Актуалната ситуация на осемхилядниците в Каракорум

Сайтът Altitiude Pakistan.Com публикува обобщена информация за случващото се  по склоновете на осемхилядниците в Каракорум на територията на Пакистан – К-2 (8611 м), Гашербрум-1 (Хидън пик, 8068 м), Броуд пик (8047 м) и Гашербрум-2 (8035 м). Нещата изглеждат така.

К-2 (8611 м)

По склоновете на този връх са няколко комерсиални експедиции и няколко екипа алпинисти, като действията на последните – както може да се очаква – ще останат в сянката на огромните сили, хвърлени от работещите за агенциите. Сред самостоятелните начинания е това на Полския алпийски съюз, чиито участници се подготвят за чукащата на вратата зимна (през сезона 2016/ 2017 г. – бел. пр.) експедиция на върха. Досега е достигнат лагер 1, а бъркотията, предизвикана от прекомерно големия брой желаещите да стъпят на Чогори, засега е главна особеност на сезона.

Броуд пик (8047 м)

Югозападните склонове на 12-тия връх в света през този сезон са изключително слабо посетени. Разбира се, има “клиенти”, но погледите на алпийския свят са насочени към каталонеца Оскар Кадиах, който за пореден път се опитва да завоюва “Хималайската корона”, стъпвайки на последния си връх от колекцията 14 х 8000. Към момента воденият от него екип е стигнал до лагер 1 (5600 м).

Гашербрум-1 и Гашербрум-2

Тук всички очакват да отмине периодът на лошо време. Преди няколко дни се случи инцидент с полската експедиция, която има намерение да траверсира двата върха. Испанците Алберто Инюратеги (Alberto Iñurrategi), Хуан Валехо (Juan Vallejo) и Микел Сабалса (Mikel Zabalza) – други желаещи да направят траверс и да прокарат нов маршрут на Гашербрум-1, по време на първото си излизане стигнаха до 6400 м. Казват, че ще съобразят по-нататъшните си планове с актуалните метеорологични условия.

На водещата снимка – К-2 и близкото му обкръжение, поглед от въздуха

Recent Posts

Leave a Comment