AdventureKids – детски приключенски фестивал, 7-9 октомври – Програма

Детски научен център Музейко и екипът на БанскоФилмФест обединяват усилия в организацията и провеждането на AdventureKids – Първи детски приключенски фестивал 7 – 9 октомври. Ела и се впусни в приключенията, които ни предлага природата!

Как спортът може да бъде по-вълнуващ, благодарение на науката? Какво не знаем за екстремните спортове и как те вдъхновяват децата за нови знания и умения? Потърси отговорите на тези въпроси в Музейко на 7, 8 и 9 октомври!

ПРОГРАМА

7 октомври, петък

18.30 – 19.20  Филм / “Сунакали” (Непал)

Това е историята на женския футболен отбор от малкото планинско селище Мугу в Непал. Главна героиня на филма е Сунакали, за която футболът е огромна страст, на която се отдава докрай въпреки многобройните трудности. Нейната и на съученичките й съдба се променя, когато получават възможност да представят училището си в регионален турнир. Така се ражда женският футболен тим “Мугу”. И макар че губи първия си мач, успява да се класира за националния турнир, който се провежда на юг, в равнините, наречени тераи. Когато момичетата се завръщат като победителки, ги приветства цялата област. Благодарение на футбола те успяват да променят начина за възприемане на момичетата в тяхната общност. За което иначе биха били необходими много години.


19.20 – 19.30  Почивка

19.30 – 19.44  Филм/ “Тайната на ледовете” (Франция)

През 1957-ма, по случай Международната геофизическа година, младият студент Клод Лорию заминава за Антарктика в състава на научна експедиция. Оказва се в полярната станция “Шарко”, загубена сред ледовете на Белия континент, и прекарва в нея една година. Този екстремен житейски опит му дава възможност да научи принципите на оцеляване и човешка солидарност, но и да открие своето призвание – да бъде глациолог (специалист по ледниците). Прониквайки в света на ледовете, той разбира, че те съдържат изключително ценна информация за миналото на нашата планета и за историята на нейния климат. Тридесет години Клод Лорию прави непрекъснати изследвания, за да разбере, че ледовете ни отправят едно много важно послание, в което не се вслушваме…

19.44 – 19.48  Филм/ “Ролковият човек” (Германия)

Екстремните спортове откъм най-добрата им страна – изумителният „ролков човек” Жан-Ив Блондьо, взривяващ с появата си обстановката по планински пътища!

The Rollerman

19.48 – 20.30  Филм/ “Кораловият рай” (Швеция)

Документален филм на един изключителен майстор – Матиас Клум, който е старши фотограф на „National Geographic”. Показва кораловия рай край бреговете на състоящия се от 1500 острова  архипелаг Раджа Ампат (Западна Папуа, Индонезия) през очите на едно 12-годишно момче и неговото семейство.

Филмите са подходящи за деца над 8 години и родители.
Място: Зала 1 и 2, етаж 0
Цена на билета* за цялата поредица от филми: 3 лв.

8 октомври, събота

11.30 – 12.30 Ателие/ „Катерене“ с доц.  Михаил Михайлов и
гл. ас. д-р Тихомир Димитров
12.30 – 13.30 Ателие/ „Катерене“ с доц. Михаил Михайлов
и гл. ас. д-р Тихомир Димитров

Спортното катерене рязко увеличи своята популярност като рекреационна и състезателна дейност през последните години. То се практикува от милиони възрастни и деца по добре осигурени скали или изкуствени стени в зала. Изкачванията на ръба на собствените възможностите са типична характеристика на спортното катерене. Това важи както за катерачи с високо ниво, така и за по-слабо подготвените. Стремежът към усъвършенстване заедно с приключенския характер и силните емоции, са причина този спорт да бъде предпочитан като средство за подобряване на физическата и психическа годност, както и за поддържане на добро здравословно състояние. Катеренето е естествена дейност, каквито са ходенето, бягането, плуването, борбата и други.

Катераческият workshop включва кратко представяне на катеренето като  екстремен спорт, техниките на осигуряване, новости в екипировката. Децата ще могат да изпробват катерачната стена в „Музейко“ с помощта на инструкторите, а на родителите ще бъде демонстрирано как да направят осигуровка и да екипират детето си.

