Привет от Банско!

Bansko 2010Минаха първите два дни от десетия Банско филм фест. Филмовата програма тече, а междувременно бяхме свидетели на няколко прекрасни презентации.

В четвъртък видяхме презентация на Пенка Мъглова и Алексей Стоев (България) „Пътешествия в конуса на лунната сянка“ за дългите и сложни наблюдателни експедиции на слънчеви и лунни затъмнения в различни краища на света – в тропиците, зад полярния кръг, по високите плата и върхове.

Следващата презентация беше на Елио Орланди (Италия), носител на Наградата за цялостна реализация при екстремни условия от Международния фестивал на планинарския филм в Банско през 2009 г., един от най-големите познавачи на Патагония, заедно с Роландо Гариботи и Ермано Салватера, автор на десетки премиери и на многобройни изкачвания в едни от най-дивите, най-недостъпните и най-негостоприемните места на Земята.

Последната презентация за вечерта беше на Майкъл Браун (САЩ), който не само е бил четири пъти на Еверест, но е заснел едни от най-добрите кадри въобще на 8848 м. В един от случаите – за впечатляващия филм „По-далеч, отколкото виждат очите“, чийто герой е Ерик Уихенмайър, първи сляп алпинист, стъпил на Третия полюс. Във втория (през 2007 г.) – за филма във формат 3D IMAX „Завръщане на Еверест“, на знаменитата калифорнийска студия „MacGillivray Freeman Films“, на който е и съ-режисьор. Майкъл Браун е участвал и е филмирал спусканията с каяци по едни от най-дивите реки в Бутан и Чили. Има изкачвания на всички континенти. През 1992 г. създава киностудията „Serac Adventure Films“.

Очакваме ви в Банско!

Recent Posts

Leave a Comment