Анна Фигура иска да подобри дамския рекорд за скорост на Аконкагуа

Анна Фигура (Anna Figura) – една от най-титулованите полякини в ски-алпинизма, възнамерява да направи опит за подобряване на дамския рекорд за скоростно изкачване на най-високия връх в Южна Америка, Южното и Западното полукълбо Аконкагуа (6959 м, напоследък все по-често се посочва височина от 6962 м).

anna-figura

Анна Фигура

Аня е вицесветовна шампионка по ски-алпинизъм в дисциплината “спринт” за 2015 г. Участва и в планинския бягания. През същата 2015 г. победи безапелационно в “Elbrus Race”, поставяйки женски рекорд. Притежава и височинен опит – през 2014 г. изкачи пик Авицена (някога пик Ленин, 7134 м) в Памир.

anna-figura-map

Маршрутът към Аконкагуа

Този разнообразен опит сигурно ще й е необхдим на високия близо 7000 м Аконкагуа. Тя ще трябва да преодолее маршрутът от Орконес (Horcones) до върха. Това са 60 км в двете посоки и 4000 метра денивелация.

За да подобри постижението на Фернанда Масиел (Fernanda Maciel)*, записано тази година, Аня трябва да слезе под 22 часа и 52 минути.

Мъжкият рекорд (но от Пласа де Мулас до върха и обратно) е на имащия швейцарско и еквадорско гражданство Карл Еглоф (Karl Egloff)** – 11 часа и 52 минути.

 

––––––––––––––

*Вижте:

//banskofilmfest.com/fernanda-masiel-s-damski-rekord-za-skorost-na-akonkagua/

 

**Вижте:

//www.climbingguidebg.com/index.php?module=news&type=user&func=display&sid=5984

и

//www.climbingguidebg.com/index.php?module=news&type=user&func=display&sid=5990&title=karl-eglof-ne-pada-ot-nebeto

Recent Posts

Leave a Comment