Водещи:

д-р Михаил Михайлов – доцент в Национална спортна академия, където преподава теория и методика на спортната тренировка. Негов професионален интерес е научното осигуряване в елитния спорт. Той е сътрудничил на Дирекцията по контрол и управление на спортната подготовка към Министерството на физическото възпитание и спорта. Разработил е и програма за провеждане на занимания по спортно катерене за детски градини и училища. Член е на Медицинската комисия на Международната федерация по катерене и алпинизъм (UIAA). Занимава се със системни научни изследвания в областта на скалното катерене. Ръководил е няколко уъркшоп-а по dry tooling [разновидност на катеренето, характеризираща се с използване на инвентар за катерене по лед (ледокопи, котки и др.) на незаледени скални маршрути] в програмата на Международния фестивал на планинарското кино БанскоФилмФест. Наскоро разработи нова, единствена по рода си, система за задълбочени изследвания на специфичната сила и мускулна издръжливост при катерачи. Михайлов е катерач с някои забележителни постижения. Той е изкачил едно от най-големите скални предизвикателства в света – 1000-метровата Безименна кула на Транго (Trango Nameless Tower) в Каракорум, Пакистан, през 1998 г. Участник е и в първото изкачване на връх Левски (5733 м) в долината Кхане, също в Каракорум, Пакистан, през 2012 г.

mihail-mihajlov_2
и

гл. ас. д-р Тихомир Димитров – преподавател по туризъм, спортно катерене и ски в Департамента по спорт на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, защитил докторат на тема “Спортното катерене като средство за подобряване на двигателните качества на студентите“. Има привилегията да асистира на Михаил Михайлов в част от неговите изследвания. Тихомир Димитров е активен алпинист и катерач. Носител е на бронзов медал от състезание за Световната купа по ледено катерене, което е най-добрият резултата на българин досега. Четири пъти е шампион на България по ледено катерене, водещ на няколко уоркшоп-а по dry tooling в програмата на Международния фестивал на планинарското кино БанскоФилмФест. Има изкачвания на редица върхове в цял свят, сред които най-значими са тези по северните стени на Пти Дрю, Пиц Бадиле (в Алпите), Чима Гранде ди Лаваредо, Мармолада (Доломитите) и др.

tihomir-dimitrov_2

Подходящо за деца между 6 и 10 години и родители.
Място: катерачна стена, покрив
Цена на билета* за ателието: 3 лв.

13.30 – 15.30  Ателие/ „Живот на природоизпитател“ с
Ния Тошкова – биолог, асоцииран сътрудник, член на
Центъра за изследване и защита на прилепите към
Националния природонаучния музей

Ателието ще представи на децата реална професия и възможности за бъдеща реализация и ще покаже, че приключенията могат да бъдат част от живота ни – сега, в XXI век, и тук, в България. Участниците ще научат интересни факти за животните, които изследва Ния и сами ще влязат в ролята на изследователи. Ще пресъздадем полева експедиция и ще ловим прилепни оригами в истински мрежи за прилепи, ще проверим дали са вкусни прилепните сладки.

Ателието завършва със състезание по най-бързо опъване на палатка и награди за победителите.

Водещ:

Ния Тошкова е биолог, асоцииран сътрудник, член на Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучния музей, бакалавър по “Екология и опазване на околната среда”. Разработва и провежда  детски ваканционни училища в Природонаучния музей, представяния на Музея на Софийския фестивал на науката и други научно-популяризаторски събития.

niya-toshkova

 

nia-toshkova_2

Подходящо за деца над 8 години и родители.
Място: Работилница, етаж 2
Цена на билета* за ателието: 3 лв.

15.30 – 16.30 – Ателие/ „Как да стана водолаз?“
с Александър Киров – геодезист и водолаз, участвал в експедиции и обучаван в Мексико от изследователи.

Ателието включва презентация и видеоматериали от подводни пещери в Мексико и България, кратка история на водолазния спорт, практики, осигуряване, подходящи места за гмуркане в България, демонстрация на съвременна водолазна екипировка и разказва за вълнуващото в този екстремен спорт. Ще представим първите стъпки на стартиращия водолаз – курсове, стартова екипировка, подходящи обекти за гмуркане.

Водещ: Александър Киров

aleksandar-kirov

aleksandar-kirov_2

Подходящо за деца от 9 до 13 години.
Място: следва да бъде обявено
Цена на билета* за ателието: 3 лв.

15.30-15.59 – Филм/ “Летяща риба” (Нова Зеландия)

Шотландецът Анди Джексън и новозеландските му приятели Бриджит Томас, Ал Кълис, Алекс Никс и Дейвид Куант политат с параплани от далечен и усамотен склон в Непалските Хималаи към река Мади Кхола.След кацане на брега й започва тяхното спускане по бурните й и диви води с каяци.

