Звездите на БФФ 2014: Александра Джик (Полша)

ALEKSANDRA DZIKАлександра (Ола) Джик е родена на 13 декември 1982 г. в Катовице. Полска алпинистка, ски-алпинистка, планинска водачка. Членува в клуба по ски-алпинизъм “Кандахар”. Съсобственичка на туристическата агенция “Bluemu”. Абсолвентка по социология и психология на Шльонския Университет в Катовице. В момента завършва доктората си в Ягелонския Университет в Краков. Притежава лиценз на планински водач от Международния съюз на асоциациите на планинските гидове (Union of International Mountain Leader Associations, UIMLA).

Специализира се във водене на групи и индивидуални клиенти в най-далечните и най-недостъпните масиви на Азия – от Кавказ през Памир, Тян-Шан и Алтай до Хималаите. Близки са й всички фирми на физическа активност сред природата (outdoor activities) –трекинг, планинско колоездене, ски-туринг, ски-алпинизъм, преходи със снегоходки и много други.

 

В актива си има изкачване на осемхилядника Гашербрум-2 (8035 м) с украинката Мария (Маша) Хитрикова. Ола е първата полякиня, стъпила на един от най-опасните върхове в света – най-северния седемхилядник пик Победа (Жеңиш Чокусу – на киргизки, Томур – на уйгурски, 7439 м). Тя е и първата представителка на страната си, носителка на почетното звание “Снежен барс” за изкачвания на всичките пет най-високи върха на някогашния Съветски съюз – Пик Исмаил Сомони (някога пик Комунизъм, 7495 м), пик Авицена (преди пик Ленин, 7134 м), пик Евгения Корженевска (7104 м) в Памир, Кан Тенгри (6995 м) и споменатия пик Победа в Тян-Шан. Била е и на трудния Конгур Шах (Kongur Shan, 7719 м) в Китайски или Кашгарски Памир, най-високата точка на целия Памир.

През 2013 г. бе организаторка и ръководителка на международна експедиция на Нанга Парбат (8125 м) в Западните Хималаи, която бе прекратена след терористична атака срещу базовия лагер в подножието на върха, при която бяха убити 10 чуждестранни алпинисти и един местен носач.

През последната зима бе начело на малък полско-руски екип, направил опит за зимно изкачване на най-високия връх в Афгански Хиндукуш – Ношак (7492 м), на който сънародниците й Анджей Завада и Тадеуш Пьотровски поставят началото на зимния алпинизъм в най-високите планини, изкачвайки през зимата първия седемхилядник в историята (на 13 февруари 1973 г.).

 

От години Ола Джик се занимава със ски-алпинизъм и е шампионка и носителка на купата на Полша. Участва редовно и с успех в състезания по мултиспорт (в експедиционен стил) или adventure racing, в маратонски колоездачни пробези и състезания по планинско бягане. Тя е първата жена, завършила надпреварата “Elbrus Race” в категорията “Extreme”. За своите постижения през 2010 г. бе номинирана за наградите на “National Geographic” “Travelers 2010” и за наградата, която в Полша се присъжда на алпинисти – “Йединка” (“Jedynka 2010”). Лауреатка е на наградата “Хенрик Йордан” на Ректора на Ягелонския Университет за изключителни спортни постижения, както и на награда в категорията “Алпинизъм” от общополската среща на пътешествениците, ветроходците и алпинистите “Колоси’ 2010”.

Recent Posts

Leave a Comment