Анджей Баргиел – светкавично и на Кхан Тенгри!

Както информира полското радио RMF24, днес в 11.42 часа местно време Анджей Баргиел е стъпил на Кхан Тенгри (6995 м). В момента се очаква успешното му завръщане в базовия лагер. Това е четвърти връх на полския ски-алпинист, който се стреми към рекорд за най-бързо завоюване на званието “Снежен барс”.

Действията на Баргиел бяха светкавични. Вчера след обяд той и екипът му пристигнаха в подножието на Кхан Тенгри. Според прогнозата доброто време трябваше да се задържи до днес вечерта. Това го накара веднага да тръгне нагоре. Стартира в 03.00 часа през нощта и след около осем часа, в 11.42 часа LT бе на върха.

Andrzej-Bargiel Chan-Tengri

Маршрутът на Анджей Баргиел към Кхан Тенгри, 10 август 2016 г.

Стискаме палци за безопасно слизане. Кхан Тенгри е най-трудният от техническа гледна точка връх от колекцията, която дава право на званието “Снежен барс”. Движението на Баргиел може да бъде следено в реално време на:

//wspinanie.pl/andrzej-bargiel-sniezna-pantera/

Той започна начинанието си на 16 юли с изкачване на пик Авицена (някога пик Ленин, 7134 м). На 25 юли бе на втория връх, разположен в Таджикистан – пик  Корженевска (7105 м). На 2 август стъпи на Исмаил Сомони (в миналото пик Комунизъм, 7495 м). Както стана дума, Кхан Тенгри е четвъртият му връх (намира се на границата между Киргизстан, Казахстан и Китай).

До финала му остава пик Победа (7439 м) на границата между Китай и Киргизстан. За да подобри актуалния рекорд на Сергей Молотов и Денис Урубко от 1999 г., Баргиел трябва да слезе под 42 дни. Изкачванията на досегашните четири върха му отнеха 26 дни.

Анджей Баргиел

Снимка: Марчин Кин

Photo: Marcin Kin

P. S. Преди няколко минути стана ясна, че Баргиел е вече в базовия лагер.

Recent Posts

Leave a Comment