AdventureKIDS – Първи детски приключенски фестивал

БанскоФилмФест и Музейко представят AdventureKids – Първи детски приключенски фестивал 7 – 9 октомври, Детски научен център Музейко в София.

 

В първия по рода си тридневен фестивал за екстремно приключенско кино и спорт децата ще участват в работилници и демонстрации, посветени на приключенията и ще разберат защо науката има главна роля в развитието на най-популярните екстремни спортове днес. Дискусии, кино и различни ателиета в уникалното пространство на Музейко ще представят вълнуващия свят на пътешествията и изследователските занимания и ще вдъхновят деца и родители да прекарват повече време сред природата сигурно и приятно. Спортни клубове, които професионално тренират деца и младежи в спортове като катерене, сърф, кану-каяк, спелеология ще представят дейността си в Детския научен център.

 adventurekids_plakati_final-page-001

Как спортът може да бъде по-вълнуващ, благодарение на науката? Какво не знаем за екстремните спортове и как те вдъхновяват децата за нови знания и умения? Отговорите на тези въпроси ще потърси Музейко по време на Детския приключенски фестивал AdventureKids, който ще се проведе в детския научен център на 7, 8 и 9 октомври. Организатори са Музейко и Международният фестивал на планинарския филм “Банско Филм Фест”, а събитието се случва в рамките на Програма за съфинансиране на спортни и младежки дейности под патронажа на Кмета на Столична община и  с подкрепата на SEA Change Project.

Музейко и БанскоФилмФест представят специална програма за първия  AdventureKids Festival`2016. Тя ще включва филми, посветени на пътешествията и екстремните занимания, демонстрации и ателиета с истински български изследователи и специалисти в тези области. Програмата на фестивала ще даде възможност на всяко дете да се запознае отблизо с различни екстремни спортове, сред които каяк, сърф, сноуборд, катерене, гмуркане и пещерно дело, откривайки любопитни факти от историята и развитието им във времето. Музейко е подготвил кратки научни демонстрации, които представят ролята на науката в пътешествията и екстремните спортове – метеорология и сателитите в ориентацията и навигацията, нанотехнологии в новите облекла за време сред природата, химията и инженерните науки в развитието на екипировката. Освен активности за деца, техните родители ще могат да вземат участие в дискусиите по темите на тридневния фестивал, както и да станат част от работилница по Първа помощ за деца.

„Фестивалът адресира необходимостта на децата да откриват нови преживявания и да опитват нови занимания в безопасна среда. Екстремните спортове могат да осигурят така необходимия за тийнейджърската възраст баланс, превръщайки се в притегателна сила за всяко дете“ – разказва Весела Герчева, директор „Изложби и Програми“ в Музейко. Специалистите допълват, че екстремните спортове и пътешествията имат позитивно действие и върху деца с отклонения в поведението, както и върху различни рискови социални групи. Събитието ще представи не само позитивната страна на тези занимания в живота на тийнейджърите, но и ще запознае посетителите с връзката между спортовете и науката, вдъхнала им нов живот.

fb-event_1

„Екипите на БанскоФилмФест и Музейко съчетават своя опит и знания в организацията на първия AdventureKids фестивал в България. Дългогодишната ни работа включваща  прожекции, семинари, дискусии и детски програми ще допринесе за популяризирането на outdoor  активностите от най-малка възраст.  Целта на организаторите е по забавен и популярен начин децата и техните родители да придобият различни умения и сръчности на открито. Сигурна съм, че нашето партньорство ще е полезно за малките участници и техните родители в това събитие“  – споделя Натали Петрова, директор на Банско Филм Фест.

9

AdventureKids се организира от Музейко и Международният фестивал на планинарския филм “Банско Филм Фест”, а събитието се случва в рамките на Програма за съфинансиране на спортни и младежки дейности под патронажа на Кмета на Столична община и  с подкрепата на SEA Change Project.

За повече информация и билети: www.muzeiko.bg

Recent Posts

Leave a Comment