

Полски институт в София

Партньори: хотел „Молерите“, хотел „Планински романс“, хотел „Мартин“, хотел „Ирина Никулчина“, хотел „Кралев двор“, хотел „Бъндерица“, хотел „Мацурев хан“, хотел „Стената“ с. Баня.

Медийни партньори:

БНТ, БНР, Дневник, Стандарт,  списание „360“, peika.bg, cinefish, БанскоУтре, actualno.com, velocafe.bg и др.

За повече информация:

www.banskofilmfest.com,

https://www.facebook.com/banskofilmfest

Recent Posts

Leave a Comment