Австрийски планинарски филмови вечери – 7 – 9 юни, Дом на киното

Предстои 3 дни филмов маратон в Дом на киното с едни от най-добрите планинарски филми от Австрия, които селектирахме за вас! 🇦🇹
Съвместно с Австрийското посолство в София (Austrian Embassy Sofia) ще бъдат прожектирани 8 филма за Тирол, Хималаите, Аляска, Антарктида, а герои са истински легенди в алпинизма и алпинизма, катеренето и екстремните приключения – Петер Хабелер, Ханс Камерландер, Райнхолд Меснер, Надине Валнер, Матиас Майер и др.
Интересен факт е, че почти всички герои на тези филмите в програмата са били гости в България по време на фестивалът за планинарско кино в Банско, а авторите им са с награди всяка година. Австрийската планинарска култура и нейните представители са написали съществена част от световното планинарско наследство и постижения. С майсторството на режисьорите и операторите на тези филми ще проследим едни впечатляващи истории, заснети на труднодостъпни местa.
Къде: В любимата зала на Дом на киното
Кога: 7, 8 и 9 юни, начало на прожекциите: 19:00ч.
Всички филми са със субтитри на българскиАкценти в програмата:
„Лудите години на австрийския алпинизъм” – филм за най-значителните събития през 70-те и 80-те години на ХХ век, сред които и първото изкачване на Еверест без кислород от Петер Хабелер и Райнхолд Меснер;
„Първият на Еверест“ – вълнуващ филм за първото изкачване на Еверест през 1953г. и въпросите около първопокорителите Едмънд Хилари и Тензинг Норгей;
„Манаслу“ – филм за житейската история на Ханс Камерландер;
Билети на касата на киното или онлайн на https://services.ibs.bg//DK/online/

ПРОГРАМА:

7 юни, вторник

19:00ч. – 19:45ч. – „Лудите години на австрийския алпинизъм”, Австрия, 2007 г., Волфганг Найрц, Волфганг Реберник, 45’ 

Волфганг Наирц е едно от най-големите имена в историята на австрийския и на световния алпинизъм, ръководител на експедицията, в рамките на която през 1978 г. Райнхолд Меснер и Петер Хабелер правят първото изкачване на Еверест без кислород. Той разказва за най-значителните събития през 70-те и 80-те години на ХХ век, подпомогнат от не по-малко знаменитите си колеги – проф. д-р Освалд Йолд, най-големият специалист по височинна медицина в света, Ханс Шел и др.

19:45ч. – 19:55ч. – „Ски плюс балон с горещ въздух”, Австрия, 2015, Йоханес Айцетмюлер, 10’

“Балуун скиинг” е нещо ново, което хрумва на тиролска група около екстремния катерач Щефан Кек. Фрийрайдърите Щефан Агер и Андреас Гумпенбергер и приятелите им се издигат до някой връх с балон с горещ въздух и така осъществяват дълго лелеяната си мечта – колкото се може по-бързо и по-екологично да се наслаждават на девствения, дълбок сняг. Но това начинание крие много предизвикателства и неизвестности… Филмът е специално монтиран за кинофестивала в Санкт Антон (Австрия) като откъс от “Домашен сняг”, който след тригодишен производствен период излиза на екран през 2016 година.

19:55ч. – 21:15ч. – Ничия земя – експедиция Антарктика, Австрия, 2018, Матиас Майер, 76` 

Антарктида  е най-студеният, най-сухият и най-ветровитият континент, но също е и с най-висока средна надморска височина. Досега само учени, полярни изследователи и планинари, покоряващи вр.Винсън пътуваха до Антарктика. Поради екстремния студ, с лед терен и пустинния климат, свободното каране на ски изглеждаше невъзможно.

Но двама фрирайдъри и авантюристи, Матиас „Хауни“ Хаунхолдер и Матиас Мейр не се интересуват дали някой регион е твърде отдалечен или твърде суров за каране на ски. Дори са привлечени от така наречените тежки условия. Заедно с оператора Йоханес Айцетмюлер те се отправят на експедиция във вътрешността на Антарктика да търсят красивите планини за каране на ски. Екипът от трима мъже, всеки теглещ шейна от 90кг., покриват разстояние от 150км пеша или с кайтове. Това, което откриват е повече от очакваното. „Светият граал“ на свободното каране. Гледайте филма, за да се насладите на най-поразителния терен, на който някога хора са карали ски.