16.00-16.03 – Филм/ “Дивата коза” (Полша)

Чудесен зимен ден в Татрите. Откъм Каспрови връх долитат непрекъсната врява и силна музика – забавляват се скиори, сноубордисти, туристи, които току-що са слезли от лифта. Дори дивите кози са свикнали, че Каспрови е пренаселен район и е по-добре да бъде заобикалян. В отдалечените места на планината царят спокойствие и тишина. Там могат да бъдат видени пасящи или полегнали диви кози. Такова тихо и притулно място, отдалечено от оживените ски-писти, е избрал един ски-алпинист. „Истинският почитател на Татрите” се спуска извън пистите, радвайки се на самотата и на чистотата на склона. Но какви са последствията за дивите животни?

16.03-16.32 – Филм/ “Мануел и “небесните” овци” (Германия)

Очарователен филм за малкия Мануел, който живее в долината Вал Сеналес или Шналстал в Южен Тирол (Италия) и много обича животните. Всяка години през юни той участва в преселението на овчарите и многобройните им стада за лятна паша в долината Йотц (Австрия). На есен, през септември, следва обратният път от пасищата към родното село. В един момент герой на филма става и случайно попадналия в района на снимките Райнхолд Меснер (най-известният алпинист в света) в ролята на носач на една от клетките за малки агнета, които не могат да преминат през най-високата част от планината.


16.35-16.45 – почивка
16.45-16.48 – Филм/ “Звуците на парапланеризма” (Франция)

Тео дьо Блик ни кани на уникален експеримент, наречен “Звуците на парапланеризма”. В хода му чуваме хармонията на природата с ритъма на мелодията, сътворена от младия пилот, докато изпълнява фигури от въздушната акробатика с параплан.

zvutsite-na-paraplanerizma
16.48-17.14 – Филм/ “С колела през Алпите” (Франция)

“Пътешествията с велосипед са философия и начин на живот. Те са смесица от всичко, което обичаме – каране на колело, природа, спорт, приключение и… планини” – казват героите на филма Валери и Крестан. През 2014 г. те предприемат прекосяване на Алпите от север на юг – от Женева до Ница. За малко повече от един месец те преминават през три страни, изкачват легендарни проходи и срещат необикновени хора, каквито може да роди само планината. Общо Валери и Крестан преодоляват 1200 километра и 34 000 метра денивелация.

s-kolela-prez-alpite
17.14-17.44 – Филм/ “Бафинова Земя – остров на децата” (Франция)

Бафинова Земя е остров от Канадския арктически архипелаг, във водите на Северния Атлантик между Гренландия и континентална Канада. Шестима приятели си поставят за цел да прекосят неговите диви и безлюдни простори, да направят премиерно изкачване по един от тамошните импозантни бастиони и да осъществят base-jump от връхната му точка [B.A.S.E., BASE jumping – екстремен спорт, състоящ се в скокове с парашут от постоянни нелетящи обекти, като сгради (Buildings), антени (Antennas), сводове/ мостове (Spans) и земя, в смисъл на отвесни скали и остри върхове (Earth), откъдето идва и името му]. Те използват също и всякакви средства – параплани, кайтове (“хвърчила”, имащи форма на парашути, които при напълване с въздух и подходящ вятър създават голяма теглителна сила), ски… Историята започва от селището Инюит с 800 жители, от които половината са деца.

Филмите са подходящи за деца над 8 години и родители.
Място: Зала 1 и 2, етаж 0
Цена на билета* за цялата поредица от филми: 3 лв.

9 октомври, неделя

11.30 – 12.30 Ателие/ „Катерене“ с доц. Михаил Михайлов и
гл. ас. д-р Тихомир Димитров
12.30 – 13.30 Ателие/ „Катерене“ с доц. Михаил Михайлов и
гл. ас. д-р Тихомир Димитров

tihomir-dimitrov-i-mihail-mihajlov

Подходящо за деца между 6 и 10 години и родители.
Място: катерачна стена, покрив
Цена на билета* за ателието: 3 лв.

13.30-14.30 –  Ателие/ „Откриватели в мрака“ с Виолета Желязкова –
пътешественик, молекулярен биолог и изследовател на прилепите
към Националния природонаучен музей.

Защо си струва да се стремиш не към върха, а към дъното? Що за животни са обитателите на вечния мрак и какви са приспособленията им за оцеляване под земята? Какво е усещането да си първият човек, стъпил на дадено място, и удоволствие ли е да си целият покрит с кал? На тези и на други въпроси ще си отговорим в рамките на работилницата „Откриватели в мрака“, посветена на спелеологията. Едновременно екстремен спорт и наука за пещерите, спелеологията е лесен и (неочаквано, но да!) безопасен начин да се озовете на едни от последните неизследвани кътчета на планетата. Лесен, защото само в България има повече от 6000 пещери, много от които са ненапълно проучени, и безопасен, защото съвременните средства за проникване под земята са достатъчно сигурни. За да се убедите сами, ще ви дадем възможност да опитате движение по въже, да се научите да връзвате възли и да участвате в организирането на пещерна експедиция.

