Банско филм фест 2022 – Наградени филми

На 24.09.2021 г., журито на XXI Международен фестивал на планинарския филм в Банско, след като гледа 30 филма от конкурсната програма. Журито в състав: Председател Хавиер Бараязара (Испания), Джанлука Росси (Италия), Весела Казакова (България), Иван Обрейков (България), Крум Родригес (България).

Р Е Ш И:

Присъжда следните награди:

1.Grand Prix Голяма награда на фирма „Компас“ за най-добър филм: “След Антарктида” (САЩ, 2021, 104`), Таша Ван Занд

Мотивация: В драматичен опит да привлече вниманието към изменението на климата, международна експедиция, водена от известния изследовател Уил Стегър, се впуска в първата по рода си експедиция от бряг до бряг през Антарктида през 1989 г. Шестима мъже и техните впрегатни кучета смело се борят с виещи бури, минусови температури, снежни пукнатини и други опасности, докато преминават през ледения терен. Завладяващият игрален дебют на Таша Ван Занд поставя чувствителен и дълбок образ на изменението на климата през трудното пътуване на Уил Стегер 30 години по-късно. С висок кинематографичен език, съчетан с редки, динамични архивни кадри от оригиналната, коварна седеммесечна одисея, тя успява да изгради с интимна сила и емоции, задвижваща лична история с важно послание за спасяването на нашата планета. 

2.Награда МОТО ПФОЕ за най-добър български филм: “Зима” (България, Виктор Троянов, 2021, 34`)

Мотивация: Наградата на МотоПфое се присъжда на Филма на Виктор Троянов за филма Зима. В този филм авторите искат да обърнат внимание на чистия въздух и красотата в планините ни, и как човека влияе на природата и ускорява промените в климата, което е пагубно за планетата!

3. Награда УНИКА за най-добър български филм: “Сантяго” (България, Андрей Кулев, 2021, 16`)

Мотивация: Филмът изпъква с високо техническо качество и блестяща поетична жилка, с които разказва затрогващата историа на едно приятелство с дълбока общочовешка ценност. Авторът ни показва волята на стареца да предаде мъдростта и опита, натрупани през живота му, на младото момче.

4. Специална награда на журито: “СКЪПИ ВЕРНЕР (Поход по следите на киното)” (Испания, 2020), Пабло Македа

Мотивация: Авторската работа на Пабло Македа е забележителна със своята задълбоченост и проникновеност. Той тръгва по стъпките на Вернер Херцог пеша от Мюнхен до Париж през 2019 г., както Вернър Херцог прави през 1974 г., като акт на вяра за предотвратяване смъртта на нвговия ментор – историк и филмов критик, Лоте Айснер. „Скъпи Вернер“ е кинематографично приключение с магични моменти, странстващо, просто, честно и емоционално пътешествие, където гласовете на „ученик“ и „учител“ се редуват в една хипнотична зимна експедиция. В своите 33 години младият режисьор Пабло Македа композира зряла, спокойна и стимулираща творба, правейки истински мост с 33-годишния Вернер Херцог тогава и неговото осмислящо живота пътуване.

 5. Награда на Община Банско за култура на планинарските народи: “ZENERÙ” (Италия, 2021, 30`), Андреа Грасели

Мотивация: Филмът успява да пресъздаде по оригинален начин, без да се нуждае от слово, а чрез вълшебството на киното, дълбоката връзка между света на планинските земеделци и скотовъдци и кръговрата на времето. Върху лентата е нарисуван незабравимият образ на отшелника Фламинио и неговия живот между питомното и дивото, между действителното и въображаемото.

6. Награда за цялостна реализация в екстремни условия: “Списъкът: всичко или нищо” (Австрия, 2021, 73`), Ерик Кросланд

Мотивация: Филмът качва зрителите на ските на главните действащи лица и им позволява да усетят какво означава да се спускаш и да снимаш на най-впечатляващите шестхилядници в най-трудните условия.

 7. Награда на филм за планинарски спортове, приключения и изследвания: “Светостта на пространството” (САЩ, 2022, 102`), Рeнан Oзтюрк/ Фреди Уилкинсън

Мотивация: Филмът съчетава инстински модерен алпинизъм, изследователство и приключенстване, представени на най-восоко кинематографично равнище.

8. Награда “ Петър Атанасов” за най-добър сценарий: “На добър час, поляци!” (Полша/САЩ 2020, 88`), Адам Наврот

Мотивация: Филмът използва силен и увличащ разказвателен похват, който, използвайки голям набор от различни източници, умело ни води през времето и пространството, за да внуши – подсредством чудати герои и завладяващи приключения – най-силния образ на историята на една група, отласът от която се чува и до днес.

9. Специално споменаване: “Адам Ондра: Да преминеш границите” (Чехия, Италия, 2022, 77`), Ян Симанек/ Петр Заруба

Мотивация на Журито: Филмът ни показва отблизо как един виртуозен катерач и неговата половинка трябва да се справят с натиска на средствата за масово осведомяване, социалните мрежи и почитателите му в период, в който той трябва да съвместява своята страст към катеренето  с амбицията си да спечели злато от Олимпийските игри.

 

Recent Posts

Leave a Comment