8 юни, сряда

19:00ч. – 21:03ч. – „Манаслу“, Австрия, 2018, Гералд Салмина, 123` 

Идеята за филма се базира на житейската история на Ханс Камерландер и най-значителните му успехи и трагедии. Триумфът, с който става световно известен, е най-бързото изкачване на връх Еверест за 16 часа и 40 минути през 1996 г., последвано от първото ски спускане от върха на най-високата планина в света. Най-болезненият му момент е през 1991 г. на връх Манаслу в Непал, когато трагично изгубва двама от най-добрите си приятели. През есента на 2017 г. Камерландер и партньорът му Щефан Кек се връщат към Манаслу,  за да изкачат 8163-метровия връх и евентуално да се спуснат по нов ски-маршрут. След 26 години това изкачване не само е предизвикателство за Ханс Камерландер, но и отново го изправя пред трагедията от 1991 г., която той все още не е успял да преживее. Биографичен филм за един от най-великите планинари на нашето време, представен чрез архивни кадри и с помощта на много актьори в игрални сцени.

21:03ч. – 21:20ч. – “Последната граница”, Австрия, 2015, Флориан Алберт, 13’ 

Фло Оурли и малък екип от сноубордисти се отправят към едно от най-дивите места на нашата планета. Островът в Северния Атлантик е като казан на капризна вещица, в който“кипят” четирите елемента на величествената природа – земя, въздух, вода и огън. Там четиримата екстремалисти се спускат по няколко смайващи, спиращи дъха линии. Но най-ценно е затвърждаването на приятелствата – нещо, което може да се случи само в Исландия.

9 юни, четвъртък

19:00ч. – 20:40ч. – „Първият на Еверест“, Австрия, 2010, Гералд Салмина, 99′ 

Едмънд Хилари и Тензинг Норгей правят първото документирано и безспорно изкачване на Еверест на 29 май 1953 г. Немският изследовател Йохен Хемлеб се опитва да отговори доколко основателни са предположенията, че първи на Третия полюс са могли да бъдат Джордж Мелъри и Андрю Ървин. Особено след откриването на тялото на първия през 1999 г. През 2010 г. Хемлеб организира експедиция, която използва методи от съдебната медицина и търси останките на Ървин, който е разполагал с малък фотоапарат, чието съдържание може би крие отговор на загадката. Кой, все пак, е бил първи на Еверест?

Голямата награда – Grand Prix – от Единадесетия международен Банскофилмфест’ 2011

20:40ч. – 20:57ч. – „Инсбрук. Пудра. Хора“, Австрия, 2021, Тим Шрьодер, Нийл Уилиман, 17`

След много зимни сезони и състезания на най-високо ниво по целия свят, професионалния екстремен скиор от Нова Зеландия на име Нийл Уилиман се озовава в Инсбрук. Там той среща много талантливи местни жители, които му показват колко велики са планините около Тирол. Дълбоко впечатлени от възможностите в този рай, те заедно откриват какво е възможно по време на глобална пандемия и какво – не. Имат една проста, но трудна за изпълнение идея: да намерят и да се возят с най – предизвикателните лица из Инсбрук с помощта на градския транспорт. Курортите може да са били затворени в началото на зимата, но това дава своите уникални възможности. Епичните линии могат дори да бъдат достъпни, като излезете от входната врата на Нийл, заедно с неговите местни приятели като шампиона на FWT Ману Мандл, Кристоф Шофегер, Лео Раух и Сам Гууд. Какви възможности се отвориха, след като екипът трябваше да се отклони от „нормалния“ път? Други приветливи местни приятели за Нийл са екипът на Snowmads, който е добре известен с това, че обикаля света по своите приключенски лагери. Прекарването на седмица с Фабиан Ленч, Маркус Ашер, Консти Оттнер и Жул Зенсмайер в лагери и хижи в долините близо до Инсбрук разкрива истинската душа на планините наоколо.

20:57ч. – 21:10ч. – „Решения с Надине Валнер“, Австрия, 2019, Йоханес Меер, 12` 

„Всяко решение, осъзнато или не, води неизбежно към следващото решение”. Шампионката по свободно спускане Надин Валнер е известна като смела и невероятна скиорка. Както някои знаят, тя отскоро има и страст към катеренето. По настоящем Надин работи по проект, които е успешен само за елита на алпинистите – да изкачи платото Бюрсер. Беат Камерландер направи първото изкачване по този маршрут, използвайки само преносима екипировка, и така го постави в светлината на прожекторите за много известни чуждестранни алпинисти. Освен невероятни умения за този проект са нужни и стоманени нерви. Трудно е да се поставя екипировка на такава гладка стена. Надин се отваря за взаимното съществуване на катеренето и ските в живота си. Казва, че напоследък все по-често трябва да избира между двете. “Те са два напълно различни спорта, но имат и много общо. Това ми стана ясно на платото Бюрсер. Сега съм катерач, но винаги ще си остана скиор по душа.“

 

Организаторите си запазват правото на промени в програмата!

 

 

Recent Posts

Leave a Comment