Водещ:

Виолета Желязкова – пътешественик, молекулярен биолог и изследовател на прилепите към Националния природонаучен музей. Занимава се с пещери вече почти 10 години – както по работа, така и за удоволствие. Член е на Пещерния клуб и спелеоучилището „София“. Участвала е в експедиции в някои от най-големите пещери на Европа, а в подземното царство на България се чувства съвсем като у дома си. Елате и Виолета ще ви покаже, че в тъмното се крият само чудеса, но не и чудовища.

violeta-zhelyazkova_2

violeta-zhelyazkovaПодходящо за деца над 6 години.
Място: Работилница, етаж 2
Цена на билета* за ателието: 3 лв.

15.30-17.00 – Ателие/ „Детски survival: в планината приятно и безопасно!
с инж. Красимир Стоянов и гл. ас. д-р Любомир Младенов

Ателието осигурява базови познания и умения за правилно поведение сред природата и полезни съвети за първа помощ – как да подготвим, организираме и проведем преход в планината, така че да не бъдат допуснати неприятности и всички да бъдем щастливи от преживяното. Водещите ще разкажат как да реагираме по най-добрия начин, ако се стигне до инцидент. Ще се научим как и с какво се промива рана, как се правят прости превръзки, как се обездвижва травмиран крайник с подръчни средства и, ако се налага, как следва да бъде пренесен пострадал.

Водещи:

инж. Красимир Стоянов – инженер, дългогодишен планински спасител с много висока квалификация, най-добрият българския специалист по спасяване от въздуха (с използване не хеликоптери), инструктор по планинско спасяване, алпинист, родоначалник на екстремните ски в България, участник в експедиции. Ръководител и управляващ учебния процес в катедра „Туризъм“ към програмата „Спорт“ в Нов български университет

krasimir-stoyanov_3и

гл. ас. д-р Любомир Младенов – преподавател по спортна медицина в Националната спортна академия “Васил Левски”. Контактът с природата винаги го е вдъхновявал и зареждал. Занимава се с ветроходство, парапланеризъм, катерене и алпинизъм. Незабравими за него са експедициите му в Аржентина, Чили, Пакистан, Египет. Лекар е както на българските алпинисти, така и на българския национален отбор по биатлон. Участва в различни научни форуми – конференции, семинари и др.d-r-lyubomir-mladenovПодходящо за деца от 7 до 15 години и родители.
Място: ще бъде обявено по-късно
Цена на билета* за ателието: 3 лв.

13.30-14.21 – Филми/ “Водни пътища. Патагония” (Испания)

Една различна експедиция с каяци. Трима испанци – Микел Сарасола, Аитор Гойкоечеа и Хавиер Олано, предприемат 600-километрова обиколка на Патагонския леден щит, търсейки път по непознати реки, през трудни водопади и през най-големите езера на Патагония. При това напълно самостоятелно, носейки всичко необходимо със себе си.

 

14.21-14.26 – Филми/ “Мармотът” (Полша)

Високо в Татрите мармотите се възползват от спокойствието и слънцето. А долу, в ниското, за лов се готвят бракониери. Нужна им е  мармотска мас. Какво ще произлезе от срещата между двата свята? Малките гризачи, въпреки че са защитен вид в националния парк, са заплашени от изчезване. Двама „ловци” разкопават дупките им през нощта. В този случай всичко свършва добре за мармотите. За бракониерите – доста по-зле…

14.26-15.34 – Филми/ “Ръката на Фатима” (Германия)

Две млади момичета, две приятелки – швейцарката Жералдин Фаснахт и норвежката Карина Холеким, правят скокове B. A. S. E. и полети с костюми-крила от връхната точка на Ръката на Фатима – фантастичен скален обелиск в Мали, Африка. И общуват с местните хора и преди всичко – с децата, в един от най-безводните райони на Земята.

rakata-na-fatima_3

Karina Hollekim and her team (consisting of filmers, paramotor pilotes and potographer Rainer Eder) planned to make a base jump from 'Le Main de Fatima' in Mali. But first, they had to climb the 1155 meters high peak. And then they were trapped by a sandstorm at the top...

Филмите са подходящи за деца над 8 години и родители.
Място: Зала 1 и 2, етаж 0
Цена на билета* за цялата поредица от филми: 3 лв.

* Ателиетата и филмите са достъпни само с билет за Музейко и са с ограничен брой. Може да купите предварително своя билет на касата в Музейко или онлайн на преферециална цена от 3 лв. Цената на билетите за филмите и ателиетата в периода 7 – 9.10 ще бъде 4 лв.Организаторите си запазват правото на промени в програмата!

 

Recent Posts

Leave a Comment