Българин ще търси преодоляване на митичната граница от 1000 м под земята

21-годишният Георги Константинов – член на Българското пещерно дружество и на клуб “Хеликтит“ (София), ще представлява България в международната експедиция,  организирана от Спелеоложката секция  на Иранската федерация по планинарство и    спортно катерене.

Експедицията ще се проведе от 10 до 26 август 2016 г. и си поставя амбициозната цел да продължи  проучването на най-дълбоката пещера на Ислямска република Иран – Джоджар (Jojar),  и прилежащия й район.

Cave BG1

Георги Константинов

Джоджар е в северозападната част на планината Шодалан (Shodalan), в близост до масива Парау (Parau), провинция  Керманшах, Западен Иран. Входът й е разположен на  2919 м надморска височина.Той е  толкова голям, че може да  се види лесно на Google Earth. Открит е през 2013 г. заедно с още над 50 входа на пещери. Първата част на дупката представлява 116-метров кладенец.

През май 2014 г. е проведена първата проучвателна експедиция. Екипът успява да спусне първия отвес, но топящият се сняг образува водопад, който спира проникването по-надолу. Силните въздушни течения и ниската температура допълнително усложняват положението.

Втората експедиция е проведена през октомври 2014 г. Тогава е достигната дълбочина минус 568 метра. В резултат на третата, която се провежда през май 2015 г., се стига до минус 806 метра при дължина  на галериите от 2256 м. А пещерата  продължава в дълбочина.

Засега Джоджар e най-дълбоката подземна кухина в Иран. Нейното проучване, както и това на околните над 150 пещерни отвора продължава.

Очаква се дълбочината на пещерата да надхвърли мечтаната от всеки спелеолог магическа граница от 1000 метра и да се нареди след най-дълбоките пропасти на планетата.

Алексей Жалов

//www.youtube.com/watch?v=NR2vZV6WR1E

Recent Posts

Leave a Comment