Анджей Баргиел тръгна към пик Победа

Само три дни след като скоростно изкачи Кан Тенгри (6995 м) и се спусна със ски от връхната му точка, полският ски-алпинист от Закопане Анджей Баргиел започна опита си на последния липсващ му връх за придобиване на званието “Снежен барс” за рекордно късо време – най-високия в Тян-Шан пик Победа (7439 м).

00 Jengish_Chokusu_from_BC

Пик Победа

Снимка: Чен Жао

Photo: Chen Zhao

Тази нощ, в ранните часове на 13 август, Баргиел стръгна от базовия лагер “Ак-Сай” на ледника Южен Инълчек (Южный Иныльчек). Той планира нощувка в лагер 2 (5800 м). Утре е опитът за атак

Анджей Баргиел започна опита си рекордно късо придобиване на званието “Снежен барс”, т. е. за скоростно изкачване на петте най-високи върха на някогашния Съветски съюзм на 16 юли тази година с пик Авицена (някогашния пик Ленин, 7134 м) на границата между Таджикистан и Киргизстан. На 25 юли стъпи на пик Евгения Корженевска (7105 м) в Таджикистан. На 2 август се поздрави с успех на най-високия връх от проекта – Исмаил Сомони (някогашния пик Комунизъм, 7495 м), също в Таджикистан. Осем дни по-късно бе най-ниския, но най-труден технически Кан Тенгри (6995 м) в планината Тян-Шан, на границата между Киргизстан, Казахстан и Китай.

Пик Победа, който на киргизки се нарича Женгиш Чокосу, на уйгурски – Тьомюр, и Тоумоер Фенг на китайски, е на границата между Киргизстан и Китай. Целта на Анджей Баргиел е да подобри рекорда на руснаците Андрей Молотов и Денис Урубко, които изкачиха изброените пет върха за 42 дни през 1999 г. Ако всичко върви благополучно и утре стъпи на пик Победа, полският ски-алпинист ще приключи усилията си за 30 дни.

Стискаме палци!

Действията на Анджей Баргиел могат да бъдат следени в реално време на: //wspinanie.pl/andrzej-bargiel-sniezna-pantera/

На водещата снимка – обсъждане на плана за изкачване на пик Победа с Дмитрий Греков, началник на базовия лагер

Снимка: Марчин Кин

Photo: Marcin Kin

Recent Posts

Leave a Comment